Φόρμα αναζήτησης

Οι «Κύπριοι»… από την Καμπότζη ώς τη ΜαλαισίαΔύο ακόμα «επενδυτές», των οποίων η επιτροπή υπό τη Δ. Καλογήρου εισηγείται την αποστέρηση της κυπριακής τους υπηκοότητας, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο «Π». Πρόκειται για τον γνωστό πλέον Μαλαισιανό Jho Taek Low και την Καμποτζιανή Choeung Sopheap. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πολιτογραφήσεις φέρονται να εξασφαλίστηκαν με ψευδή στοιχεία ή με απόκρυψη ουσιαστικών πληροφοριών. Από την έρευνα της τριμελούς επιτροπής φαίνεται να προκύπτουν σοβαρά θέματα τόσο για τους παρόχους που προώθησαν τις αιτήσεις, όσο για τις τράπεζες που διαχειρίστηκαν τα χρήματα, αλλά και για το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο δεν έλαβε υπόψη σημαντικές πληροφορίες.

Η κυρία του κυρίου

Η 71χρονη Choeung Sopheap και ο σύζυγός της Ming Kan Lau απέκτησαν την κυπριακή υπηκοότητα στις 18 Ιανουαρίου 2017. Πέντε μήνες αργότερα Κύπριος υπήκοος έγινε και ο γιος τους Yaozhong Lau. Η εισήγηση για αποστέρηση υπηκοότητας αφορά και τους τρεις. Την αίτηση προώθησε και σε αυτή τη περίπτωση το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης και Σία ΔΕΠΕ, που ανήκει στον πατέρα του τέως υπουργού Συγκοινωνιών Μάριου Δημητριάδη, ο οποίος στον ουσιώδη χρόνο που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που έλαβε την απόφαση. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το κεντρικό πρόσωπο σε αυτή την υπόθεση ήταν ο σύζυγος της Choeung Sopheap, ο οποίος είναι γερουσιαστής στηΝ Καμπότζη και συνεπώς πολιτικώς εκτεθειμένο πρόσωπο (ΠΕΠ). H δραστηριότητα της ίδιας της αιτήτριας απεκρύβη. Η Choeung Sopheap στο βιογραφικό της είχε δηλώσει γενικώς ότι είναι Chairperson of Cambodia International Investment Development Group Co. Ltd. Στην πραγματικότητα, λόγω του συζύγου της ο οποίος φέρεται ως συγγενής του πρωθυπουργού της Καμποτίας Hun Sen διαχειριζόταν μια εταιρεία η οποία ξεσπίτωσε 4.000 οικογένειες για να αναπτύξει με ακίνητα μια περιοχή… χωρίς μάλιστα να τους αποζημιώσει. Το συμβάν είχε αναγκάσει την Παγκόσμια Τράπεζα να διακόψει τη χρηματοδότηση της Καμποτίας.

Υπογραφές «μαϊμού»

Ένα από τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι τόσο η Choeung Sopheap όσο και ο υιός της φέρονται να υπέγραψαν την αίτηση για πολιτογράφηση ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου στις 6 Σεπτεμβρίου 2016 και στις 3 Ιανουαρίου 2017 αντιστοίχως… αλλά εκείνες τις ημερομηνίες δεν βρισκόταν ούτε η μία ούτε ο άλλος στην Κύπρο! Από τα στοιχεία που συνέλεξε η τριμελής επιτροπή η οικογένεια ήρθε στην Κύπρο μόνο μία φορά για δύο ημέρες, από τις 11 έως τις 13 Αυγούστου του 2016. Επίσης το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης φέρεται να βεβαίωσε ότι η αιτήτρια είναι ειλικρινής και καλόπιστη, χωρίς να το τεκμηριώνει και χωρίς να δίνει πληροφορίες πως τη γνώριζε και αν έλεγξε την πηγή των εισοδημάτων της. Επίσης στην αίτηση του υιού υπογράφουν, ως γνωστοί του, δύο υπάλληλοι του γραφείου Ανδρέα Δημητριάδη! Η έρευνα αποκάλυψε και πολλά ακόμη στοιχεία που έχουν να κάνουν με την επένδυση και το γεγονός ότι μέρος των χρημάτων πληρώθηκε με πιστωτική κάρτα. Η Choeung Sopheap επένδυσε σε ακίνητα στη Λάρνακα και τα χρήματα πέρασαν από τη ΣΠΕ Μακράσυκας. Ωστόσο αυτό που θεωρείται ως αρκετός λόγος για να απορριφθεί η αίτηση ήταν έκθεση του παρατηρητηρίου Global Witness για την Καμποτία τον Ιούλιο του 2016. Στην έκθεση περιγραφόταν η δραστηριότητα του ζεύγους των Καμποτζιανών και η σχέση του με το δικτατορικό καθεστώς… πριν μάλιστα υποβληθεί η αίτηση για πολιτογράφηση. Οι πληροφορίες αυτές δεν απασχόλησαν καθόλου ούτε τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, ούτε το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο «ορθόδοξος» Jho

