Φόρμα αναζήτησης

Νέο πρόσωπο για το κέντρο της Λευκωσίας

Η πρόοδος των έργων στο τρίγωνο Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου αποκαλύπτει μια ανανεωμένη περιοχή στην καρδιά της πρωτεύουσας. Σε συνδυασμό με τα έργα στην πλατεία Ελευθερίας η πόλη αποκτά έναν ζωτικό χώρο ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην τόνωση του τουρισμού και της επισκεψιμότητας του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της Λευκωσίας.

Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων στην περιοχή ταλαιπωρήθηκαν κατά την εκτέλεση των εργασιών, είδαν τους τζίρους τους να καταποντίζονται, αλλά πλέον βλέπουν με αισιοδοξία το αποτέλεσμα και προσβλέπουν σε πολύ καλύτερες ημέρες. Τα έργα εκτελούνται από τις 3 Σεπτεμβρίου 2018 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2020 σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Δήμου Λευκωσίας, προσδίδοντας μια νέα εικόνα στην ευρύτερη περιοχή.

Όσον αφορά την παρούσα φάση της εξέλιξης των έργων χρειάζεται καλή οργάνωση από την πλευρά των καταστηματαρχών ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν, όπως ανέφεραν οι ίδιοι στον «Π».

«Έχουμε πτώση της εργασίας περίπου 60% με 70%. Όμως με καλή οργάνωση της επιχείρησης και περιορίζοντας το εμπόρευμα όσο αυτό είναι εφικτό, θα αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν όσο διαρκούν τα έργα», δήλωσε στον «Π» ιδιοκτήτης καταστήματος.

«Τα έργα όπως βλέπετε έχουν επηρεάσει την κίνηση των πελατών στα καταστήματα, αφού δεν υπάρχουν καν προειδοποιητικές πινακίδες για να ενημερώσουν το κοινό ότι δεν έχουμε κλείσει. Ο κόσμος έχει μειωθεί, διότι δεν ξέρουν ότι είναι ανοιχτά τα καταστήματα, δεν υπάρχουν σημάνσεις για να υποδείξουν πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά μαγαζιά στην περιοχή», εξήγησε ιδιοκτήτρια καταστήματος.

Τσουχτερά ενοίκια

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις επιχειρηματιών που είδαν τα έργα ανάπλασης ως ευκαιρία, κάτι που έχουν δει και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων της περιοχής, οι οποίοι ήδη ζητούν αυξήσεις στα ενοίκια!

Καταστηματάρχης εξήγησε στον «Π» ότι άνοιξε την επιχείρησή του την περίοδο των έργων στην οδό Στασικράτους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «επενδύσαμε στα έργα γιατί πιστεύουμε σε αυτά». Τα έργα, αναφέρει, θα φέρουν κέρδη, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Άλλωστε, ορισμένοι ιδιοκτήτες όχι μόνο δεν μειώνουν το ενοίκιο των καταστημάτων, αλλά το αυξάνουν δίνοντας μια προοπτική οικονομικής ευημερίας.

«Έχουμε σκεφθεί να κάνουμε συλλογικές προσπάθειες να απευθυνθούμε στους ιδιοκτήτες για μείωση του ενοικίου του καταστήματος, αλλά λόγω του ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία δεν προχωρούμε», υπογράμμισε. Μια άλλη καταστηματάρχης δήλωσε ότι «απλώς μιλήσαμε με τους ιδιοκτήτες για πιθανή μείωση του ενοικίου, αλλά ακόμα περιμένουμε την απάντηση».

Έλλειψη βοήθειας

Συζητώντας με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στην οδό Στασικράτους διαπιστώνουμε ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών δεν υπήρξε κάποια οικονομική βοήθεια ή ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις της περιοχής, οι οποίες είδαν τους τζίρους τους να μειώνονται δραματικά. Θα ωφεληθούν στο μέλλον, αλλά σήμερα κινδυνεύουν.
Είναι «κρανίου τόπος», τονίζει η ιδιοκτήτρια καταστήματος. Η αργοπορία των έργων είναι εμφανής. «Τα έργα καθυστερούν, δεν τελειώνουν γρήγορα και αυτό οφείλεται στις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε τον χειμώνα», προσθέτει.

