Τη χειρότερη διπλωματική κρίση των τελευταίων χρόνων στην περιοχή του Κόλπου πυροδοτεί η ενέργεια της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κι άλλων αραβικών χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ. Προσάπτοντας στη μικρή αυτή χώρα των 2,5 εκατ. κατοίκων, εκ των οποίων οι 624 Κύπριοι οι οποίοι εργάζονται εκεί, ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία.
Μιλώντας στον «Π» ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κατάρ, Μιχάλης Ζαχαρίογλου, μας είπε ότι οι Κύπριοι εργαζόμενοι στη χώρα είναι ασφαλείς. Αφήνοντας να νοηθεί ότι παρά τη διπλωματική κρίση, το εμπάργκο και τα προβλήματα των πρώτων ωρών από την ανακοίνωση του αποκλεισμού του Κατάρ που οδήγησε πολλούς στο να αδειάσουν τα ράφια στις υπεραγορές, η ζωή στη χώρα κυλάει ομαλά.
«Από τη δική μου προσωπική εμπειρία όχι μόνο δεν υπάρχουν ελλείψεις αλλά τα ράφια των υπεραγορών είναι γεμάτα. Την πρώτη μέρα φαίνεται να δημιουργήθηκαν κάποιες ελλείψεις επειδή ένα ποσοστό του πληθυσμού έτρεξε να πάρει κάποια τρόφιμα πρώτης ανάγκης. Όμως από τα πιο επίσημα χείλη, το Υπουργείο Εξωτερικών, έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχει στο Κατάρ αποθηκευμένο φαγητό το οποίο αρκεί για να υποστηρίξει την διαβίωση των κατοίκων της χώρας τους επόμενους έξι μήνες», μας είπε ο κ. Πρέσβης.
Υπενθυμίζοντάς μας ότι το σχέδιο αυτό εκτάκτου ανάγκης του Κατάρ δεν είναι τυχαίο καθώς τον Μάρτιο του 2014, είχε συμβεί ένα παρόμοιο επεισόδιο. Τότε η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους, οι οποίοι και επέστρεψαν στη Ντόχα μετά από οκτώ μήνες και αφού προηγουμένως υποχρέωσαν κάποια μέλη της Αδελφότητας να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Όσον αφορά στις εργασίες των κυπριακών εργοληπτικών εταιρειών στο Κατάρ, αυτές συνεχίζονται κανονικά με κάποιες διαφοροποιήσεις σε ότι αφορά στον τρόπο έλευσης των πρώτων υλών που απαιτούνται. Όπως μας είπε ο κ. Ζαχαρίογλου από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε αυτή η κρίση η πρεσβεία έχει συζητήσει με τους διευθυντές των μεγάλων εταιρειών την κατάσταση. «Η δική τους μεγάλη ανησυχία αφορά στο θέμα των πρώτων υλών που έρχονταν χερσαία στο Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία. Επειδή όμως οι περισσότερες πρώτες ύλες έρχονται μέσω των λιμανιών, υπάρχουν εναλλακτικές δίοδοι όπως από τα λιμάνια του Ιράν και του Ομάν, σημείωσε.
Οι τρεις μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες με δραστηριότητα στο Κατάρ είναι η ]&P, η Chapo και η Mastro. Η Ντόχα, η πρωτεύουσα του Κατάρ, είναι σήμερα ένα απέραντο εργοτάξιο καθώς υπάρχει ραγδαία ανάπτυξη λόγω της κατασκευής έργων υποδομής για τη μεγάλη διοργάνωση του Μουντιάλ το 2022. Το κράτος του Κατάρ θα ξοδεύει για να κατασκευάσει υπερσύγχρονα ποδοσφαιρικά γήπεδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο της τάξης των 8-10 δις. δολαρίων. Το Κατάρ είναι μία από τις πλουσιότερες χώρες σε κατά κεφαλή εισόδημα στον κόσμο ενώ διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου.
«Εμείς αυτό που διασφαλίζουμε», σημείωσε ο κ. Ζαχαρίογλου, πέραν της ατομικής ασφάλειας, «είναι ότι οι κυπριακές εταιρείες θα συνεχίσουν απρόσκοπτα την εργασία τους».
Όπως σημείωσε σήμερα εργάζονται στη χώρα 624 Κύπριοι. Είναι άτομα με άδεια εργασίας οι πλείστοι των οποίων εργάζονται στις μεγάλες κυπριακές εργοληπτικές εταιρείες, οι περισσότεροι στο μάνατζμεντ είτε ως αρχιτέκτονες είτε ως πολιτικοί μηχανικοί ή και με άλλες ιδιότητες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.