Το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπό τον τίτλο «Κύπρος - το αύριο» θα χρηματοδοτήσει 134 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα (58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις), κινητοποιώντας και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Το 41% των παρεμβάσεων αφορά έργα και δράσεις πράσινης μετάβασης και το 23% την ψηφιακή μετάβαση
Η υποβολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΕΣΑΑ) με τον τίτλο «Κύπρος - το αύριο» αποτελεί το πρώτο βήμα για την άντληση κονδυλιών ύψους 1,233 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου στήριξης των οικονομιών της ΕΕ για την επούλωση των πληγών της πανδημίας.
Το ΕΣΑΑ της Κύπρου, όπως και των υπόλοιπων κρατών μελών, αξιολογούνται ως βασικά εργαλεία, όχι μόνο για την έξοδο από την ύφεση, αλλά και για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το κυπριακό ΕΣΑΑ θα χρηματοδοτήσει 134 μεταρρυθμιστικά και επενδυτικά μέτρα (58 μεταρρυθμίσεις και 76 επενδύσεις) κινητοποιώντας και ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Το 41% των παρεμβάσεων αφορά έργα και δράσεις πράσινης μετάβασης και το 23% την ψηφιακή μετάβαση. Ανάμεσα στα έργα αυτά είναι, η ενίσχυση του συστήματος υγείας, η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η ενίσχυση κοινωνικών δομών, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης, οι βιώσιμες μεταφορές και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, οι συνολικές αναπτυξιακές δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα έως και το 2027 σωρευτικά ξεπερνούν τα €4,4 δις εάν, πέραν των εθνικών και άλλων ευρωπαϊκών πόρων, συνυπολογιστούν οι πόροι ύψους €1,8 δις από το Πρόγραμμα ΘΑλΕΙΑ της Πολιτικής Συνοχής.
«Το Σχέδιο «Κύπρος - το αύριο» αποτελεί τη γενναία τομή, το νέο αναγκαίο μοντέλο ανάπτυξης της επόμενης ημέρας. Είναι ο οδικός χάρτης για τη μετά covid εποχή. Αφορά την Κύπρο του αύριο, τη νέα εκδοχή της χώρας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρουσιάζοντας τους άξονες του σχεδίου και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στην υλοποίησή του, καθώς η άντληση των κονδυλίων έχει ως προαπαιτούμενο την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, συνολικά 58 όπως αναφέραμε.
Η υλοποίησή του «καθιστά επιβεβλημένη τη συνεργασία όλων των θεσμών της χώρας, με προεξάρχουσα την κυβέρνηση, το νομοθετικό σώμα, τη δημόσια υπηρεσία και τους κοινωνικούς εταίρους (...). Για αυτό, και με πλήρη σεβασμό στην αντίθετη άποψη, καλώ τα πολιτικά κόμματα, τη Βουλή που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 30ής Μαΐου, αλλά και τους κοινωνικούς εταίρους, να συστρατευτούν και από κοινού να στηρίξουμε το σχέδιο 'Κύπρος το αύριο'», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Ο αντίκτυπος Το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου εκτιμά ότι το σχέδιο θα ενισχύσει το ΑΕΠ κατά περίπου 3,2% βραχυπρόθεσμα (2022-2023) και κατά 7,1% μεσοπρόθεσμα (2022-2026), και θα δημιουργήσει 11.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο 2021-2026, αυξάνοντας την απασχόληση περισσότερο από 2,5%. Η αύξηση του ΑΕΠ δύναται να φτάσει μέχρι και το 16,5% σε βάθος 20ετίας (δηλαδή το 2041), δεδομένου ότι θα υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προβλέπονται στο σχέδιο.
Οι αντιδράσειςΜε εξαίρεση τον ΔΗΣΥ, όλα τα υπόλοιπα κόμματα αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν και τα κόμματα συμμετείχαν στη διαμόρφωση του σχεδίου μέσω διακομματικής τεχνοκρατικής επιτροπής.
«Κονδύλια δισεκατομμυρίων θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ενέργεια και στις μεταρρυθμίσεις που θα εκσυγχρονίσουν το κράτος και την οικονομία μας», αναφέρει ο ΔΗΣΥ.
«Δεν θα μπούμε στον κόπο να σχολιάσουμε τα όσα απλόχερα μοίρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποσχόμενος την Κύπρο του αύριο», σημειώνει το ΑΚΕΛ. «Οι εξαγγελίες του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική, γιατί, αφενός πολλές αποτελούν ξαναζεσταμένο φαγητό και αφετέρου το μητρώο των κυβερνώντων είναι υπερφορτωμένο από αθέτηση υποσχέσεων».
Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για κυβερνητική αποτυχία στη χάραξη ενός μοντέλου ανάπτυξης, αλλά και για αποτυχία διαχείρισης της πανδημίας. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, είπε πως «η κοινωνία δικαιολογημένα δεν μπορεί πλέον να έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της διαπλοκής για να διαχειριστεί σωστά και προς το δημόσιο συμφέρον τα χρήματα που θα μας δανείσει η ΕΕ».
Η ΕΔΕΚ είχε μια πιο ήπια προσέγγιση, εκφράζοντας ικανοποίηση γιατί κάποιοι από τους πυλώνες που εξαγγέλθηκαν ανταποκρίνονται στις εισηγήσεις που είχε καταθέσει.
«Αναμένουμε να δούμε την υλοποίηση όσων έχουν εξαγγελθεί, ευελπιστώντας ότι θα συμβάλουν στην αειφόρο ανάπτυξη και την τεχνολογική αναβάθμιση με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουν τη μέγιστη δυνατή θετική ανταπόδοση στους πολίτες και στην μακροοικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας», αναφέρει η ΕΔΕΚ.
Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. «Υπενθυμίζουμε ότι με τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για μετατροπή της κυπριακής οικονομίας σε πράσινη οικονομία, δημιουργούνται χιλιάδες μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και όχι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ενέσεις, μιας οικονομίας που βρίσκεται διαρκώς στον αναπνευστήρα».
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.