POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Με AstraZeneca εμβολιάστηκε το Υπουργικό – O ΥΠΕΞ θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα, λείπει στο εξωτερικό (φώτος) 

Την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού έλαβαν σήμερα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που δεν εμβολιάστηκαν ήδη, εκτός του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος, λόγω απουσίας του για υπηρεσιακούς λόγους, στο εξωτερικό, θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα.

Τα μέλη του σώματος εμβολιάστηκαν το πρωί στο Εμβολιαστικό Κέντρο που λειτουργεί στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε πως “αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως “έχουμε προσέλθει μαζικά, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, προκειμένου όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο”.

“Για να στείλουμε ένα μήνυμα πως οι ελάχιστες των περιπτώσεων παρενεργειών που παρατηρήθηκαν δεν μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στον μαζικό εμβολιασμό, που θα δημιουργήσει τις προοπτικές της ανοσίας της αγέλης, αλλά και θα δώσει την ευχέρεια να ανοίξει η οικονομία, να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του ο κόσμος, να ζούμε σε μια κανονική ζωή”, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Κάλεσε όλους τους πολίτες να μην επηρεάζονται από τα όσα γράφονται ή από τα όσα λέγονται, σημειώνοντας πως “μέχρι στιγμής στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί πέραν των 38 εκατομμυρίων με AstraZeneca και δεν υπήρξαν παρά ελάχιστες των ελαχίστων παρενέργειες”.

“Συνεπώς για άλλη μια φορά καλώ το σύνολο του κυπριακού λαού που παραμένει ανεμβολίαστο: Μην επιλέγετε. Εμβολιαστείτε. Αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο”, σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια χαλαρώσεων των περιοριστικών μέτρων μέσα στο Πάσχα, ο Πρόεδρος είπε πως “η επιδημιολογική ομάδα θα αποφασίσει αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα”.

Σήμερα εμβολιάστηκαν οι Υπουργοί Άμυνας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Ενέργειας, Υγείας, Παιδείας, Μεταφορών, Γεωργίας, ο Υφυπουργός Τουρισμού, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας, ο  Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δηλώσεις του Υπουργού Υγείας

Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή και προτρέπουμε τον κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι δεν έχει σημασία το εμβόλιο, αλλά ο εμβολιασμός.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο εμβολιαστικό κέντρο της Κρατικής Έκθεσης, όπου τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «είναι ο εμβολιασμός που σώζει ζωές, είναι ο εμβολιασμός που αποτρέπει και μας προστατεύει από σοβαρή πάθηση, ας έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στους επιστήμονες της χώρας μας που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας.

Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή, προτρέπουμε τον κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί. Δεν έχει σημασία με ποιο εμβόλιο, σημασία έχει ο εμβολιασμός.

Ήδη, αυτές τις μέρες θα ξεπεράσουμε τις 200 χιλιάδες εμβόλια και στόχος μας είναι να φτάσουμε στην πολυπόθητη εμβολιαστική κάλυψη σύντομα, ούτως ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητά μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι «πριν λίγες μέρες είχα πει ότι τέλη Μαΐου θα αποκτήσουμε την απαραίτητη ανοσία, όχι συνολική ανοσία, αλλά μια ανοσία που θα μας επιτρέψει να προβούμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις και να φτάσουμε σε μια κανονικότητα. Στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, δηλαδή εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού, αναμένουμε να φτάσουμε στα τέλη Ιουνίου, με τις δόσεις που έχουμε συμφωνήσει να παραλάβουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια επιδεινώνεται, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εμείς εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τον κόσμο να συνεργαστεί μαζί μας τηρώντας τα μέτρα, διότι η κατάσταση ήταν και είναι εύθραυστη. Βλέπουμε, δυστυχώς, όπως είχαμε πει πριν δύο βδομάδες, μια αύξηση της θετικότητας. Είναι ανησυχητική. Το επακόλουθο της αύξησης των κρουσμάτων είναι η αύξηση στις νοσηλείες και στις εντατικές, που δεν έχουν φτάσει στα όριά τους, αλλά υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Και είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό, μπορεί να είναι και θέμα ημερών. Και είναι αυτό που λέμε συνέχεια, ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Άρα είναι σημαντικό και προτρέπουμε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να τηρεί τα πρωτόκολλα. Τα μέτρα είναι όσον αποτελεσματικά όσο ο κόσμος τα ακολουθεί, διαφορετικά δεν θα είναι αποτελεσματικά και στην παρούσα φάση βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης. Αυτό φαίνεται και από την ιχνηλάτηση, από την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από την ιχνηλάτηση. Ο κόσμος δεν δηλώνει τις επαφές του, θετικές επαφές δεν περιορίζονται. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα, όλη η Ευρώπη βιώνει τρίτο, κάποιες χώρες και τέταρτο κύμα πανδημίας. Μας έμειναν ένα-δυο μήνες μέχρι να αποκτήσουμε την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη και πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πύλη εμβολιασμού φαίνεται να είχε πρόβλημα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα θέματα αυτά τα χειρίζεται ο Υφυπουργός Καινοτομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού επηρεάζεται από την καθυστέρηση στη χρήση του εμβολίου Johnson and Johnson, ο Υπουργός Υγείας απάντησε «πολύ λίγο, διότι οι συνολικές δόσεις της εταιρείας που θα παίρναμε μέχρι τον Ιούνιο ήταν 50 χιλιάδες. Η προσωρινή αναστολή είναι μέτρο που πήρε η ίδια εταιρεία μέχρι να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αν είναι ασφαλής ή όχι η χρήση του, όπως αποφάνθηκε για τα υπόλοιπα.

Αναμένουμε τελική γνωμοδότηση την ερχόμενη βδομάδα και θα προχωρήσουμε. Αλλά δεν μας επηρεάζει ουσιαστικά εμάς ως Κύπρος».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

 

 

Δρ Αρμεύτης στον Πολίτη 107.6: Στη βάση ποιων δεδομένων η Κύπρος προχώρησε σε χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα (ηχητικό)

 

Yφυπουργείο Έρευνας: Η Πύλη Εμβολιασμού τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω υπερφόρτωσης – Ξανά σε λειτουργία στις 14:30

 

Rapid test: Βρείτε ΕΔΩ τα σημεία δειγματοληψίας για σήμερα Πέμπτη, 15/04/21 (κατάλογος)

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.