Η εφαρμογή ενός μονοσφαλιστικού ΓΕΣΥ θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια έως και του 50% του κύκλου εργασιών των ασφαλιστικών εταιρειών, εκτιμά ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), που επικρίνει το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν σκέφτηκαν καν να εισαγάγουν μια μεταβατική διάταξη για την προστασία των 235.000 ασφαλισμένων.
Καθώς τα νομοσχέδια για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ θα βρεθούν, χωρίς καμία τροπολογία, στην Ολομέλεια για ψήφιση την ερχόμενη Παρασκευή, ο ΣΑΕΚ μιλά για «λιντσάρισμα και δαιμονοποίηση» της αντίθετης άποψης.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Προέδρου του ΣΑΕΚ Ανδρέα Κρητιώτη, σε συνέντευηξη Τύπου, ότι ενώ όλοι έδειξαν ενδιαφέρον για την παράκληση του Συνδέσμου να εισαχθεί μια μεταβατική περίοδος για τους 235.000 ασφαλισμένους ώστε να μην διακόψουν από τη μια μέρα στην άλλη τις ασφάλειες ή και τις θεραπείες τους, εντούτοις τίποτα δεν έγινε.
«Ερμηνεύω ότι μπορεί κάποιοι να είχαν σκοπό να εισηγηθούν κάποιες μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των ασφαλισμένων μας. Στο κλίμα που δημιουργήθηκε όμως αντιλαμβάνομαι κανένας δεν τολμούσε να βαπτιστεί Ιούδας επειδή είχε κάποια άποψη», είπε κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Και η Γενική Διευθύντρια του ΣΑΕΚ Στέφη Δράκου εξέφρασε παράπονα από την αντιμετώπιση του Συνδέσμου κατά τη διάρκεια της συζήτησης των νομοσχεδίων.
«Προσδοκούσαμε σε ένα εποικοδομητικό διάλογο, να ανταλλάξουμε θέσεις και επιχειρήματα και ας μην εισακουστούμε, για τη σωστή πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Δυστυχώς η αντιμετώπιση ήταν απογοητευτική. Αντί για επιχειρήματα, φτηνά συνθήματα, αντί προτάσεων, δαιμονοποίηση, αντί για δημόσιο διάλογο, ατάκες στα μέσα μαζικής δικτύωσης και λεκτικό λιντσάρισμα», είπε.
Στην ομιλία του, ο κ. Κρητιώτης χαρακτήρισε το ΓΕΣΥ ως «προϊόν πολιτικών συμβιβασμών», προσθέτοντας πως «χάριν σε αυτά τα πολιτικά παιγνίδια θυσιάζονται έννοιες όπως η βιωσιμότητα, η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα».
Ο κ. Κρητιώτης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων που, όπως είπε, αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία του ΓΕΣΥ, λέγοντας πως η αυτονόμηση δεν επιτυγχάνεται μέσα από τα νομοσχέδια.
«Αντίθετα άλλαξε τα ρούχα του ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς», είπε υπενθυμίζοντας πως η πρόταση του ΣΑΕΚ ήταν η μετατροπή τους σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για να είναι ευέλικτα για λήψη σημαντικών αποφάσεων.
«Πώς τα δημόσια νοσηλευτήρια που απλά ονομάζονται ημικρατικά θα ελέγξουν το κόστος και θα αναβαθμίσουν τη ζητούμενη από τον κόσμο ποιότητά τους», διερωτήθηκε για να συνεχίσει: «Υπάρχει κανένας σε αυτό το δωμάτιο που έχει αμφιβολία ότι ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας χωρίς αποτελεσματικό έλεγχο έχει την τάση να παρέχει χειρότερες και ακριβότερες υπηρεσίες;».
Υποστηρίζοντας πολυασφαλιστικό σύστημα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕΚ είπε πως το αποτελεσματικότερο σύστημα είναι αυτό στο οποίο ο ασφαλιζόμενος πολίτης έχει το δικαίωμα επιλογής, ένα μοντέλο που δίνει στον πολίτη επιλογή και το δικαίωμα να αλλάζει το φορέα που δεν τον εξυπηρετεί και σημείωσε ότι αυτό λέει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Με ποια εχέγγυα θα εμπιστευτούν σε ένα ημικρατικό οργανισμό τη διαχείριση δισεκατομμυρίων χωρίς εποπτεία ώστε να δημιουργηθούν νέα τσιφλίκια. Πώς δικαιολογείται ο ίδιος οργανισμός να είναι ταυτόχρονα παροχέας, επόπτης και ρυθμιστής. Για αυτό πιστεύουμε ότι το σχέδιο είναι καταδικασμένο να αποτύχει», συνέχισε.
«Έχουμε τεκμηριωμένα επιχειρήματα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΣΕΑΚ, «ότι το παρόν σχέδιο είναι αδιέξοδο και καταδικασμένο να αποτύχει. Θα δικαιωθούμε, αν δεν είναι τώρα, δυστυχώς θα δικαιωθούμε στο μέλλον, αλλά με μεγάλο οικονομικό κόστος. Τότε όλοι όσοι πρωτοστάτησαν σε αυτό το κακό σχέδιο θα είναι συνυπεύθυνοι».
Σε ερώτηση ποια θα είναι η οικονομική επίπτωση στις ασφαλιστικές εταιρείες από την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, ο κ. Κρηπιώτης είπε ότι κάποιες εταιρείες θα χάσουν μέχρι και το 50% του κύκλου εργασιών του, ενώ αναφερόμενος στη δική του εταιρεία είπε ένα τμήμα τριάντα ατόμων θα μείνει χωρίς δουλειά.
Κληθείς να σχολιάσει την άποψη ότι ένα ΓΕΣΥ με πολλούς πάροχους δεν θα είναι βιώσιμο, ο κ. Κρητιώτης είπε ότι ο ΣΑΕΚ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη από τον εμπειρογνώμονα αρμόδιο για το Ολλανδικό Σχέδιο Υγείας, ότι ένα πολυασφαλιστικό ΓΕΣΥ είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ο κάθε παροχέας να έχει τουλάχιστον γύρω στις 150.000 ασφαλισμένους.
Απέρριψε ακόμη τη θέση ότι το πολυασφαλιστικό θα είναι ακριβότερο, λέγοντας ότι ο ανταγωνισμός είναι αυτός που επιβάλλει τον έλεγχο του κόστους, που επιβάλλει την αύξηση της αποδοτικότητας, που επιβάλλει τη βελτίωση της ποιότητας, για να κρατά τον πελάτη ικανοποιημένο γιατί αυτός έχει την τελική επιλογή. «Ο ανταγωνισμός τιμωρεί τις ανεπάρκειες, σε ένα μονοπώλιο ποιος τιμωρεί την ανεπάρκεια, ποιος τιμωρεί το φούσκωμα του κόστους, ποιος ελέγχει; ποιος περιορίζει;» διερωτήθηκε.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κρητιώτης είπε πως ο ίδιος δεν είναι σίγουρος ότι όλα τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ.
«Δεν έχουμε ακούσει κάποιους άλλους να λένε σίγουρα θα μπούνε. Απλώς δεν θα πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο», κατέληξε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.