Σε εξυγίανση και το 2017 η πρώην Λαϊκή - Απογοήτευση των καταθετών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS

Header Image

Στα 300 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2013, εκτιμάται η αξία των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής

Η παράθεση ακόμη ενός χρονοδιαγράμματος για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας ήταν το καινούργιο που πρόσθεσε η χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών για την πορεία της διαδικασίας εξυγίανσης, με αφορμή την πώληση του 4,8% των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου, την περασμένη εβδομάδα. Θεωρητικά η εξυγίανση θα κλείσει μέχρι το τέλος του 2017, αν και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η πώληση της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδας να ολοκληρωθεί εντός του 2018.


Πικρία


Ταυτόχρονα ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Αδωνις Παπακωνσταντίνου δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της Aρχής Eξυγίανσης, αλλά και της Βουλής.


Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Εισαγγελία έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση στους πιστωτές τής Λαϊκής περιουσιακών στοιχείων της πρώην τράπεζας, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει πλέον παρέμβαση στη νομοθεσία περί εξυγίανσης, καθώς αποτελεί πλέον λειτουργία που ασκείται κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Αρχή Εξυγίανσης, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες. Η εξυγίανση ευρωπαϊκών τραπεζών αποτελεί κομμάτι της τραπεζικής ένωσης που ενεργοποιήθηκε το 2016.


300 εκατ. ευρώ


Με την αξία των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής να αποτιμάται πλέον στα 300 εκατ. ευρώ, από 600 εκατ. ευρώ που ήταν η αποτίμηση τον Μάρτιο του 2013 (έγινε από την KPMG), η ουσία είναι ότι οι πιστωτές της πρώην Λαϊκής (μεταξύ των οποίων και οι «κουρεμένοι» καταθέτες) θα εισπράξουν λιγότερα χρήματα. Η φθίνουσα πορεία της αποτίμησης αποτελούσε το βασικό επιχείρημα του ΣΥΚΑΛΑ για ένα διαφορετικό τρόπο διαχείρισης των περιουσιακών στοιχείων που έχουν προοπτική να ανακτήσουν στο μέλλον την αξία τους.


«Η εμπιστοσύνη μας στη διαδικασία έχει εκλείψει προ πολλού. Η θέση μας ήταν πάγια, δεν θέλαμε να πωληθούν τρία περιουσιακά στοιχεία, η Lombard Bank (σ.σ. στη Μάλτα), η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδας (σ.σ. IBG) και οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου. Αντί να πωληθούν αυτά που η αξία τους φθίνει μέρα με τη μέρα και που μας δημιουργούν πρόβλημα, πωλούνται αυτά που είναι πιο εύκολο να πωληθούν για να πούμε ότι κάτι κάναμε», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.


«Η Λαϊκή θυσιάστηκε για να σωθεί η Τράπεζα Κύπρου και η χώρα. Σώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Αφού λέτε ότι ήταν λάθος, διορθώστε το. Μια μερίδα πολιτών θυσιάστηκε για τους υπόλοιπους» τόνισε, με εμφανή την πικρία του, ο πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ.


Τα επόμενα βήματα της διαχείρισης


Βασική πηγή των απωλειών στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής αποτελεί η αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου. Με την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου και την είσοδο νέων επενδυτών το ποσοστό της πρώην Λαϊκής μειώθηκε στο 9,6% (από 18,05%), ενώ στο μεσοδιάστημα έχει υποχωρήσει και η αξία της μετοχής. Το 2013 η αξία των μετοχών της Τράπεζας Κύπρου ήταν 381 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα η αξία της συμμετοχής (λαμβάνοντας υπόψη και το πακέτο που πωλήθηκε) είναι 130 εκατ. ευρώ.


Οι ημερομηνίες


Ο ειδικός διαχειριστής έδωσε και ένα χρονοδιάγραμμα για την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων. Το πλάνο, όπως παρουσιάστηκε, προβλέπει:


*Για τη θυγατρική στην Ουκρανία αναμένεται η τελική άδεια των ουκρανικών αρχών για την ολοκλήρωση της πράξης πώλησης μέχρι το τέλος Ιουνίου.


