Cyta: Αρχίζει η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 29.3.2017
Cyta: Αρχίζει η εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών
Ο ανώτερος εκτ. διευθυντής της Cyta, Μιχ. Αχιλλέως, μιλά για τα σχέδια του οργανισμού για προσφορά μεγάλων ταχυτήτων αλλά και για το ακριβό διαδίκτυο.

Ο Μιχάλης Αχιλλέως, αναπληρωτής ανώτερος εκτελεστικός διευθυντής της Cyta, δίνει τις δικές του εκτιμήσεις σε ότι αφορά στα ζητήματα που άπτονται της ψηφιακής οικονομίας. Απαντά μεταξύ άλλων πότε θα αρχίσει η Cyta την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, ενώ μας λέει και γιατί θεωρεί πως το ίντερνετ στην Κύπρο είναι ακριβό.Ποια τα σχέδια της Cyta για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών;


Η εξέλιξη της τεχνολογίας, ειδικά στις ασύρματες επικοινωνίες όπως τα επερχόμενα δίκτυα 5ης γενιάς, έχει ως προϋπόθεση τα δίκτυα οπτικών ινών. Για τη Cyta, η επένδυση στο δίκτυο οπτικών ινών της αποτελεί έργο μεγάλης αξίας και στρατηγικής σημασίας για το μέλλον. Όχι μόνο του ίδιου του Οργανισμού, αλλά και της Κύπρου, αφού η Cyta είναι πρακτικά ο μόνος Οργανισμός που μπορεί να φέρει εις πέρας ένα έργο αυτών των διαστάσεων.


Το δίκτυο οπτικών ινών (Fiber To The Home-FTTH), εκτείνεται μέχρι τα υποστατικά των πελατών και αποτελεί το πλέον σύγχρονο μέσο πρόσβασης που μπορεί δυνητικά να προσφέρει πολύ υψηλές ταχύτητες, θεωρητικά απεριόριστες, στους καταναλωτές.


Η Cyta προχωρεί στις επενδύσεις (που απαιτούν πολύ μεγάλες κεφαλαιακές δαπάνες) για την υλοποίηση του δικτύου FTTH, ενώ την ίδια ώρα, προσφέρει σε άλλους παρόχους τη δυνατότητα να αγοράζουν, χονδρικά, προϊόντα οπτικής σύνδεσης. Ήδη, έχει ξεκινήσει σταδιακή υλοποίηση, με τα πρώτα αποτελέσματα να φαίνονται εντός του 2017. Παράλληλα, εισάγουμε νέες τεχνολογίες (π.χ. vectoring και bonding) που αξιοποιούν το υφιστάμενο χάλκινο δίκτυο της Cyta και θα προσφέρουν στους πελάτες μας ακόμη υψηλότερες ταχύτητες πρόσβασης και νέες υπηρεσίες.


Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση αυτών των έργων, συμβάλλει δομικά στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας μας και τη διατηρεί στην ομάδα των κρατών που προσφέρουν υψηλές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.


Πώς θα καλύψετε τις αγροτικές περιοχές με γρήγορο διαδίκτυο;


Η Cyta, σε αντίθεση με τη συνήθη πρακτική που εφαρμόζουν οι μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί στην Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, για όλες τις υπηρεσίες που παρέχει, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου, επιδιώκει μέγιστη κάλυψη αστικών και αγροτικών περιοχών. Γι’ αυτό και συνεχίζει να επενδύει με συνέπεια σε ένα ευρύ και τεχνολογικά προηγμένο δίκτυο, σταθερών και κινητών επικοινωνιών, επιδιώκοντας πάντοτε τη μέγιστη δυνατή γεωγραφική και πληθυσμιακή κάλυψη.