«Θα ήταν συνετό να λάβουμε μια μορφή αποζημίωσης από την ΕΕ η οποία χρηματοδοτεί και τη εκτέλεση των συγκεκριμένων έργων. Θα έπρεπε να είχαν προβλέψει τη μείωση των εσόδων, λόγω των έργων τόσο για τους καταστηματάρχες όσο και για τους ιδιοκτήτες», ανέφερε καταστηματάρχης.

«Λύσεις υπάρχουν. Έχουμε σκεφθεί όλοι να ζητήσουμε μείωση των ενοικίων μας, αλλά διστάζουμε γιατί γνωρίζουμε ότι είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Θα έπρεπε να έχουν προβλέψει για αυτές τις επιπτώσεις», υπογράμμισε.

Προτάσεις

Οι καταστηματάρχες για να διασφαλίσουν την επιβίωση της επιχείρησής τους υποχρεώθηκαν να καινοτομήσουν. Ορισμένα καταστήματα, όπως ζαχαροπλαστεία και καφετέριες, επεκτάθηκαν στο ντελίβερι, προσφέροντας δυνατότητα παραγγελίας εξ αποστάσεως και παράδοσης στον χώρο του πελάτη. Κάποια άλλα καταστήματα περιόρισαν το στοκ των εμπορευμάτων τους και μείωσαν τις παραγγελίες τους, ώστε να μην δεσμεύουν ρευστότητα.

«Κάθε επιχείρηση είναι διαφορετική», εξηγεί καταστηματάρχης. Για παράδειγμα, ένα κατάστημα με είδη ένδυσης, υπόδησης ή οπτικών προσπαθεί να μειώσει τον αριθμό προϊόντων που θα έχει ως απόθεμα. Όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολα προβλέψιμο και διαχειρίσιμο. Για παράδειγμα τα είδη ένδυσης παραγγέλλονται επτά με οκτώ μήνες πριν την παράδοσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την εκτέλεση των εργασιών δεν έχουν επηρεαστεί εξίσου όλα τα καταστήματα. Η οδός Στασικράτους, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι φιλοξενεί καταστήματα με προϊόντα που απευθύνονται σε υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Και τα καταστήματα αυτά έχουν σταθερή πελατεία.

«Το πελατολόγιό μας είναι σταθερό. Δεν επηρεάζονται οι πελάτισσές μας. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα οχήματά τους, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τον Κύπριο πελάτη», εξηγεί υπάλληλος καταστήματος.

Καταστηματάρχης επισημαίνει ότι «ο νέος δρόμος (σ.σ. Στασικράτους) όταν ολοκληρωθεί θα είναι βραδείας κυκλοφορίας. Θα ήταν πιο σωστό να ήταν πεζόδρομος, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σαν την Ιταλία. Όμως στην Κύπρο η πλειοψηφία των καταναλωτών θέλουν να παρκάρουν το αμάξι τους έξω από το κατάστημα».

Πόλος έλξης

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στην οδό Στασικράτους και έπειτα από συζήτηση με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι πιο ευνοημένοι μετά την ολοκλήρωση των έργων θα είναι οι καφετέριες της οδού. Ο δρόμος θα γίνει πόλος έλξης για αρκετούς τουρίστες, η διέλευση των πεζών θα αυξηθεί δίνοντας μεγαλύτερη ώθηση στα καταστήματα και κυρίως στις καφετέριες, όπως εξηγούν οι καταστηματάρχες. «Θα λειτουργήσει ως ένα πλεονέκτημα για τον τουρισμό», συμπληρώνουν.

  • Σημ.: Οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιχειρήσεων τους οποίους προσέγγισε ο «Π» δεν ήθελαν να δημοσιευτούν τα ονόματά τους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.