Φόρμα αναζήτησης

Ο ΥΠΟΙΚ θα εισηγηθεί στον ΠτΔ αναπομπή των αλλαγών που επέφερε η Βουλή

Αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων που ανατρέπουν τους σχεδιασμούς των τραπεζών για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργώντας ταυτόχρονα ανησυχίες για ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και για πάγωμα των στεγαστικών δανείων ενέκρινε χθες η Βουλή. Οι αλλαγές εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το Σώμα το οποίο επίσης κατά πλειοψηφικά ενέκρινε προσωρινό, έως την 1η Οκτωβρίου, πάγωμα των εκποιήσεων ακινήτων και συγκεκριμένα κύριων κατοικιών που δυνητικά εμπίπτουν στο σχέδιο Εστία. Οι αλλαγές στο πλαίσιο εκποιήσεων που προσθέτουν νέα βήματα και καθυστερούν στην ουσία περαιτέρω τη διαδικασία για πλειστηριασμούς και εγκρίθηκαν παρά τις προειδοποιήσεις της Κεντρικής Τράπεζας αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαχείριση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όσο και στη χορήγηση νέων δανείων, γεγονός το οποίο ενδεχομένως να πλήξει την ευρύτερη οικονομία, καθώς και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Από χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών κάνοντας λόγο για αποφάσεις της Βουλής που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον εξήγγειλε την πρόθεσή του να εισηγηθεί στον Πρόεδρο Αναστασιάδη αναπομπή των νομοθετημάτων.

Εξασφαλίσεις στον αέρα

Στελέχη της τραπεζικής αγοράς εξέφρασαν ανησυχία για τις χθεσινές εξελίξεις σημειώνοντας πως εάν δεν υπάρξουν νέες αλλαγές τότε τα στεγαστικά δάνεια θα δίνονται πλέον με το σταγονόμετρο. Όσο δυσκολεύεις την ανάκτηση ενός περιουσιακού στοιχείου τόσο μειώνεις την αξία του, μας αναφέρθηκε από τραπεζικούς παράγοντες οι οποίοι ανησυχούν και για ενδεχόμενες αρνητικές κινήσεις των οίκων αξιόλογης. Όπως εξήγησε στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου με τις αλλαγές που ψηφίστηκαν εάν αυτές τεθούν σε εφαρμογή επηρεάζονται και σχεδόν μηδενίζονται υφιστάμενες εξασφαλίσεις ενυπόθηκων δανείων και κατ’ επέκταση η διαχείριση ΜΕΔ κι άλλων χορηγήσεων.

Την ίδια ώρα ανέφερε πως εφόσον η ανάκτηση της εξασφάλισης ενός ακινήτου δυσκολεύει, «παγώνει» στην ουσία και η αγορά στεγαστικών δανείων αφού η «υποθήκη» θα αξίζει πλέον λιγότερα. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο διπλασιασμού του υφιστάμενου επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια. Εφόσον ισχύουν οι νέες ρυθμίσεις «στην ουσία θα τιμωρηθούν νέα ζευγάρια που θα έχουν πρόβλημα στην εξασφάλιση στεγαστικού δανείου» ανέφερε στον «Π» και στέλεχος της Ελληνικής Τράπεζας, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως με τις αλλαγές «επιβραβεύονται οι παλιοί στρατηγικοί κακοπληρωτές».

Προς αναπομπή

Τα όσα ψήφισε χθες η Βουλή προκάλεσαν ανησυχία και στις τάξεις της κυβέρνησης με τον αρμόδιο υπουργό να εξαγγέλλει μέσω twitter την πρόθεσή του να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναπομπή όσων ψήφισαν οι βουλευτές. «Οι σημερινές (σ.σ. χθεσινές) αποφάσεις της Βουλής πιθανώς να ικανοποιούν πρόσκαιρα μερίδα της κοινής γνώμης, αλλά υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Θα εισηγηθώ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αναπομπή τους. Με την ελπίδα ότι η Βουλή, ψύχραιμα και υπεύθυνα, θα επανεξετάσει τις αποφάσεις της», έγραψε ο Χάρης Γεωργιάδης. Ο ίδιος μιλώντας στον «Π» ανέφερε πως το σχέδιο Εστία θα προσφέρει στοχευμένη κάλυψη σε αυτούς που πρέπει και στην πορεία μπορούμε να δούμε κι άλλες αλλαγές. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι προτάσεις που ψηφίστηκαν χθες «ισοπεδωτικά ξεδοντιάσουν και αναστέλλουν την εφαρμογή του νομοθετικού πλάσου για τις εκποιήσεις καλύπτοντας ουσιαστικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με τρόπο μάλιστα που θέτει την Κύπρο σε σοβαρή διάσταση με το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο».

