POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Εκτεθειμένος ο Πρόεδρος – Στοιχεία από την Ukio Bankas ανήρτησε το OCCRPΜετά τον χαρακτηρισμό «λιβελλογράφημα» που απέδωσε το Προεδρικό στις 17 Αυγούστου στο δημοσίευμα του Organized Crime and Corruption Reporting Project αναφορικά με «ύποπτες διαδρομές χρημάτων» στις οποίες εμπλέκεται το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη, το OCCRP ανήρτησε στις 21 Αυγούστου τέσσερα έγγραφα από τα αρχεία της διαλυθείσας λιθουανικής τράπεζας Ukio Bankas, τα οποία τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς του αρχικού δημοσιεύματος.

  • Στο πρώτο έγγραφο (από το γραφείο εφόρου Εταιρειών της Κύπρου) βεβαιώνεται ότι μέχρι και το τέλος του 2013, η εταιρεία Imperium Nominees Limited (του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου) ήταν μέτοχος στην εταιρεία Matias Co Limited.
  • Στο δεύτερο έγγραφο αποδεικνύεται ότι οι συνέταιροι στο πρώην δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη, Στάθης Λεμής και Θεοφάνης Φιλίππου, ενεργούσαν το 2007, ο πρώτος ως διευθυντής και ο δεύτερος ως αντ’ αυτού, για λογαριασμό της εταιρείας Batherm Ventures.

Σύμφωνα με το OCCRP, Mattias Co και Batherm Ventures (με έδρα την Κύπρο και τις Παρθένες Νήσους, αντίστοιχα) πρωταγωνίστησαν στη διοχέτευση στο σύστημα του Troika Laundromat περίπου 291,5 εκατ. ευρώ. Στο Troika Laundromat συμμετείχαν 75 εταιρείες μεταξύ 2006-13, διευκολύνοντας, σύμφωνα με το OCCRP, τη μετακίνηση περίπου 4,1 δισ. ευρώ, και «επιτρέποντας την απόκρυψη στοιχείων, την αποφυγή φόρων και το ξέπλυμα χρημάτων». Ανάμεσά στις 75 εταιρείες, σύμφωνα πάντα με το OCCRP, ήταν η Delco Networks (με έδρα την Λιθουανία), η οποία μεταξύ Ιουνίου 2007 και Ιουνίου 2008 πληρώθηκε από τη Batherm Ventures περίπου 81,08 εκατ. ευρώ με οκτώ πράξεις (πέντε σε δολάρια και τρεις σε ευρώ).

  • Σύμφωνα με τα αρχεία της Ukio Bankas που έδωσε προχθές στη δημοσιότητα το OCCRP, στις πληρωμές της Batherm προς την Delco εμφανίζεται κάτω από το όνομα της Batherm, το όνομα «C O N Anastasiades Partners / Pocket / 3699 Limassol».

Προς ενίσχυση της απόδειξης ότι η Batherm Ventures συνδεόταν το 2007 με το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, το OCCRP έδωσε στη δημοσιότητα και τη συμφωνία ημερ. 31/7/2007 μεταξύ Delco και Batherm βάσει της οποίας πραγματοποιήθηκαν οι πληρωμές αυτές. Τη συμφωνία υπογράφει για λογαριασμό του εκτελούντος χρέη διευθυντή της Batherm, Στάθη Λεμή, ο Θεοφάνης Φιλίππου, αμφότεροι πρώην συνέταιροι του Νίκου Αναστασιάδη στο πρώην δικηγορικό γραφείο του.

  • Το τέταρτο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το OCCRP είναι μια συμφωνία αγοράς του 2007 πέντε εταιρειών με έδρα τις Μπαχάμες από τις Matias Co και Batherm Ventures. Είναι το μόνο στοιχείο που συνδέει τις δύο εταιρείες, πέραν του δικηγορικού γραφείου που βοήθησε στη δημιουργία ή/και στη διαχείρισή τους. Το δικηγορικό γραφείο όμως, δεν είναι ο λόγος για τον οποίο συναλλάσσονται από κοινού οι Matias Co και Batherm Ventures. Ο λόγος για τη συνεργασία τους, σύμφωνα με το OCCRP, είναι ο επικεφαλής του κολοσσού χαλυβουργίας με έδρα το Λονδίνο, Evraz, Αλεξάντερ Αμπράμοφ. Σύμφωνα με το OCCRP, ο Ρώσος ολιγάρχης Αμπράμοφ, ο οποίος πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2010 με αίτηση που είχε κατατεθεί από το πρώην δικηγορικό γραφείο του Προέδρου, ήταν ο άνθρωπος πίσω από τις Matias και Batherm, τις οποίες χρησιμοποίησε για να αγοράσει το 2007 τις πέντε εταιρείες με έδρα τις Μπαχάμες. Οι εν λόγω πέντε εταιρείες είχαν δικαιώματα σε οχτώ άλλες εταιρείες (ενέργειας) στη Ρωσία, ανάμεσά τους η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρικών δικτύων και θερμοηλεκτρικών σταθμών της Ρωσίας τότε, Energostroyinvest-Holding, η οποία πωλήθηκε στις Matias και Bathern έναντι 198,5 εκατ. ευρώ. Τέσσερα χρόνια μετά (το 2011), σύμφωνα με το OCCRP, η Energostroyinvest εκτόξευσε την αξία της σε περίπου 1,8 δισ. ευρώ.