Ήδη, το δίκτυο κινητών επικοινωνιών καλύπτει γεωγραφικά το 99,5% της ελεύθερης Κύπρου, με την πληθυσμιακή κάλυψη να ξεπερνά το 99% και έχει επιτύχει πλήρη κάλυψη από το δίκτυο σταθερών επικοινωνιών. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, τα στοιχεία αυτά αντανακλούν και στο δείκτη ευρυζωνικότητας για τη χώρα μας, η οποία, με βάση το δείκτη DESI (Digital Economy and Society Index), παρουσιάζει δυνατότητα κάλυψης ευρυζωνικού διαδικτύου (>30Mbps) στο 84% των νοικοκυριών της Κύπρου, σε σχέση με 71% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2015). Ειδικά για την κάλυψη στις αγροτικές περιοχές, η Κύπρος, μαζί με τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, είναι οι μόνες χώρες που διαθέτουν κάλυψη δικτύων στο 100% (2015).


Ποιο το κόστος; Θα πάρετε κάποια επιχορήγηση από το κράτος;


Το κόστος είναι μεγάλο, αφού πρόκειται για πολύ σημαντική επένδυση και απαιτεί, όπως αναφέραμε πιο πάνω, μεγάλη κεφαλαιακή δαπάνη. Ωστόσο και παρά το τι συμβαίνει διεθνώς, στην Κύπρο δεν έχουν δοθεί τέτοιου είδους επιχορηγήσεις για έργο ανάλογης σημασίας και μεγέθους.


Για τις επενδύσεις σε υποδομές που διασφαλίζουν την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου, ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες, η Cyta δεν έχει λάβει οποιαδήποτε κρατική ή άλλη χορηγία, σε αντίθεση με άλλες χώρες, οι οποίες δεν προχώρησαν σε εκτεταμένη ανάπτυξη δικτύων σε αγροτικές περιοχές και, όπου προχώρησαν, έλαβαν σημαντικές επιχορηγήσεις. Σημειώνεται ότι κανείς από τους ανταγωνιστές της Cyta δεν έχει προχωρήσει σε επενδύσεις σε περιοχές πέραν των μεγάλων αστικών κέντρων.


Μέχρι πού έφτασε σήμερα το 4G δίκτυό σας και ποιες επενδύσεις σκοπεύετε να κάνετε για επεκτάσεις;


Με βάση το σχεδιασμό, με προσεκτικά και σταθερά βήματα, θέσαμε σε εμπορική λειτουργία το δίκτυο 4G το Νοέμβριο του 2015, αφού εγκαταστάθηκαν όλες οι αναγκαίες υποδομές και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι έλεγχοι ποιότητας της νέας τεχνολογίας, απ’ άκρου εις άκρον, που θα εξασφάλιζαν την αξιοπιστία των υπηρεσιών, όπως ακριβώς αναμένουν οι πελάτες από τη Cyta.


Σήμερα, η τεχνολογία 4G είναι διαθέσιμη σε όλες τις αστικές, ημιαστικές και κύριες τουριστικές περιοχές, καλύπτοντας το 75% του πληθυσμού.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν των περιοχών που καλύπτονται από την τεχνολογία 4G, οι οποίες συνεχώς αυξάνονται, το δίκτυό μας, ήδη, υποστηρίζει ευρυζωνικό διαδίκτυο (mobile broadband) στο κινητό σε ποσοστό πέραν του 99,5% του εδάφους, καθιστώντας τη Cyta το μοναδικό πάροχο στην Κύπρο που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, στη Κύπρο.


Γιατί οι πολίτες δεν επιλέγουν ψηλές ταχύτητες διαδικτύου; Και οι τιμές διαδικτύου στην Κύπρο γιατί παραμένουν τόσο ψηλές;


Το ενδιαφέρον για ψηλές ταχύτητες θα πρέπει να αναζητηθεί στις επιμέρους παραμέτρους που επηρεάζουν τη ζήτηση όπως η υποτονική χρήση του διαδικτύου για ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως ηλεκτρονικό εμπόριο e-banking και e-government και παρά το ότι η χρήση του διαδικτύου για κοινωνικούς λόγους ( πχ facebook) είναι πιο ψηλή από τον μέσο όρο. Ειδικότερα οι υπηρεσίες e-government επιτυγχάνουν και προωθούν τη δημιουργία κουλτούρας και εμπιστοσύνης και παρέχουν κίνητρα για την ανάπτυξη ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε διάφορα επίπεδα και τομείς.