Η περίπτωση του Μαλαισιανού Jho Taek Low ίσως είναι η πλέον γνωστή υπόθεση απόκτησης κυπριακής υπηκοότητας από διεθνώς καταζητούμενο για τεράστια απάτη. Την υπόθεση είχε φέρει στη δημοσιότητα ο «Π» αποκαλύπτοντας την προσωπική εμπλοκή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και το «δωράκι» που έδωσε ο Low στην Αρχιεπισκοπή με δύο επιταγές ύψους 300.000 ευρώ και 10.000 ευρώ. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είχε στείλει, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, επιστολή στον τότε υπ. Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο από τον οποίο ζητούσε να τεθεί άμεσα προς έγκριση η αίτηση πολιτογράφησης του Low στην επόμενη συνεδρία του Υπ. Συμβουλίου στις 3 Σεπτεμβρίου, όπως και έγινε. Ο Μακαριότατος ανέφερε πως ο Low επρόκειτο να επενδύσει σε ακίνητο που ανήκε στην Εκκλησία. Όπως σημειώνει στην έκθεσή της η τριμελής επιτροπή, δεν τέθηκε υπόψη του Υπουργικού Συμβουλίου η επιστολή του Αρχιεπισκόπου.

Τα στραβά μάτια

Η τριμελής επιτροπή σημειώνει πως πριν ληφθεί απόφαση για την πολιτογράφηση του Jho Taek Low, το Υπουργείο Εσωτερικών είχε στην κατοχή του δημοσίευμα ημερομηνίας 28/8/2015 στο οποίο αναφερόταν πως ο Μαλαισιανός εμπλεκόταν στο μεγάλο σκάνδαλο του Μαλαισιανού Κρατικού Επενδυτικού Προγράμματος. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της επιτροπής Καλογήρου «ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών είχε τη διακριτική ευχέρεια να αρνηθεί την πολιτογράφηση, επέλεξε να τηρήσει το τυπικό γράμμα του νόμου και αγνοώντας τα σοβαρά αρνητικά δημοσιεύματα προχώρησε στην έγκρισή της. […] Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών όφειλε να ενημερώσει το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ο επενδυτής εμπλεκόταν στο οικονομικό σκάνδαλο του Μαλαισιανού Κρατικού Επενδυτικού Ταμείου». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΜΟΚΑΣ είχε κάνει πάρα πολλά σημειώματα για τον Jho Taek Low και βρισκόταν και σε συνεχή επαφή με τις μαλαισιανές αρχές. Η τριμελής επιτροπή εισηγείται την αποστέρηση της υπηκοότητάς του γιατί αποκτήθηκε με δόλο και με ψευδή στοιχεία.

Απαντήσεις PWC

Ο ελεγκτικός οίκος PWC ο οποίος λειτούργησε ως πάροχος για επενδυτές των οποίων ζητείται η αποστέρηση της πολιτογράφησης με γραπτή δήλωση προς τον «Π» τοποθετείται και δίνει τη δική του θέση. Η τοποθέτηση της PWC δημοσιεύεται στη σελ. 7

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.