Φόρμα αναζήτησης

127 αιτήσεις για νέες κτηνοτροφικές μονάδες αιγοπροβάτων

 

Μπορεί να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στο θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού, μπορεί να είναι βέβαιο ότι θα περάσει και άλλος καιρός μέχρι να έχουμε νεότερα από την Ευρώπη, όμως όλα αυτά δεν εμποδίζουν τους κτηνοτρόφους να αυξάνουν τη δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων τους, όπως επίσης και πολλούς νέους να επιχειρούν είσοδο στην αιγοπροβατοτροφία αλλά και την αγελαδοτροφία. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνονται ότι με την κατοχύρωση του χαλλουμιού αργά ή γρήγορα η κτηνοτροφία θα σημειώσει τεράστια ανάπτυξη.

Υποβάλλονται αιτήσεις

Στο Τμήμα Περιβάλλοντος υποβάλλονται καθημερινά αιτήσεις για δημιουργία κτηνοτροφικών μονάδων, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν θετική γνωμάτευση. Υποβλήθηκαν συνολικά 127 αιτήσεις στο πλαίσιο του μέτρου της επιχορήγησης νέων κτηνοτροφικών μονάδων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τον τελευταίο μήνα κατατέθηκαν 6 αιτήσεις.

Συγκεκριμένα, η μία αφορά την ανέγερση κτηνοτροφικής μονάδας στη Σκαρίνου, δυναμικότητας 1.200 αιγών.

Θετική γνωμάτευση έλαβε και η αίτηση για ανέγερση κτηνοτροφικής μονάδας στην κτηνοτροφική ζώνη Τερσεφάνου. Η δυναμικότητα της μονάδας είναι 1.000 αιγοπρόβατα.

Επιπλέον, εγκρίθηκε και η λειτουργία κτηνοτροφικής μονάδας στη κτηνοτροφική ζώνη Δρομολαξιάς. Η δυναμικότητα της μονάδας θα είναι 500 αιγοπρόβατα.

Καμία ένσταση δεν υπάρχει και όσον αφορά την αίτηση για τη λειτουργία κτηνοτροφικής μονάδας στην κτηνοτροφική ζώνη Κιβισιλίου, δυναμικότητας 140 αγελάδων.

Στην περιοχή του Δήμου Δρομολαξιάς – Μενεού θα ανεγερθεί κτηνοτροφική μονάδα δυναμικότητας 300 προβάτων, 300 κατσικών και 65 αγελάδων.

Το Κυπριακό

Όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικής πλευράς, το θέμα της κατοχύρωσης του χαλλουμιού δεν αφορά πλέον το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών. Διότι, ως γνωστόν, το χαλλούμι είναι συνδεδεμένο ώς έναν βαθμό και με τη λύση του Κυπριακού, εκτός και αν η αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει την έκπληξη και ανακοινώσει την κατοχύρωσή του χωρίς να υπάρξουν εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο. Κάτι τέτοιο, όμως, θεωρείται μάλλον απίθανο, παρά τις πιέσεις που προσπαθούν να ασκήσουν ανώτεροι αξιωματούχοι του κράτους.

Σε περίπτωση παράτασης της καθυστέρησης στην κατοχύρωση του χαλλουμιού, ενδεχομένως να δημιουργηθεί πλεόνασμα γάλακτος, κάτι που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση το Υπουργείο Γεωργίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