Φόρμα αναζήτησης

Ζούμε πλέον σε έναν αβέβαιο κόσμο – Δημοσκόπηση RetailZoom για λογαριασμό του «Π»

Τι μας αφήνει η πανδημία σε μια περίοδο που προσπαθούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας μετά την τρίμηνη καραντίνα;
Οι πολίτες εκτιμούν τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση τόσο σε ό,τι αφορά την πανδημία (83%) όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομία (65%). Παρ’ όλα αυτά έξι στους δέκα Κύπριους αισθάνονται αβεβαιότητα ή δίνουν αρνητική προοπτική σε ό,τι αφορά το μέλλον τους. Με τους μισούς εργαζόμενους βέβαια με κουτσουρεμένους μισθούς και τις περισσότερες επιχειρήσεις να έχουν προβλήματα ρευστότητας οι απαντήσεις μάλλον ηχούν αναμενόμενες. Από την άλλη αν δεν ανατραπεί γρήγορα αυτή η εικόνα, αν γενικά η ψυχολογία δεν αλλάξει, τότε τα δύσκολα μάλλον έπονται.

Εν ολίγοις το ρευστό που επιχειρεί να ρίξει η κυβέρνηση στην αγορά μπορεί να λειτουργήσει προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι πολίτες εξάλλου σε αυτή τη δημοσκόπηση ρίχνουν την ευθύνη για την αποτυχία εφαρμογής του πρώτου προγράμματος στήριξης στην αντιπολίτευση. Το σίγουρο είναι ότι οι Κύπριοι βγαίνουν από την πανδημία πιο προβληματισμένοι, πιο σοφοί. Θεωρούν βέβαια ότι ο ιός μάς περιτριγυρίζει ακόμα, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ίσως γι’ αυτό και στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι τα καλοκαιρινά σχολεία και οι κατασκηνώσεις δεν πρέπει να ανοίξουν ακόμα.

 


Στο 83% βρίσκεται η αποδοχή των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση γενικά για την πανδημία. Πρόκειται για πολύ υψηλό νούμερο το οποίο στην περίπτωση των συνταξιούχων γίνεται και εξωπραγματικό, αφού φθάνει το 95%. Γενικά η αποδοχή των μέτρων αυξάνεται κατά ηλικία. Από 18-34 η αποδοχή είναι στο 80%. Από 35-54 στο 86% και από 55+ στο 90%.

 

 

Αν εξειδικεύσουμε τις απαντήσεις στη διαχείριση της οικονομίας τα ποσοστά αποδοχής είναι υψηλά. Ποσοστό 65% συμφωνεί με τη διαχείριση της οικονομίας μετά την πανδημία, το 24% διαφωνεί ενώ ένα 11% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής (74%) εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα 55+ ενώ το υψηλότερο ποσοστό απόρριψης στις ηλικίες 18-34 που φθάνει το 33%.

 

Ποιος ευθύνεται για την αποτυχία εφαρμογής του σχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων σε εταιρείες για να επανεκκινήσει η οικονομία; Το 21% των ερωτηθέντων ρίχνει το φταίξιμο στην κυβέρνηση, το 45% στην αντιπολίτευση, το 11% στις τράπεζες, ενώ 23% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Οι άντρες που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν πιο έντονες απόψεις από τις γυναίκες. Το 27% των αντρών ρίχνει την ευθύνη στην κυβέρνηση, το 52% στην αντιπολίτευση, το 8% στις τράπεζες ενώ μόλις το 13% δηλώνει ότι δεν γνωρίζει.

 

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων η οικονομία της Κύπρου πάει μέτρια (54%). Ένας στους τρεις (28%) θεωρεί ότι η οικονομία πάει καλά και ένας στους δέκα (13%) κακά. Ένας στους 20 ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν γνωρίζει. Η Λεμεσός έχει το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η οικονομία πάει καλά (37%) και η Πάφος το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θεωρούν ότι η οικονομία πάει μέτρια (67%). Το ποσοστό των δημοσίων υπαλλήλων που θεωρούν ότι η οικονομία πάει μέτρια (57%) είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό των ιδιωτικών υπαλλήλων (50%).

