POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο Μαυρογιάννης για Κυπριακό/Άτυπη διάσκεψη – Στόχος σε 1 με 2 μήνες να αρχίσουν ουσιαστικές διαπραγματεύσεις 

 

Τα εμπλεκόμενα μέρη στην άτυπη συνάντηση «5+1» έχουν ήδη συμφωνήσει τόσο στην ημερομηνία υλοποίησης όσο και στην τοποθεσία που θα φιλοξενήσει τη συνάντηση, η οποία εκτός απροόπτου θα έχει διάρκεια δύο με τρεις ημέρες. Χθες αναμενόταν και η επίσημη ανακοίνωση από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, ωστόσο όπως ανέφερε ο E/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, στην εκπομπή του ΡΙΚ «Προκλήσεις», υπάρχουν κάποια πρακτικής φύσεως διαδικαστικά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν με τη χώρα φιλοξενίας πριν γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Χθες πάντως, ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, αρκέστηκε σε μια σχετική δήλωση μέσα από την οποία έστειλε το μήνυμα πως η άτυπη συνάντηση θα συγκληθεί το συντομότερο, με στόχο όπως είπε «να διαφανεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα». Πλέον όλοι βρίσκονται σε στάση αναμονής για τις επίσημες ανακοινώσεις που όπως διεμήνυσαν τα Ηνωμένα Έθνη θα ακολουθήσουν. Πληροφορίες του http://politis.com.cy αναφέρουν πως η συνάντηση έχει κλειδώσει στο δεύτερο μισό Απριλίου, ενώ πριν την άτυπη συνάντηση(ενδεχομένως στις αρχές Μαρτίου), αναμένεται στην Κύπρο η Τζέιν Χολ Λουτ, έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες και πρακτικές συμφωνίες για το πώς θα κινηθεί η άτυπη συνάντηση.

Χαμηλά οι προσδοκίες

Με χαμηλά τον πήχυ αλλά και τις προσδοκίες-φιλοδοξίες προσεγγίζουν οι πλευρές αλλά και τα Ηνωμένα Έθνη την άτυπη συνάντηση «5+1», γεγονός που σύμφωνα με τον Ε/κ διαπραγματευτή δημιουργεί αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει θετική έκβαση. Στόχος όπως επεσήμανε ο Άνδρέας Μαυρογιάννης στη χθεσινή του παρουσία στο κρατικό κανάλι, δεν είναι να βρεθεί και να συμφωνηθεί σε λεπτομέρεια το κοινό έδαφος στην συγκεκριμένη συνάντηση. Ο στόχος που έχει τεθεί δεν είναι άλλος από το να επανατοποθετηθεί σε τροχιά η διαπραγματευτική διαδικασία. Ως εκ τούτου το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την άτυπη συνάντηση είναι το να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πλευρών ότι όλοι δεσμεύονται και θέλουν να προσέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ενός προβλεπτού ορίζονται και ότι θα εργαστούν στο μεσοδιάστημα έτσι ώστε να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία (προετοιμασία) που να δημιουργεί με τη σειρά της το κατάλληλο κοινό έδαφος αλλά παράλληλα και το κατάλληλο κλίμα για να εισέλθουν τα μέρη σε ουσιαστική διαπραγμάτευση. Ως εκ τούτου δεν πρέπει να αναμένει κανείς πως στην «5+1» θα συμφωνηθεί ποιο είναι το κοινό έδαφος, αλλά θα υπάρξει δέσμευση για την προσπάθεια εξεύρεσης του κοινού εδάφους αμέσως μετά.

Επιπρόσθετος στόχος είναι όπως σε ένα συγκεκριμένο κοντινό ορίζοντα ενός-δύο μηνών να μπουν οι πλευρές σε ουσιαστική διαπραγμάτευση, αφού πρώτα γίνουν επαφές και διεργασίες που να ξεκαθαρίζουν πως υπάρχει το κοινό έδαφος. Σε αυτό το σημείο είναι που εισέρχονται στο σκηνικό και οι προτάσεις Αναστασιάδη για τα ΜΟΕ τα οποία απέστειλε με επιστολή του και στον Αντόνιο Γκουτέρες το προηγούμενο διάστημα. Θα αποτελέσουν δηλαδή προϊόν συζήτησης στις διεργασίες που θα ακολουθήσουν της άτυπης συνάντησης «5+1» και θα προηγηθούν της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης.

