Φόρμα αναζήτησης

Υπουργικό: Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια 2020-2030

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια που καλύπτει την περίοδο 2020-2030, ένα φιλόδοξο σχέδιο με υψηλό κόστος, το οποίο ωστόσο αναμένεται να αποφέρει όφελος μισού δισεκατομμυρίου ευρώ στην Κυπριακή Δημοκρατία, μετά την πλήρη υλοποίησή του

Σε δηλώσεις του μετά από τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ανέφερε ότι σήμερα έγινε ένα καθοριστικό βήμα για να κινηθεί η Κύπρος προς πράσινες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον πολιτικές.

Όπως είπε, πρόκειται για την προσπάθεια που θα καταβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για να καλύψει τους στόχους που τίθενται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την κλιματική αλλαγή.

Για την κατάθεση του σχεδίου, πρόσθεσε, λήφθηκαν υπόψη οι συστάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η διαβούλευση που έγινε την τελευταία περίοδο, οι απόψεις της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών.

«Συγκεκριμένα, το σχέδιο είναι τόσο φιλόδοξο όσο μας δίνει τη δυνατότητα να πιάσουμε τους στόχους που έχουν τεθεί σε μεγάλο βαθμό και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μέσα από το σχέδιο και την υλοποίηση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί αλλά και με επιπρόσθετα νέα μέτρα και πολιτικές, αναμένεται ότι θα καλύψουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον στόχο για μείωση των αερίων θερμοκηπίου που έχουν τεθεί για την Κύπρο με αποτέλεσμα να μη χρειαστεί να πληρώσει η Κύπρος πρόστιμο για αυξημένη εκπομπή ρύπων», είπε.

Παράλληλα με την υλοποίηση των δράσεων και μέτρων του σχεδίου, συμπλήρωσε, καλύπτονται όλοι οι άλλοι στόχοι που έχουν τεθεί τόσο για την εξοικονόμηση ενέργειας όσο και για τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο.

«Θεωρούμε λοιπόν ότι η Κύπρος με την έγκριση του σχεδίου κάνει ένα καθοριστικό βήμα για τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα. Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές σε οριζόντιο επίπεδο που καλύπτουν όλους τους τομείς που είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η Κυβέρνηση με τη σημερινή της απόφαση δείχνει ότι είναι προσηλωμένη στο να κινηθεί ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για μέτρα μείωσης των ρύπων στις μεταφορές, ανέφερε ότι τα νέα μέτρα που προτείνεται να υλοποιηθούν θα στοιχίσουν περίπου 1,3 δις ευρώ και θα κατευθυνθούν σε κίνητρα κυρίως και νέες υποδομές. «Το μεγαλύτερο μέρος αφορά τον τομέα των μεταφορών όπου θα κινηθούμε στην υλοποίηση των σχεδίων βιώσιμης κινητικότητας και τη μεγαλύτερη εισαγωγή της ηλεκτροκίνησης», είπε.

Πρόσθεσε ότι αρκετά μέτρα αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων μέσα από την οποία θα περιοριστεί η εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα

Ο κ. Καδής είπε τέλος ότι πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων με υψηλό κόστος, το οποίο αν υλοποιηθεί θα φέρει πολύ μεγαλύτερη οφέλη και σε οικονομικό επίπεδο. Εκτιμάται, όπως ανέφερε, με βάση και τις μελέτες αντίκτυπου ότι η πλήρης υλοποίηση του πακέτου θα καλύψει το κόστος της επένδυσης και θα αποφέρει επιπρόσθετο όφελος στη Δημοκρατία της τάξης του μισού δισ. ευρώ.

Το Εθνικό Σχέδιο για το Κλίμα και την Ενέργεια αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.