«Ανεξαρτησία υπό διακύβευση»

Η εμπλοκή της Κύπρου στη συμφωνία εξαγοράς της Energostroyinvest-Holding δεν εξαντλείται στις δύο εταιρείες Matias Co και Bentham Ventures που δημιουργήθηκαν και λειτουργούσαν με τη βοήθεια του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου Αναστασιάδη. Τις υποχρεώσεις των Matias Co και Bentham Ventures έναντι μίας εκ των πέντε εταιρειών που συμμετείχαν στην αγοραπωλησία, εγγυήθηκε, σύμφωνα με παράρτημα στη συμφωνία, μια άλλη κυπριακή εταιρεία, η Crosland Global Limited. Για την Crosland ενεργούσε ο οίκος PwC Κύπρου, ο οποίος, όπως όλοι οι ενδιαφερόμενοι στο δημοσίευμα, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στην έκκληση του OCCRP για σχολιασμό. «Εκπρόσωπος του PwC Κύπρου δήλωσε γραπτώς ότι ο οίκος «δεν είναι σε θέση να σχολιάσει υποθέσεις πελατών του για λόγους εμπιστευτικότητας», σημειώνοντας ότι «εφαρμόζει όλους τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς στην καταπολέμηση του ξεπλύματος», σημειώνεται στο αρχικό δημοσίευμα του OCCRP.

Σύμφωνα με το OCCRP, τελικός αποδέκτης μέρους των χρημάτων που πλήρωσαν οι Matias και Bentham, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τις πέντε εταιρείες από τις Μπαχάμες, ήταν η εταιρεία Gotland Industrial Inc., μία από τις τρεις βασικές πρωταγωνίστριες στο Troika Laundromat.

Υπενθυμίζεται ότι καμία από τις ενέργειες που εμφανίζονται στα τέσσερα έγγραφα που εξασφάλισε το OCCRP από τη διαλυθείσα Ukio Bankas δεν συνιστά παραβίαση νόμου. Ωστόσο, η τεκμηριωμένη πλέον σύνδεση του Προέδρου με τις συναλλαγές αυτές ενισχύει την ανησυχία που εκφράζεται στο δημοσίευμα του OCCRP, «για σχέσεις, οι οποίες, όπως κάποιοι υποστηρίζουν, θέτουν υπό διακύβευση την ανεξαρτησία της Κύπρου».

Εκπρόσωπος: Νέα γραμμή άμυνας

Μετά την τεκμηρίωση του δημοσιεύματος από το OCCRP, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άλλαξε γραμμή στην επικοινωνιακή διαχείρισή του. Προχθές από το Τρόοδος, όπου βρέθηκε για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόδρομος Προδρόμου επιχείρησε να αποστασιοποιήσει τις ενέργειες του πρώην δικηγορικού γραφείου του Προέδρου από τον Νίκο Αναστασιάδη. «Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του OCCRP, από την πρώτη στιγμή, γράφουν οι ίδιοι επί λέξει ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – εγώ δεν μιλώ για κανένα δικηγορικό γραφείο – δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με παραβίαση του νόμου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Χθες, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου επανήλθε στο θέμα δηλώνοντας ότι το OCCRP συνέδεσε με στοιχεία τον Πρόεδρο με το Troika Laundromat. «Στην ανακοίνωση του OCCRP σημειώνεται ότι ακρογωνιαίοι λίθοι του Troika Laudromat είναι τρεις εταιρείες κελύφη με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Μία από αυτές, η Gotland Industrial Inc., είναι αυτή που σύμφωνα με τον OCCRP συνδέεται με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης. Μάλιστα, σημειώνεται ότι ο κ. Αναστασιάδης ήταν εταίρος στην επιχείρηση το χρονικό διάστημα που πραγματοποιήθηκαν οι επίμαχες συναλλαγές», αναφέρει η κ. Μαύρου, για να προσθέσει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του OCCRP, από την Κύπρο διακινήθηκαν περίπου 635 εκατ. ευρώ, μέρος των 4,1 δις του Troika Laundromat. Καταλήγοντας, η κ. Μαύρου διερωτήθηκε, αν έγνοια της κυβέρνησης είναι προστατεύσει την Κύπρο από όσους προσπαθούν να πλήξουν τη φήμη της, γιατί δεν απαντούν στο δημοσίευμα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.