Ο ίδιος εξήγησε πως η Κύπρος ως κράτος μέλος της ΕΕ και της τραπεζικής ένωσης θα πρέπει για οποιεσδήποτε αλλαγές ιδιαίτερα σε τράπεζες να ενημερώνει και να διαβουλεύεται εκ των προτέρων με τους θεσμούς της ΕΕ και την ΕΚΤ, κάτι που δεν έγινε στην προκειμένη περίπτωση.

Στο μεταξύ άλλοι παράγοντες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει και επίσημη αντίδραση της ΕΕ αφού οι αλλαγές που ψηφίστηκαν χθες φαίνεται να ανατρέπουν και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κύπρος όταν εγκρίθηκε η κρατική ενίσχυση προκειμένου να προχωρήσει η πώληση των εργασιών της Συνεργατικής στην Ελληνική και ο διαχωρισμός του Συνεργατικού Τομέα.

Οι ανατροπές

Με τις χθεσινές αποφάσεις της η Βουλή ενέκρινε την πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ για προσωρινή αναστολή των εκποιήσεων για ακίνητα που είναι δυνητικά επιλέξιμα για συμμετοχή στο Εστία, έως το τέλος Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες. Ενέκρινε όμως και την πρόταση του ΔΗΚΟ που κατέθεσε από κοινού με τη Συμμαχία Πολιτών, την Αλληλεγγύη και τους Οικολόγους που φαίνεται να καθυστερούν τις εκποιήσεις. Οι προτάσεις εγκρίθηκαν όπως αναφέρθηκαν πλειοψηφικά και με την καταψήφισή τους από τον ΔΗΣΥ. Σημειώνεται ότι πριν την έναρξη της συζήτησης του θέματος ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης είχε καταθέσει πρόταση για αναβολή της ψήφισης και των δύο προτάσεων, η οποία ωστόσο απορρίφθηκε ακόμα και από τον ΔΗΣΥ που θέλησε επιτέλους όπως ανέφερε ο πρόεδρός του να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Όπως αναφέρθηκε με την πρόταση της ΕΔΕΚ αναστέλλονται προσωρινά οι διαδικασίες έναρξης και/ή συνέχισης διαδικασιών εκποίησης ακινήτων – έως την 1η Οκτωβρίου που αποτελούν κύρια κατοικία προς ικανοποίηση δανειακής διευκόλυνσης προς οφειλέτη ο οποίος δυνητικά αποτελεί επιλέξιμο δανειολήπτη προς ένταξη στο σχέδιο Εστία.

Όπως γράψαμε ξανά, με τη δεύτερη πρόταση νόμου που εγκρίθηκε χθες προβλέπεται σειρά αλλαγών με τις οποίες προστίθενται βήματα στη διαδικασία των εκποιήσεων, όπως: επιμήκυνση της προθεσμίας εξόφλησης οφειλόμενων ποσών από την ημερομηνία επίδοσης της ειδοποίησης από 30 σε 45 ημέρες, επέκταση του χρόνου που διατηρείται η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης στο 80% της αγοραίας αξίας από 3 μήνες σε 6 μήνες, και η διατήρηση του 50% της αγοραίας αξίας ως επιφυλασσόμενης τιμής στο διηνεκές, επιμήκυνση της περιόδου που ακολουθεί την ειδοποίηση ότι το ενυπόθηκο ακίνητο θα τεθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού από 30 σε 45 ημέρες, διασφάλιση του συνταγματικού δικαιώματος σε στέγη στο πλαίσιο πλειστηριασμού κατ’ αναλογίαν των διατάξεων του βασικού νόμου, ενώ παρέχεται στο δικαστήριο η υποχρέωση να προβαίνουν σε έλεγχο κατά πόσο οι τράπεζες προέβησαν στις απαιτούμενες ενέργειες που προνοούνται από τη σχετική οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για την αναδιάρθρωση χορηγήσεων και κατά πόσο η δυνατότητα προώθησης της διαδικασίας εκποίησης τυγχάνει εκμετάλλευσης και κατάχρησης εκ μέρους των τραπεζών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.