Φόρμα αναζήτησης

Νικολαΐδειο: Ναυάγησαν οι σχεδιασμοί

Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ εκπροσώπων φορέων στην Πάφο σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα μεταστέγασης του Νικολαΐδειου Γυμνασίου και την υλοποίηση της συμφωνίας που είχε γίνει πριν από έναν χρόνο ώστε να επιλυθεί το οξύ στεγαστικά πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εκπαιδευτήρια στην Πάφο. Διαπιστώθηκε ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει το απαιτούμενο κονδύλι για την αποκατάσταση τουρκοκυπριακής κατοικίας ώστε να στεγαστεί το 1ο νηπιαγωγείο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Αν και τα σχέδια των μελετητών είναι έτοιμα, δεν υπάρχει το σχετικό κονδύλι για τις εργασίες. Σε μια προσπάθεια να μην χαθεί και ο επόμενος χρόνος, ο δήμαρχος Πάφου παρενέβη μόλις χθες προς το Υπουργείο Παιδείας και έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εντός της ημέρας ο Πρόδρομος Προδρόμου θα αποστείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών ζητώντας την έγκριση του σχετικού κονδυλίου που υπολογίζεται σε 1 εκατ. ευρώ.

Το πλέον βέβαιο είναι πως τουλάχιστον για φέτος δεν πρόκειται να μετακινηθεί το νηπιαγωγείο και ούτε κατ’ επέκταση θα ξεκινήσουν εργασίες για τη στέγαση του Νικολαΐδειου Γυμνασίου. Η συμφωνία όλων των φορέων της Πάφου, που είχε γίνει με το Υπουργείο Παιδείας, προέβλεπε τη μετατροπή τουρκοκυπριακής κατοικίας στην οδό Νίκου Νικολαΐδη σε νέο νηπιαγωγείο και την επέκταση του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το 7ο δημοτικό σχολείο. Συγκεκριμένα, σε σύσκεψη τον Ιούνιο του 2019, υπό την προεδρία τού τότε υπουργού Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, είχε συμφωνηθεί μεταξύ εκπροσώπων όλων των φορέων της Πάφου να στεγαστεί το Νικολαΐδειο στο κτήριο του 7ου δημοτικού και το δημοτικό στο κτήριο του 1ου νηπιαγωγείου, το οποίο θα μετακομίσει 150 μέτρα βορειότερα σε νεοκλασική κατοικία τουρκοκυπριακής ιδιοκτησίας στην οδό Νικολάου Νικολαΐδη. Εκεί και όπου χρειάζεται θα γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες και μετατροπές. Βάσει των σχεδιασμών και των διαβεβαιώσεων που είχαν δοθεί τότε, προβλεπόταν ότι το 2020 θα ήταν έτοιμο το νηπιαγωγείο και αμέσως μετά θα άρχιζαν οι εργασίες διαμόρφωσης των κτηρίων του 7ου δημοτικό και του 1ου νηπιαγωγείου, ώστε το 2022 να είναι όλα έτοιμα για να λειτουργήσουν τα σχολεία στα νέα κτήρια. Ο σχεδιασμός θα άρχιζε να υλοποιείται από τη διαμόρφωση του τ/κ υποστατικού σε νηπιαγωγείο, και μόλις θα ήταν έτοιμο θα μετακόμιζε το 1ο νηπιαγωγείο για να απελευθερωθεί το κτήριο ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσής του για τη στέγαση του 7ου δημοτικού. Όταν θα ολοκληρωνόταν και η μετακόμιση του 7ου δημοτικού, τότε θα ξεκινούσαν εργασίες διαμόρφωσης του κτηρίου στο 7ο για να στεγαστεί και το Νικολαΐδειο Γυμνάσιο. Το συνολικό κόστος των προσθηκομετατροπών που θα γίνουν στα κτήρια είχε υπολογιστεί σε 4,5 εκατ. ευρώ και θα συμπεριλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας.

Σύγχυση 

Μεταξύ των εκπροσώπων φορέων της Πάφου επικρατεί σύγχυση για τους λόγους που υπήρξε αυτή η καθυστέρηση. Ο πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας Πάφου Μιχάλης Χαραλάμπους δήλωσε πρόσφατα ότι εντός των ημερών ο Δήμος Πάφου ολοκληρώνει τα σχέδια για το 1ο νηπιαγωγείο.  Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Νικόλας Μαυρονικόλας χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις, τόσο για το θέμα της Τεχνικής Σχολής, όσο και για τη μετακίνηση του Νικολαΐδειου. Αποκάλυψε, επίσης, ότι οι σχεδιασμοί που έγιναν για τη μεταφορά του νηπιαγωγείου δεν προχωρούν διότι ζητήθηκε συνολικά το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, ενώ το διαθέσιμο κονδύλι είναι 500.χιλ. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για την ανέγερση νέας Τεχνικής Σχολής, σε πρόσφατη συνάντηση της Ομοσπονδίας Γονέων με τον Υπ. Παιδείας αναφέρθηκε ότι για την ώρα θα χρηματοδοτηθούν μόνο τα έργα που είναι προγραμματισμένα. Όλα όμως αυτά τα θέματα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε ειδική σύσκεψη στην παρουσία του υπουργού Παιδείας  Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πάφο τις επόμενες εβδομάδες.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.