POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Μια δεύτερη ευκαιρία για χρήστες ουσιών – Του Μάριου ΔημητρίουMε στόχο την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ του Τμήματος Φυλακών και της Κλειστής Θεραπευτικής Κοινότητας Ενήλικων Χρηστών Ουσιών Εξάρτησης «Αγία Σκέπη» στο Φιλάνι, η κλινική διευθύντρια της «Αγίας Σκέπης», αλλά και του πρώτου κρατικού Κέντρου Εσωτερικής Θεραπείας Εφήβων Χρηστών Ουσιών Εξάρτησης στα Λατσιά, ψυχολόγος Τίνα Παύλου, ξενάγησε χθες στους δύο χώρους την υπουργό Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και τη διευθύντρια Φυλακών Άννα Αριστοτέλους. «Επειδή είναι αναγκαίο να διαμορφώσουμε μια κοινωνία πιο ευαίσθητη, δίκαιη και αποτελεσματική που να θέλει να βοηθά και να μπορεί να δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους τη χρειάζονται», όπως δήλωσε και η υπουργός Δικαιοσύνης. Υπήρξε πρόνοια ώστε τα ΜΜΕ να καλύψουν το πρώτο μέρος της διπλής επίσκεψης που αφορούσε το Κέντρο Εσωτερικής Θεραπείας Εφήβων στα Λατσιά, ενώ δεν επιτράπηκε δημοσιογραφική παρουσία στην «Αγία Σκέπη». Όπως μας ανέφερε η κ. Παύλου σήμερα στο Κέντρο φιλοξενούνται 11 έφηβοι (9 αγόρια και 2 κορίτσια ηλικίας 15-19 χρόνων) και στην «Αγία Σκέπη» 42 ενήλικες (35 άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια και μέσο χρόνο θεραπείας τα 15 χρόνια). Όπως είπε, η «Αγία Σκέπη» είναι ένα από τα τρία προγράμματα που εξυπηρετεί τη νομοθεσία, ώστε αντί φυλάκισης να προσφέρεται θεραπεία στους ουσιοεξαρτώμενους. Έτσι φιλοξενεί άτομα μετά από δικαστικό ένταλμα, ή άτομα με αναστολή ποινής από τον γενικό εισαγγελέα για να κάνουν τη θεραπεία τους ως μέρος της ποινής τους. Αυτή τη στιγμή στο κλειστό πρόγραμμα της «Αγίας Σκέπης» φιλοξενούνται 16 κατάδικοι. Σύμφωνα με την Άννα Αριστοτέλους, στο πρόγραμμα της «Αγίας Σκέπης», μέχρι σήμερα εντάχθηκαν 67 φυλακισμένοι με πρόβλημα ουσιοεξάρτησης ενώ 5 έφηβοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Κέντρου Εφήβων μέσα στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του.

Αποστιγματισμός και επανένταξη

«Είδα με μεγάλη ικανοποίηση σήμερα το έργο που γίνεται στο Κέντρο Εσωτερικής Θεραπείας Εφήβων», δήλωσε μετά την ξενάγησή της η υπουργός Δικαιοσύνης «ενώ σε λίγο θα επισκεφθώ και την ‘Αγία Σκέπη’. Τα ναρκωτικά και ο αλκοολισμός» πρόσθεσε «είναι από τα πιο σημαντικά, περίπλοκα και πολυδιάστατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες και απαιτείται η εμπλοκή και η συνεργασία πολλών φορέων για σωστή αντιμετώπισή τους, με στόχο τη μείωση της ζήτησης και της προσφοράς, τη θεραπεία, τον αποστιγματισμό και την επανένταξη των ατόμων αυτών στην κοινωνία. Πλέον οι χρήστες αντιμετωπίζονται ως άτομα που χρήζουν θεραπείας και όχι ως παραβάτες του νόμου. Η ΥΚΑΝ είναι ο πρώτος φορέας παραπομπής χρηστών σε κέντρα αποθεραπείας. Θέλω να ευχαριστήσω τη διεύθυνση του Κέντρου, τους εκπαιδευτές και όλη την ομάδα εδώ, καθώς και την ομάδα στην ‘Αγία Σκέπη’ και τη διεύθυνση των Φυλακών η οποία κάνει μια αξιόλογη δουλειά για τη θεραπεία και την επανένταξη των κρατουμένων».

Στήριξη χωρίς διάκριση

Στη δική της τοποθέτηση η διευθύντρια Φυλακών ανέφερε ότι «στόχος της συνάντησης είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας με τη θεραπευτική κοινότητα της ‘Αγίας Σκέπης’ και η στήριξη των προγραμμάτων της που εφαρμόζονται σε όλους τους πολίτες, έγκλειστους ή ελεύθερους, χωρίς διάκριση. Θέλουμε» πρόσθεσε η Άννα Αριστοτέλους «να διευρύνουμε τη συνεργασία και στους τομείς στήριξης εφήβων, στην εκπαίδευση του προσωπικού μας και σε κοινές δραστηριότητες. Η συνεργασία άρχισε το 2014 με την ένταξη ενός κρατούμενού μας στο κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα της ‘Αγίας Σκέπης’ και από τότε διευρύνθηκε με την ένταξη και νεαρών ουσιοεξαρτώμενων κρατουμένων μας τον τελευταίο χρόνο, στο Κέντρο Εφήβων εδώ στα Λατσιά».

