Φόρμα αναζήτησης

Αυτοδιάλυση της Βουλής και παραίτηση της Κυβέρνησης, ζητούν οι ΟικολόγοιΚοινή επιστολή υπογράφουν Περδίκης – Θεολόγου για ενεργοποίηση του άρθρου 67 του συντάγματος, όπου προνοεί την διάλυση της Βουλής. Επιπλέον οι Οικολόγοι ζητούν άμεση παραίτηση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Κινήματος:

Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, σε συνεδρία της εξέτασε τις εξελίξεις στο σκάνδαλο των διαβατηρίων και αποφάσισε ομόφωνα τα πιο κάτω:

  • Όλοι πλέον αναγνωρίζουν τις βαρύτατες ευθύνες της Κυβέρνησης, η οποία απέτυχε παταγωδώς να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα σωστό επενδυτικό πρόγραμμα που θα βοηθούσε την πραγματική οικονομία και θα στήριζε την κοινωνική συνοχή. Το κυπριακό πρόγραμμα πολιτογραφήσεων αποτέλεσε εργαλείο εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της Κύπρου σε μια κρίσιμη περίοδο, ενώ είναι υπέρμετρα μεγάλος ο περιβαλλοντικός και κοινωνικός αντίκτυπος του. Το πλήγμα στην αξιοπιστία του κυπριακού Κράτους αναπόφευκτα επηρεάζει δυσμενώς τις – ήδη δύσκολες- προσπάθειες για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Σημειώνουμε επίσης ότι η δεινή θέση, στην οποία βρίσκεται σήμερα η πατρίδα μας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν οι κυβερνώντες υιοθετούσαν τις προτάσεις, που από το 2014 και εντεύθεν, καταθέτει το Κίνημα μας για πραγματική θωράκιση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος. Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, καλούμε την Κυβέρνηση για λόγους προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και για λόγους πολιτικής ευθιξίας να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες της και να παραιτηθεί προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές.

Οι αποκαλύψεις του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera για την εμπλοκή του Προέδρου της Βουλής Δ. Συλλούρη και του βουλευτή Χρ. Τζιοβάνη στο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων προκάλεσαν δικαίως την έκρηξη της κυπριακής κοινωνίας. Ούτε οι παραιτήσεις των δύο «πρωταγωνιστών» του βίντεο, ούτε η ποινική έρευνα, είναι ικανοποιητικές θεραπείες για την ολοκληρωτική απαξίωση της κυπριακής Βουλής, η οποία μαστίζεται συνεχώς από σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής. Η μόνη θεραπεία που μπορεί να υπάρξει για να αποκατασταθεί μέρος της εμπιστοσύνης των πολιτών είναι να γίνει μια νέα αρχή, θεσμοθετώντας κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και λογοδοσίας για όλους τους δημόσιους αξιωματούχους. Σε αυτό το πλαίσιο και με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, θα καταθέσει σχέδιο απόφασης με την ανεξάρτητη βουλευτή κα Άννα Θεολόγου, για αυτοδιάλυση της Βουλής ως το πρώτο βήμα αυτοκάθαρσης.

 

ΔΗΣΥ προς ΑΚΕΛ για #CyprusPapers: Σοβαρευτείτε – Μάλλον ο κ. Κυπριανού είδε άλλο βίντεο

Αυτοί που ευθύνονται για την μεγέθυνση της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν μπορεί να είναι αυτοί που θα βρουν τις λύσεις για τη μάστιγα που υποσκάπτει τα θεσμικά θεμέλια του Κράτους. Καλούμαστε σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προς όφελος της Κύπρου.

Τι αναφέρει το άρθρο 67 του ΚΣ:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων δύναται να διαλυθεί μόνον δι’ αποφάσεως αυτής λαμβανομένης δι’ απολύτου πλειοψηφίας συμπεριλαμβανούσης τουλάχιστον το εν τρίτον των υπό της τουρκικής κοινότητος εκλεγέντων βουλευτών.

Η απόφασις αύτη, παρά τας διατάξεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 65 και της πρώτης παραγράφου του άρθρου 66, καθορίζει την ημερομηνίαν διενεργείας των γενικών εκλογών, ήτις δεν δύναται ν’ απέχει ολιγώτερον των τριάκοντα ημερών και περισσότερον των τεσσαράκοντα ημερών από της ημερομηνίας λήψεως της τοιαύτης αποφάσεως, ως και την ημερομηνίαν της πρώτης συνεδριάσεως της νεοεκλεγομένης Βουλής των Αντιπροσώπων, η δε τελευταία αύτη ημερομηνία δεν δύναται ν’ απέχει πλέον των δέκα πέντε ημερών από των γενικών εκλογών. Μέχρι της ημερομηνίας ταύτης η απερχομένη Βουλή των Αντιπροσώπων συνεχίζει.

Παρά τας διατάξεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου 65 η εκλεγομένη συνεπεία διαλύσεως Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται διά περίοδον ίσην προς την μη διανυθείσαν περίοδον της διαλυθείσης Βουλής των Αντιπροσώπων. Εν περιπτώσει διαλύσεως της Βουλής των Αντιπροσώπων εντός του τελευταίου έτους της πενταετούς βουλευτικής περιόδου, αι γενικαί εκλογαί προς ανάδειξιν νέας Βουλής των Αντιπροσώπων διενεργούνται τόσον διά την μη διανυθείσαν περίοδον της διαλυθείσης Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά την διάρκειαν της οποίας πάσα σύνοδος της νεοεκλεγομένης Βουλής των Αντιπροσώπων θα θεωρείται έκτακτος σύνοδος, όσον και διά την επομένην πενταετή περίοδον.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.