Σήμα συνέχισης της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας στέλνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο μέσα από την εαρινή έκθεσή του. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Δημήτρης Γεωργιάδης, εκτιμά ότι αυτή η περίοδος -με την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς και τις μνήμες από την κρίση του 2013 νωπές- είναι η καταλληλότερη για να γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις σε κράτος και οικονομία.
«Οι δημοσιονομικοί κανόνες την τρέχουσα διετία φαίνεται ότι εκπληρώνονται. Έχουμε άλλους κινδύνους οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση τα επόμενα χρόνια και ο μόνος τρόπος είναι οι μεταρρυθμίσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης παρουσιάζοντας την εαρινή του έκθεση του συμβουλίου.
Το συμβούλιο θεωρεί ότι το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον μαζί με τα θετικότερα των αναμενόμενων στοιχεία για την οικονομία, παρά τις αντιδράσεις και διεκδικήσεις από οργανωμένα σύνολα, δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για τη λήψη μέτρων βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Ταυτόχρονα εκφράζεται η έντονη ανησυχία ότι, η επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, θα εμποδίσουν την οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Είναι άποψη του συμβουλίου ότι λόγω της περιορισμένης ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, οι οποίες θα οδηγήσουν σε εξομάλυνση των στρεβλώσεων και τη σταδιακή εξισορρόπηση των ανισορροπιών, θα πρέπει να αποτελέσει πολιτική και καθολική προτεραιότητα.
Τα σοβαρότερα προβλήματα που θέτει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο είναι η μειωμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, η χαμηλή αποταμίευση των νοικοκυριών και οι δημογραφικές αλλαγές που θα έρθουν με τη γήρανση του πληθυσμού.
«Είναι προβλήματα τα οποία θα βρούμε μπροστά μας, αν όχι αυτή τη δεκαετία, τις επόμενες δεκαετίες, αλλά δεν έχουμε πολλά χρόνια για να τα αντιμετωπίσουμε, πρέπει να αρχίσουμε από σήμερα», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο επισημαίνει έξι προκλήσεις - κινδύνους:
1. Ύψος δημόσιου και ιδιωτικού χρέους: Η χώρα παραμένει σε μη επενδυτική βαθμίδα και η οικονομία είναι ευάλωτη, λόγω του ύψους του χρέους, σε εξωγενή ρίσκα.
2. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια: Υπάρχει βελτιώση, αλλά απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια για τη μείωση των «κόκκινων δανείων».
3/ Μη ορθολογιστικές μεταρρυθμίσεις. Η εισαγωγή του ΓΕΣΥ, το συνταξιοδοτικό, η αποταμίευση και η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων απαιτούν ενδελεχή παρακολούθηση.
4. Μακροοικονομικές ανισορροπίες που προέρχονται από το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, την αρνητική διεθνή επενδυτική θέση της χώρας και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα.
5. Αβέβαιο εξωτερικό περιβάλλον, όπως το συνθέτουν το Brexit, η θέση της Ρωσίας στο διεθνές σύστημα, οι εξελίξεις στην Ελλάδα και Μέση Ανατολή, και τέλος η πολιτική επιτοκίων της ΕΚΤ. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, μια αύξηση των επιτοκίων θα δυσκολέψει τις προσπάθειες της Κύπρου να διατηρήσει την επαφή της με τις αγορές.
6. Επιστροφή στις παλιές πρακτικές, όπως μη αναγκαίες προσλήψεις και παροχές. Είναι ίσως η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.