Η περιστρεφόμενη πόρτα 

Δήλωση έκανε και η διευθύντρια των δύο δομών Τίνα Παύλου που επεσήμανε ότι «η «Αγία Σκέπη» διαθέτει δύο θεραπευτικές κοινότητες εφήβων και ενηλίκων χρηστών – χρόνιων χρηστών με καθημερινή χρήση ουσιών σε συνδυασμό με παραβατική συμπεριφορά λόγω της μακροχρόνιας χρήσης. Οι θεραπευτικές κοινότητες, συνέχισε, «έχουν στόχο την απεξάρτηση αυτών των ατόμων ώστε να μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία, να ξαναγεννηθούν, να ‘ξαναμεγαλώσουν’ εδώ στο Κέντρο, σε ένα σπίτι με νέες αξίες, να εκφράσουν συναισθήματα, να επουλώσουν τραύματα. Η προσπάθεια της απεξάρτησης βάζει φραγμό στην περιστρεφόμενη πόρτα των φυλακίσεων. Δηλαδή ένας χρήστης ουσιών έχει επαναλαμβανόμενες φυλακίσεις, εξαιτίας της εγκληματικής συμπεριφοράς που σχετίζεται με τη χρήση ουσιών. Η συνεργασία μας τα τελευταία χρόνια με το Τμήμα Φυλακών έχει κοινό στόχο την επανένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία. Επιδιώκουμε να βάλουμε αυτό τον φραγμό ώστε να μειωθούν οι χρήστες ουσιών εντός των Κεντρικών Φυλακών. Ευχαριστούμε την υπουργό Δικαιοσύνης και τη διευθύντρια των Φυλακών για τη στήριξη, γιατί πιστεύουμε κι εμείς ότι όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε και να συνδράμουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα».

Λιγότερες γυναίκες

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η Τίνα Παύλου ανέφερε ότι για διάφορους λόγους πολύ λιγότερες γυναίκες, σε σύγκριση με τον αριθμό των ανδρών, μπαίνουν σε προγράμματα θεραπείας απεξάρτησης. Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες οπότε πιο δύσκολα μπαίνουν σε θεραπεία, επειδή συχνά έχουν κάποιο σύντροφο που τους παρέχει χρήση και δεν δυσκολεύονται τόσο, ώστε ν’ αναγκαστούν να μπουν σε πρόγραμμα θεραπείας. Γενικά οι γυναίκες είναι πιο προστατευμένες στα όρια που τίθενται από την οικογένεια και αυτό βέβαια μειώνεται με τον καιρό. Ένας σημαντικός λόγος είναι ότι οι γυναίκες έχουν παιδιά και σταματούν τη θεραπεία, γι’ αυτό και το πρόγραμμα γυναικών της ‘Αγίας Σκέπης’ φιλοξενεί και μητέρες με μικρά παιδιά για να τους δοθούν περισσότερα κίνητρα να ενταχθούν σε θεραπεία. Παρατηρείται πάντως από την παγκόσμια βιβλιογραφία ότι είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία των γυναικών, παρόλο που πιο δύσκολα μπαίνουν σε θεραπεία, ενώ σε περίπτωση υποτροπής επανέρχονται πολύ πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους άνδρες».

Δυσλειτουργική συμπεριφορά

Σύμφωνα με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ), υπό την εποπτεία και με τη χρηματοδότηση της οποίας λειτουργεί το Κέντρο στα Λατσιά, αυτό εξυπηρετεί τρεις ομάδες ανήλικων: α) με έλλειψη υποστηρικτικού οικογενειακού περιβάλλοντος που εξαιτίας της χρήσης ουσιών δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν από τους υφιστάμενους ξενώνες εφήβων των ΥΚΕ, β) με προφίλ χρήσης που απαιτεί εντατική θεραπεία σε εσωτερική βάση και γ) που είναι κατηγορούμενοι στο πλαίσιο του περί Θεραπείας Κατηγορουμένων, Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Προσώπων Νόμου του 2016, ως έχει τροποποιηθεί.

Το Κέντρο παρέχει εντατική θεραπεία σε αγόρια και κορίτσια 13-19 ετών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρήσης ουσιών εξάρτησης σε ένα πλαίσιο εσωτερικής διαμονής και με προφίλ χρήσης που απαιτεί εσωτερική θεραπεία, δηλαδή η χρήση/κατάχρηση ή/και εξάρτηση είναι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγεί σε δυσλειτουργική συμπεριφορά. Η θεραπεία στο Κέντρο διαρκεί 6-9 μήνες και η θεραπευτική διαδικασία περιλαμβάνει ομαδική θεραπεία, ατομική θεραπεία και οικογενειακή θεραπεία. Παράλληλα στον χώρο του Κέντρου οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν σχολικά μαθήματα, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αγγλικά, μουσική, μαγειρική, γυμναστική κ.ά. Το Κέντρο αναμένεται να εξελιχθεί και σε εξωτερικό εντατικό ημερήσιο πρόγραμμα σε ένα δεύτερο στάδιο.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.