Φόρμα αναζήτησης

Ο Τσαβούσογλου εκθέτει τον Πρόεδρο για τις μυστικές συζητήσεις

Τα πάνω κάτω έφερε με χθεσινές του δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος προέβη στον ισχυρισμό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απεκάλυψε στο Κραν Μοντανά πως η καλύτερη λύση για τον ίδιο είναι η λύση δύο κρατών. Ο κ. Τσαβούσογλου συνέχισε ισχυριζόμενος πως ο Νίκος Αναστασιάδης του είπε πως μια ομοσπονδία δεν θα λειτουργήσει στο νησί, καθώς οι Ε/Κ δεν θέλουν να μοιραστούν αρμοδιότητες και εξουσίες με τους Τ/Κ. Αποδίδει δε ξεκάθαρες σκοπιμότητες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα όσα έγιναν στο Κραν Μοντανά, καθώς αναφέρει πως ο ίδιος ο Πρόεδρος υποστήριξε πως «μια ομοσπονδία δεν θα λειτουργήσει, αλλά ας τα συζητήσουμε αυτά μετά από τις εκλογές». Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, ισχυριζόμενος πως στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Αναστασιάδης του απεκάλυψε πως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει στήριξη από τη διεθνή κοινότητα για λύση δύο κρατών, οπότε μπήκε στο σκηνικό η λύση συνομοσπονδίας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να μην αποκλείει καμία από τις επιλογές για λύση, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοιοι ισχυρισμοί βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς και ο Μουσταφά Ακιντζί αφήνει υπόνοιες για τις θέσεις που προβάλλει η ε/κ πλευρά πίσω από κλειστές πόρτες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Επιπλέον, αν ανατρέξει κανείς στον κυπριακό Τύπο θα βρει άρθρα τα οποία βασίζονται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και διπλωματικές πηγές, με παρόμοιους ισχυρισμούς, χωρίς μάλιστα να έχει υπάρξει επίσημη διάψευση.

Διαψεύδει το Προεδρικό

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Προεδρικό, καθώς με γραπτή ανακοίνωση χαρακτήρισε αναλήθειες τα όσα ισχυρίζεται ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μεταφέροντας παράλληλα τη λύπη του Προέδρου Αναστασιάδη για τις αναφορές αυτές. Το Προεδρικό επικαλείται, μάλιστα, συνέντευξη την οποία παραχώρησε στον «Π» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, στην οποία δεν υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά που να παραπέμπει σε παρόμοιους ισχυρισμούς κατά του Προέδρου Αναστασιάδη. Στην εν λόγω συνέντευξη, ημερομηνίας 24 Νοεμβρίου 2018, ο κ.Τσαβούσογλου αναφέρει πως «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν πολύ καθαρός για τη θέση του και είπε δημόσια τι είπε μαζί του σε σχέση με μια πιο χαλαρή ομοσπονδία». Από το Προεδρικό αποδίδουν οποιεσδήποτε συζητήσεις ή αναφορές σε λύση εκτός πλαισίου Ηνωμένων Εθνών, στον ίδιο τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε άλλους Τούρκους αξιωματούχους όπως, επίσης, και σε Τ/Κ πολιτικούς, οι οποίοι μετά από το Κραν Μοντανά κάνουν συνεχώς αναφορές για ανάγκη αλλαγής της βάσης λύσης για το Κυπριακό. Στις αναφορές του, το Προεδρικό δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εποικοδομητική, όπως υποστηρίζει, στάση του Προέδρου Αναστασιάδη, «ο οποίος σε προσπάθεια να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα πρότεινε σειρά εναλλακτικών προτάσεων, προκειμένου να εξευρεθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, πάντα όμως στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων των ΗΕ, δηλαδή στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής-διζωνικής ομοσπονδίας».

Η ομοσπονδία απέτυχε

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη, την οποία επικαλείται το Προεδρικό ,στην απάντησή του προς τους ισχυρισμούς Τσαβούσογλου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ χρησιμοποίησε ένα διπλωματικό τρόπο για να μην εκπαραθυρώσει πλήρως τη λύση ομοσπονδίας, αλλά την ίδια ώρα να προσθέσει στη συζήτηση την ανάγκη συζήτησης και άλλων εναλλακτικών. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ομοσπονδιακή λύση απέτυχε. Ως Τουρκία δεν αποκλείουμε αυτήν τη λύση. Θα μπορούσε να είναι ομοσπονδία. Όμως, η προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να εξετάσουμε όλοι μαζί και άλλες επιλογές, λόγω των εμπειριών που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια». Σε αυτό το στάδιο έθεσε ενδεχόμενο ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, αλλά και λύσης δύο κρατών. Σε κάθε περίπτωση όλο αυτό το σκηνικό που διαμορφώνεται σε σχέση με το Κυπριακό, σηματοδοτεί την είσοδο σε μια περίοδο,κατά την οποία όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις και σίγουρα θα ξεκαθαρίσει η πλευρά, η οποία θα επιδείξει πολιτική βούληση προς την επίλυση του Κυπριακού. Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, αν τελικά φτάσουμε μέχρι εκεί, είναι που θα κριθεί η στάση της κάθε πλευράς.

Συζητούν εναλλακτικές

Την ξεκάθαρη θέση πως σε μια άτυπη πενταμερή σύνοδο θα πρέπει να μελετηθούν όλες οι εναλλακτικές λύσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε με τις χθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Με αφοπλιστική ευθύτητα αναφέρει πως «το είχαμε πει και στο Κραν Μοντανά αλλά και νωρίτερα, στη Γενεύη, πως για την Τουρκία θα ήταν η τελευταία φορά που θα συζητούσαμε για ομοσπονδία. Επομένως τις τελευταίες μας διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία εμείς τις κάναμε». Ξεκαθάρισε δε πως δεν θα πρέπει τα πράγματα να συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ενώ μεταφέρει τη θέση πως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης το γνωρίζει αυτό. Η θέση αυτή εκφράζεται και από τους Όζερσαϊ και Τατάρ στα κατεχόμενα, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει ο Οζντίλ Ναμί λέγοντας πως είναι λάθος σε μια πενταμερή να μπουν στο τραπέζι και άλλα μοντέλα λύσης πέραν της ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα που η Τουρκία προβάλλει τις δικές της αξιώσεις, κυβερνητικοί κύκλοι αποδίδουν όλη αυτή τη ρητορική στο γεγονός πως για την Τουρκία «το ζητούμενο είναι να γλυτώσει από τη ΔΔΟ και να βάλει την ενέργεια στο τραπέζι». Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει τα κεφάλαια συζήτησης, από τη μορφή λύσης μέχρι και το περιεχόμενο της άτυπης πενταμερούς, για να επιτύχει τον στόχο της, χρεώνοντας μάλιστα όλο αυτό στον Νίκο Αναστασιάδη. Η ε/κ πλευρά αναμένεται να επιμείνει σε συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Απομένει να διαφανεί κατά πόσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επιμείνει στις ιδέες που έχει καταθέσει ως εισηγήσεις για αποκέντρωση εξουσιών και αλλαγή συστήματος σε κοινοβουλευτικό ή αν θα αποδεχθεί όλες τις συγκλίσεις ως έχουν, με στόχο να αφοπλίσει τις τουρκικές αξιώσεις.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.