*Για τη θυγατρική στη Ρουμανία η Κεντρική του Λιβάνου δεν έδωσε άδεια για την ολοκλήρωση της πώλησης από την Τράπεζα της Βηρυτού. Τρέχει νέα διαδικασία στην οποία μετέχουν πέντε ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι θα υποβάλουν προσφορές τις επόμενες ημέρες με στόχο η διαδικασία να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.


*Εντός των επόμενων ημερών θα δημοσιευτεί στον κυπριακό και διεθνή Τύπο η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη συμβούλων πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδας και των θυγατρικών της.


*Στη Μάλτα, η διαδικασία πώλησης της συμμετοχής στη Lombard Bank είναι στην τρίτη φάση, με τους υποψήφιους επενδυτές να αναμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση στα στοιχεία της τράπεζας για να υποβάλουν προσφορά. Στόχος είναι να κλείσει η διαδικασία ώς το τέλος Ιουλίου.


H πώληση του 50% των μετοχών


Το βασικό ερώτημα που ετέθη από τους βουλευτές -με πιο γλαφυρό στις τοποθετήσεις του τον Ζαχαρία Κουλία- είναι γιατί έγινε τώρα η πώληση των μισών μετοχών της Τράπεζας Κύπρου που έχει στην κατοχή της η πρώην Λαϊκή και μάλιστα σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας χρηματιστηριακής.


Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού και ο ειδικός διαχείριστης Κλεόβολους Αλεξάνδρου εξήγησαν ότι η πώληση του 4,8% των μετοχών (από το 9,6% που κατείχε η πρωην Λαϊκή) ήταν αποτέλεσμα αφενός της στρατηγικής που είχε καθορίσει η Αρχή Εξυγίανσης και αφετέρου των εισηγήσεων των δύο συμβούλων της πώλησης της Deutsche Bank και της HSBC.


Οι σύμβουλοι έκριναν ως κατάλληλη περίοδο για τη διάθεση των μετοχών την περίοδο μετά την εισαγωγή της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016 (η ανακοίνωση έγινε στα τέλη Μαρτίου). Εκ του αποτέλεσματος η τιμή πώλησης κρίνεται καλή, όπως ανέφεραν τόσο ο κ. Στυλιανού όσο και ο κ. Αλεξάνδρου. Η έκπτωση που επιτεύχθηκε ήταν 5% (η πώληση έγινε σε τιμή 3,05 ευρώ, ενώ στο χρηματιστήριο η τιμή της μετοχής ήταν 3,25 ευρώ την ημέρα της συναλλαγής), ενώ αν ληφθεί υπόψη η μέση τιμή της μετοχής στις δέκα συνεδριάσεις πριν την πώληση η έκπτωση ήταν κάτω του 5%.


Στο ερώτημα γιατί υπήρξε έκπτωση, η απάντηση είναι ότι σε τόσο μεγάλες συναλλαγές πάντα υπάρχει έκπτωση για τον αγοραστή. Επιπλέον, ο τζίρος της μετοχής στο Λονδίνο είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ η συναλλαγή ήταν αξίας 65 εκατ. ευρώ, άλλος ένας λόγος για να υπάρξει έκπτωση.


Τέλος, στο ερώτημα γιατί έγινε η πώληση του 50% των μετοχών, η απάντηση είναι για να υπάρξει διασπορά του κινδύνου αγοράς. Αν η τιμή ανέβει, η πρώην Λαϊκή θα κερδίσει αυτή την επιπλέον αξία, ενώ αν υποχωρήσει θα έχει περιορίσει τη ζημιά.


 


 

ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Λογότυπο Altamira

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.

Διαβάστε περισσότερα

Κάντε εγγραφή στο newsletter του «Π»

Εγγραφείτε στο Newsletter της εφημερίδας για να λαμβάνετε καθημερινά τις σημαντικότερες ειδήσεις στο email σας.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Ακολουθήστε μας στα social media

App StoreGoogle Play