Σε λεπτομερή ανάλυση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου, του ρόλου του και σε τι χρειάζεται ο διαμεσολαβητής, προέβη χθες βράδυ ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με θέμα «Στηρίζουμε το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου».
Σκοπός της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Κίνηση Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ήταν να διαφωτίσει τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσφυγες και μη, για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αξιοποιούν το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ώστε να προστατευτούν οι περιουσίες τους που με τόσο κόπο και μόχθο απέκτησαν.
Στην ομιλία του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου,είπε ότι ένας συνετός δανειολήπτης πρέπει παρακολουθεί με συνέπεια την εξέλιξη των δανειακών του λογαριασμών και μόλις αντιληφθεί οποιαδήποτε παρατυπία ή παρανομία, που συνεπάγεται οποιασδήποτε μορφής διόγκωση του δανειακού υπολοίπου, να σπεύδει να διαμαρτυρηθεί υπεύθυνα στην τράπεζα, για να προσθέσει πως η διαμεσολάβηση εντάσσεται στα εργαλεία της αναδιάρθρωσης που θα ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα ή προσπάθεια αναδιάρθρωσης ενός μη εξυπηρετούμενου δανείου εξελιχθεί σε μια αντιπαραγωγική διελκυστίνδα, που δεν θα καταλήξει στο ζητούμενο.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τραπεζικό σύστημα, λέγοντας πως το θεωρεί ως τον ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας, ωστόσο, σημείωσε, το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία οικοδομούνται επί της κοινωνίας και της συνεκτικότητας της.
«Αν θέλουμε πραγματική οικονομική ανάπτυξη και ένα υγιές τραπεζικό σύστημα, για να στηρίξει την οικονομία, πρέπει να στραφούμε στον άνθρωπο και στην κοινωνία και να ενεργήσουμε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, που τους καταπιέζουν», είπε.
Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες -πρόσφυγες και μη- μόλις διαπιστώσουν κάποια διαφορά ζημιογόνο στις συναλλαγές τους με χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις να σπεύδουν να το υποβάλλουν προς διαχείριση και αντιμετώπιση στην ίδια την επιχείρηση και στη συνέχεια, ανάλογα με την απάντηση, να απευθύνονται στον Επίτροπο.
Ο κ. Ιωάννου είπε ότι δικαίωμα υποβολής αίτησης διορισμού διαμεσολαβητή έχουν καταναλωτές με πιστωτική διευκόλυνση κατά τη σύναψη της μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ και ενυπόθηκο ακίνητο, το οποίο χρησιμοποιείται ως πρώτη κατοικία από τον ιδιοκτήτη, για να προσθέσει πως ο νόμος ορίζει ότι καταναλωτής είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
Σε σχέση με τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, ανέφερε πως ο κύκλος εργασιών τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250 χιλιάδες ευρώ ετησίως.
Είπε ακόμα πως η αίτηση για διαμεσολάβηση εξετάζεται άμεσα και από τη στιγμή που αποφασιστεί ότι η αίτηση ικανοποιεί τα κριτήρια του νόμου, τότε θα πρέπει να διοριστεί διαμεσολαβητής εντός τριών εργάσιμων ημερών.
Αναφορικά με το ποιοι διορίζονται διαμεσολαβητές, ο Επίτροπος είπε πως για να διοριστεί κάποιος διαμεσολαβητής θα πρέπει να υπογράψει δήλωση ανεξαρτησίας, ότι δηλαδή είναι ανεξάρτητος σε σχέση με τα μέρη.
Εξήγησε ακόμα ότι η αμοιβή του διαμεσολαβητή δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ, από τα οποία το 20% θα καταβάλλεται από τον καταναλωτή, ενώ το 80% το επιβαρύνεται το Αδειοδοτημένο Πιστωτικό Ίδρύμα (ΑΠΙ).
Επίσης, είπε ότι για αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ ο χρεώστης οφείλει να καταβάλει στο διαμεσολαβητή 80 ευρώ και το ΑΠΙ 320 ευρώ, ενώ συμπλήρωσε πως για υπό αναδιάρθρωση πιστωτικών διευκολύνσεων άνω των 100 χιλιάδων ευρώ ο χρεώστης οφείλει να καταβάλει στο διαμεσολαβητή 100 ευρώ και το ΑΠΙ 400 ευρώ.
Σε χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε εκ μέρους του ο Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Χρίστος Πατσαλίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η πολιτική της κυβέρνησης για το θεσμό του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου και ο ίδιος ο θεσμός αποδίδουν καρπούς, αφού εκατοντάδες πολίτες έχουν επωφεληθεί άμεσα από «δίκαιες και λογικές» διευθετήσεις των διαφορών τους με χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως απώτερος σκοπός της τραπεζικής διαμεσολάβησης ήταν η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος αναφορικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής μέσα από την προστασία της κυρίας κατοικίας και στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εκποιήσεων κατοικιών.
Όπως πρόσθεσε «σήμερα το ποσοστό των βιώσιμων αναδιαρθρώσεων που υλοποιούνται στη βάση των πιο πάνω όρων εντολής ανέρχονται στο 86% περίπου», για να σημειώσει ότι τόσο η επιτυχία αυτή όσο και η ανεξάρτητη διαμεσολαβητική διαδικασία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια «συνιστούν πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία, αν όχι παγκόσμια καινοτομία».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.