Oι εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο λαμβάνουν κατά μέσο όρο 31,67 ευρώ την ώρα, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα οι οποίοι λαμβάνουν 6,4 ευρώ την ώρα και οι πωλητές 6,8 ευρώ.
Πρωταθλήτρια στο χάσμα αμοιβών ανάμεσα στους εργαζομένους είναι η Κύπρος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, καθώς οι εργαζόμενοι οι οποίοι απασχολούνται σε διευθυντικές θέσεις αμείβονται κατά μέσο όρο πέντε φορές περισσότερο την ώρα, συγκριτικά με εργαζομένους σε τομείς όπως είναι η γεωργία και τα τεχνικά επαγγέλματα. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τα πρόσφατα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).
Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, οι εργαζόμενοι σε διευθυντικές θέσεις στην Κύπρο λαμβάνουν κατά μέσο όρο 31,67 ευρώ την ώρα, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον γεωργικό τομέα οι οποίοι λαμβάνουν 6,4 ευρώ την ώρα και ακολουθούν οι πωλητές με 6,8 ευρώ.
Όσον αφορά τα τεχνικά επαγγέλματα, οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 9 ευρώ την ώρα, οι καθαριστές 8,5 ευρώ και οι χειριστές μηχανημάτων 8,51 ευρώ.
Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά την πτυχή των αμοιβών στην αγορά εργασίας στη χώρα μας, με τις ανισότητες στις αμοιβές να είναι εξόφθαλμες και αρκετά εμφανείς μεταξύ των διαφόρων εργασιακών ομάδων. Ιδιαίτερα, από τα δεδομένα της Eurostat φαίνεται πως οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στον τομέα των υπηρεσιών λαμβάνουν αρκετά υψηλότερες αμοιβές συγκριτικά με άλλους εργαζόμενους που απασχολούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.
Αντιθέτως, σε επίπεδο ΕΕ το χάσμα μεταξύ των αμοιβών διευθυντικών στελεχών και εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των αμοιβών σε στελέχη που απασχολούνται σε διευθυντικές θέσεις στην ΕΕ είναι 28,6 ευρώ την ώρα συγκριτικά με τους εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που λάμβαναν 9,7 ευρώ ανά ώρα.
Οι μεγαλύτερες αμοιβές των εργαζομένων σε διευθυντικές θέσεις είναι στη Δανία και Λουξεμβούργο όπου οι αμοιβές φτάνουν τα 50 ευρώ την ώρα, ενώ οι χαμηλότερες αμοιβές για όσους εργαζομένους απασχολούνται ως πωλητές ξεπερνούν τα 20 ευρώ ανά ώρα στην περίπτωση της Δανίας και τα 16,8 ευρώ στην περίπτωση του Λουξεμβούργου.
Κατώτατος μισθόςΜε βάση τα στοιχεία της Eurostat, είναι ξεκάθαρο ότι η θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού είναι επιτακτική, κάτι που αναγνωρίζει και το αρμόδιο υπουργείο. Παλαιότερα, η κυβέρνηση έθετε το θέμα έναρξης διαλόγου για θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού όταν επανέλθουν οι συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
Η καθοδική πορεία της ανεργίας τα τελευταία έτη σε ποσοστά σχεδόν πλήρους απασχόλησης, προετοίμασε το έδαφος ώστε να εκκινήσει ο διάλογος εντός του 2020, όμως το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης ανέτρεψε τα δεδομένα, οδηγώντας σε αναθεώρηση σχεδίων. Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως η ίδια η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε πρόσφατες δηλώσεις της στον «Π» ανέφερε πως σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για θεσμοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού. Αυτό, όπως γίνεται αντιληπτό, θα βοηθήσει και σε μια ενδεχόμενη σμίκρυνση του χάσματος αμοιβών ανάμεσα στις διάφορες εργασιακές ομάδες στη χώρα μας.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.