Προς την κατεύθυνση της επίτευξης υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3% τα επόμενα χρόνια (χωρίς να προσδιορίζει τον αριθμό των ετών) με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους δείχνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το ΔΝΤ -όπως και η ΕΕ- δεν μπορεί να επιβάλει την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου, αλλά αποκαλύπτει τι αναμένουν οι δανειστές από την Κύπρο μακροπρόθεσμα: συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας χωρίς παρεκκλίσεις.
Παράλληλα ζητείται η δέσμευση των πρόσθετων εσόδων από την όποια υπεραπόδοση της οικονομίας και στόχευσή τους σε επενδύσεις που ευνοούν την ανάπτυξη ώστε να επιταχυνθεί η μείωση του κυπριακού δημόσιου χρέους και να ενισχυθεί η παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.
Τα παραπάνω τονίζονται, μεταξύ άλλων, σε δήλωση του προσωπικού του Ταμείου που εκδόθηκε χθες, μετά αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου της Κύπρου. Η δήλωση αυτή ακολουθεί δήλωση των στελεχών της ευρωπαϊκής αποστολής (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που είχε εκδοθεί το βράδυ της Παρασκευής. Τα δύο σκέλη της πρώην τρόικας ταυτίζονται στις διαπιστώσεις τους: αναγνωρίζουν ότι υπάρχει βελτίωση, τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στον τραπεζικό τομέα, αλλά ζητούν από τις κυπριακές αρχές να παραμείνουν συντηρητικές ως προς τη διαχείριση της καλύτερης απόδοσης της οικονομίας, καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν εκλείψει λόγω του υψηλού επιπέδου του δημοσίου χρέους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η εν λόγω αξιολόγηση του Ταμείου έχει ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αποπληρώσει τη χρηματοδότηση που έχει λάβει από το ΔΝΤ στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης, και η απάντηση είναι καταφατική.
«Από την έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ πριν από έναν χρόνο, η οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο έχει αποκτήσει δυναμική, η ρευστότητα των τραπεζών έχουν βελτιωθεί, η αναδιάρθρωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έχει επιταχυνθεί και το δημοσιονομικό πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε. Οι εξελίξεις αυτές ενισχύουν την ικανότητα αποπληρωμής» τονίζεται.
Τα μέλη της αποστολής του Ταμείου τάσσονται υπέρ μιας αποφασιστικής εμπροσθοβαρής μείωσης του δημοσίου και του ιδιωτικού χρέους, ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη.
Οι βασικές πηγές ανησυχίας των στελεχών του ΔΝΤ είναι τρεις: τα πολύ υψηλά επίπεδα ιδιωτικού δανεισμού, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και του χρέος της γενικής κυβέρνησης. Αυτό που ζητείται είναι μια αποφασιστική πρόοδος στη μείωση του ιδιωτικού χρέους, διατήρηση της δημοσιονομικής σύνεσης και ολοκλήρωση των εκκρεμών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Η υλοποίηση των εν λόγω συστάσεων - υποδείξεων, κρίνεται ως απαραίτητη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας για τη μείωση του ρίσκου από ανεπιθύμητα σοκ και για την ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού της οικονομίας.
Τα ΜΕΔ
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα ΜΕΔ, το καμπανάκι χτυπά -και μάλιστα δυνατά- για τις ίδιες τις τράπεζες, οι οποίες καλούνται να μην αναβάλλουν το αναπόφευκτο, δηλαδή αναδιαρθρώσεις, με την προσδοκία ότι οι μελλοντικές αυξήσεις στην παραγωγή και στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων θα βελτιώσουν αυτόματα τα ποσοστά ανάκτησης των κόκκινων δανείων. Αντ΄ αυτού ζητείται να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα των δανείων μέσω λύσεων, μεταξύ άλλων, που μειώνουν το χρέος του δανειολήπτη σε προσιτά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο ζητείται όπως αρθούν εμπόδια για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως ρυθμιστικά κίνητρα που ενθαρρύνουν τις τράπεζες να καθυστερούν την αναγνώριση ζημιών ή εμπόδια στα δικαστήρια για τη διάθεση των εξασφαλίσεων. Ως ενθαρρυντικό στοιχείο καταγράφεται η αύξηση του τραπεζικού δανεισμού.
Το χρέος
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημόσιου χρέους, πέραν των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων και της συνετής διαχείρισης, τονίζεται ότι η επανεκκίνηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων θα συμβάλει επίσης στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επίσης ζητείται ολοκλήρωση εκκρεμών μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και στη δημόσια διοίκηση.
Τέλος, η Κύπρος καλείται να δώσει νέα ώθηση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δίνοντας έμφαση στο δικαστικό σύστημα (επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών), την επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και τον εξορθολογισμό των επιχειρηματικών διαδικασιών για την προσέλκυση νέων τομέων υπηρεσιών
Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι υιοθετεί τις συστάσεις της έκθεσης του ΔΝΤ για την κυπριακή οικονομία. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του πρώτου μεταμνημονιακού ελέγχου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση στέλνει το ίδιο μήνυμα με το αποτέλεσμα του ελέγχου, δηλαδή ότι «μπορεί η κυπριακή οικονομία να στάθηκε στα πόδια της, όμως έχει αρκετό δρόμο ακόμα να διανύσει».
Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και στα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια και εξέφρασε τη θέση ότι η προώθηση της μεταρρύθμισης είναι σε καλό δρόμο, ειδικότερα για το νομοσχέδιο της κινητικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με κάποιες τροποποιήσεις και περιορισμούς, που η Βουλή θα θέσει αυτό θα προχωρήσει, επισήμανε. «Είναι ένα καλό χρήσιμο εργαλείο, που δείχνει ότι μπορούμε έστω με κάποιους πολιτικούς συμβιβασμούς να προχωρεί η προσπάθεια και να αποδείξουμε ότι ασχέτως μνημονίου κυβέρνηση και βουλή συνεχίζουν την προσπάθεια» πρόσθεσε ο Κύπριος υπουργός.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.