Τα διαδικαστικά

Επί της ουσίας η άτυπη συνάντηση «5+1» θα έχει διάρκεια δύο με τρεις ημέρες, εκτός αν προκύψει ανάγκη για περαιτέρω συζητήσεις ανάμεσα στις πλευρές. Μέσα στις δύο με τρεις αυτές μέρες δεν αναμένεται να γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση εις βάθος σε πτυχές και ζητήματα του Κυπριακού, ωστόσο θα υπάρξουν αναπόφευκτα συζητήσεις ανάμεσα στις πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ.Μαυρογιάννης θέλησε να διαχωρίσει τον όρο συζήτηση από τον όρο διαπραγμάτευση στις τοποθετήσεις του. Αναμφίβολα κομβικό ρόλο σε αυτή τη συνάντηση θα διαδραματίσει ο Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος διαδοχικά θα συναντηθεί με την ε/κ πλευρά, την τ/κ πλευρά, τις εγγυήτριες δυνάμεις σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί και με όλα τα μέρη σε κοινή συνάντηση, έτσι ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπήρξε πρόοδος και να εξαχθούν συμπεράσματα. Οι συναντήσεις θα είναι συνεχείς και σε διάφορα σχήματα καθ’ολη τη διάρκεια του τριημέρου, ενώ προγραμματίζεται και δείπνο εργασίας-καλωσορίσματος, στην αρχή της άτυπης συνάντησης. Δεν πρόκειται για θεωρητική άσκηση πρόσθεσε ο κ.Μαυρογιάννης, καθώς μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα πρέπει να πειστεί ο γ.γ. του ΟΗΕ πως υπάρχει νόημα στο να συνεχιστεί η διαδικασία και να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως «δεν πάμε στην «5+1» για να διαπραγματευτούμε την ουσία του Κυπριακού».

Ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς ξεκαθάρισε επίσης πως η μορφή λύσης και ο σεβασμός στα ψηφίσματα του Σ.Α του ΟΗΕ δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, καθώς αποτελούν τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται όλο αυτό το εγχείρημα. Η ε/κ πλευρά άλλωστε προσεγγίζει την όλη διαδικασία με γνώμονα το σεβασμό των κεκτημένων της μέχρι σήμερα διαπραγματευτικής διαδικασίας, τη μορφή λύσης της ομοσπονδίας και με σκοπό την συνέχιση στη βάση του δυνατού από εκεί που έμειναν τα πράγματα στο Κραν Μοντανά («βρεθήκαμε μια τρίχα πριν τη λύση του Κυπριακού στο Κραν Μοντανά» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ.Μαυρογιάννης). Η ε/κ πλευρά άλλωστε θέλει να διαφυλάξει την προσέγγιση που είχε υιοθετήσει ο Αντόνιο Γκουτέρες στο Κραν Μοντανά και τα έξι σημεία που πρότεινε ο γ.γ του ΟΗΕ στο πλαίσιό του. Ο κ.Μαυρογιάννης εξέφρασε την θέση πως δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτά τα στοιχεία η ε/κ πλευρά, καθώς θεωρεί πως αυτή είναι η σωστή βάση των πραγμάτων. Η κάθε πλευρά θα έχει την ευχέρεια να θέσει όποιες απόψεις επιθυμεί, ωστόσο είναι σαφές πως θα πρέπει να επέλθει συμφωνία όλων, έτσι ώστε να διαφοροποιηθεί κάτι σε σχέση με την ουσία ή τη βάση λύσης του Κυπριακού, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

 

Κυπριακό και πανδημία στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Τατάρ – Έρντογαν

 

Εξελίσσεται σε πεδίο πολιτικής διαμάχης η διαδήλωση του Σαββάτου

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.