Πόσο πειθαρχήσαμε στα μέτρα; Το 42% θεωρεί ότι πειθαρχήσαμε επαρκώς, το 46% μέτρια και το 11% ότι δεν τηρήσαμε σωστά τα μέτρα.

 

Τα καλοκαιρινά σχολεία και οι κατασκηνώσεις πρέπει να λειτουργήσουν; Το 40% των ερωτηθέντων δηλώνει πως πρέπει να λειτουργήσουν ενώ το 52% όχι. Αυτοί που έχουν παιδιά θέλουν να ανοίξουν σε ποσοστό 46% τα καλοκαιρινά σχολεία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ποσοστό 56% δεν θέλουν να ανοίξουν.

 

Σε περίπτωση που δεν ανοίξουν τα καλοκαιρινά σχολεία και οι κατασκηνώσεις; Το 22% θεωρεί ότι ο ένας εκ των δύο γονέων πρέπει να παίρνει επίδομα για να παραμείνει σπίτι. Το 45% ότι ο ένας εκ των δύο γονιών πρέπει να εργάζεται από το σπίτι. Το 5% ότι θα πρέπει να προσλάβουν άτομο να τα προσέχει και το 23% να τα πηγαίνουν στον παππού και τη γιαγιά ή σε κάποιο συγγενικό πρόσωπο.

Μετά το τέλος της πανδημίας ποια συναισθήματα κατακλύζουν τους Κύπριους; Δόθηκε δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων. Το 60% είναι προβληματισμένο, κάτι που δείχνει ότι η πανδημία έχει αγγίξει τους πολίτες. Μεγάλα επίσης ποσοστά χαρακτηρίζουν τα συναισθήματα των πολιτών που μάλλον ταλαιπωρήθηκαν από την πανδημία, τα διαγγέλματα και τα διατάγματα. Το 39% νιώθει επιτέλους ελεύθερο, το 36% ικανοποίηση και το 35% ανακούφιση.

 

Οι περισσότεροι από τους μισούς Κύπριους (54%) αισθάνονται αβεβαιότητα για το μέλλον τους. Αυτή η αβεβαιότητα σίγουρα δεν είναι καλός σύμμαχος για κάθε οικονομία που πασχίζει να ανακάμψει. Το 39% βλέπει πάντως θετικά το μέλλον και το 7% αρνητικά. Αν θεωρήσουμε ότι η αβεβαιότητα είναι αρνητικό σημάδι, είναι μάλλον ασφαλές να σημειώσουμε ότι 6 στους 10 Κύπριους δεν βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Πιο απαισιόδοξες είναι οι γυναίκες με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 70%.

 

Πώς βλέπουν γενικά την πανδημία οι Κύπριοι; Μάλλον έχουν επίγνωση ότι ακόμα μας περιτριγυρίζει. Το 32% φοβούνται πολύ ότι κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο ακόμα και σήμερα μπορεί να προσβληθεί από τον ιό. Το 58% θεωρεί ότι αυτή η πιθανότητα είναι μικρή ενώ μόλις το 10% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν καθόλου.

 

Ταυτότητα έρευνας
Διαδικτυακή έρευνα μέσω της online πλατφόρμας της εταιρείας RetailZoom.
Πρόσκληση συνδρομητών του «Πολίτη» μέσω email, καθώς και αναγνωστών της επίσημης ιστοσελίδας και ατόμων μέσω των σελίδων σε facebook και twitter.
Ημερομηνίες: 27-28 Μαΐου.
Συνολικές απαντήσεις: 565.
Στάθμιση αποτελεσμάτων φύλου και ηλικίας ούτως ώστε να αντιπροσωπεύουν τον πληθυσμό των ατόμων 18 ετών και άνω.
Αφαιρούνται οι απαντήσεις που προέρχονται από το ίδιο IP Address.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.