Η σύγκριση στις τιμές διαφέρει, ανάλογα με τα προϊόντα τα οποία προσφέρονται. Σχετικά με τα τέλη των υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, οι λιανικές τιμές της Cyta είναι ψηλές σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Η διαφορά αυτή οφείλεται σε αριθμό παραγόντων, οι πιο σημαντικοί από τους οποίους παρουσιάζονται πιο κάτω:


Η Cyta υιοθετεί την πρακτική της προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου με ταχύτητες που είναι σε σημαντικό βαθμό εγγυημένες. Η πρακτική αυτή στο εξωτερικό δεν ακολουθείται, αφού οι προσφερόμενες ταχύτητες παρουσιάζονται στη μέγιστη θεωρητική τιμή, η οποία δεν είναι σχεδόν ποτέ εφικτή. Δηλαδή, ένας πελάτης στον οποίο προσφέρεται ταχύτητα μέχρι 20Mbps, είναι δυνατόν να απολαμβάνει ταχύτητα όση του επιτρέπει η γραμμή του ή ανάλογα της ώρας που κάνει χρήση, η οποία είναι σημαντικά χαμηλότερη. Αντίθετα, η Cyta, όπου παρέχει προϊόντα διαδικτύου με βάση την ταχύτητα, διασφαλίζει ότι ο πελάτης λαμβάνει, περίπου, τη διαφημιζόμενη ταχύτητα.


Στο σημείο αυτό, θα πρέπει επίσης να διευκρινιστεί ο ανομοιογενής τρόπος αναφοράς των ταχυτήτων. Συγκεκριμένα, η Cyta δημοσιεύει μόνο την ταχύτητα διαδικτύου που αφορά τη διασύνδεση της υπηρεσίας διαδικτύου και όχι τη συνολική ταχύτητα της πρόσβασης, η οποία περιλαμβάνει και το μέρος του διαδικτύου που χρησιμοποιείται για άλλες υπηρεσίες, όπως η τηλεόραση. Αντίθετα, οι εναλλακτικοί πάροχοι στην Κύπρο δημοσιεύουν την ταχύτητα που αφορά στο σύνολο της πρόσβασης, κατά παρόμοιο τρόπο που λειτουργούν και οι πλείστοι πάροχοι στην Ευρώπη.


Επίσης θα είναι καλό να αναφερθεί ότι η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή αγορά σε σχέση με τις αγορές με τις οποίες συγκρίνεται, με αποτέλεσμα να υστερεί σημαντικά σε οικονομίες κλίμακας. Απόδειξη τούτου αποτελεί και το γεγονός ότι η Κύπρος παρουσιάζεται σε έρευνες της Eurostat, να έχει υψηλά τέλη και σε άλλα βασικά προϊόντα όπως γάλα, σιτάρι και αυγά (Δεκέμβριος 2016).


Πέραν τούτου η γεωγραφική θέση της χώρας μας, επιβάλλει τη διενέργεια επενδύσεων σε υποβρύχια καλώδια και άλλες υποδομές για εξασφάλιση σύνδεσης με κέντρα διαδικτύου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένο κόστος το οποίο επηρεάζει τις τιμές των προϊόντων.

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Φον ντερ Λάιεν: Οι Κύπριοι αξίζουν επανενωμένη χώρα - Το κυπριακό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Μητσοτάκης για Κυπριακό: Διεκδικούμε ένα ευρωπαϊκό κράτος με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Ερντογάν: Μια ομοσπονδιακή λύση δεν είναι δυνατή στην Κύπρο - Άμεση η αντίδραση της Αθήνας

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Πρ. Χριστοδουλίδης: Η Τουρκία συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων - Το μήνυμά του στον Ερντογάν

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου
ΣΤΗΛΕΣ

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου

Η αντίδραση του Προέδρου στις προτάσεις της Αννίτας Δημητρίου