Φόρμα αναζήτησης

Σε εφαρμογή το 2020 το σχέδιο απόσυρσης οχημάτων και αγορά ηλεκτρικού

Το Σχέδιο απόσυρσης και αντικατάστασης παλαιών οχημάτων και προώθησης ηλεκτρικού οχήματος, το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο, στοχεύει στην απόσυρση ρυπογόνων οχημάτων και αντικατάστασή τους με νέα, σύγχρονα, πιο ασφαλισμένα οχήματα, καθώς και στην προώθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων, αναφέρει το Υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, το σχέδιο, το οποίο θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των υποχρεώσεων της Δημοκρατίας για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, την επίτευξη του στόχου για εξοικονόμηση στον τομέα των μεταφορών και την επίτευξη του στόχου για την ποιότητα του αέρα, έχει δυο σκέλη ως ακολούθως :

– Την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €2.000 (1250 χορηγίες). Το προς απόσυρση «παλαιό όχημα» πρέπει, μεταξύ άλλων, να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε ετών, κατηγορίας Μ1 (τύπου σαλούν) ή Ν1 (μεταφοράς εμπορευμάτων). Το καινούργιο όχημα που θα εγγραφεί θα πρέπει να έχει κυβισμό μικρότερο ή ίσο των 1800 κυβικών εκατοστών, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης με ένδειξη “Euro 6AD” ή μεταγενέστερη και μάζα εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα μικρότερη ή ίση των 150 γραμμαρίων ανά χιλιόμετρο, μετρούμενη με τη νέα μέθοδο μέτρησης, γνωστή ως «WLTP».

– Την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος Μ1 (τύπου σαλούν) το ύψος της χορηγίας θα ανέρχεται στα €5.000 (100 χορηγίες) με τιμή αγοράς του οχήματος μη περιλαμβανομένου του ΦΠΑ να μην υπερβαίνει τα €40.000. Επισημαίνεται ότι για να εγκριθεί η χορηγία δεν απαιτείται απόσυρση παλαιού οχήματος.

Για το σχέδιο θα διατεθεί ποσό ύψους €3 εκ., €2,5 εκ. για την απόσυρση και αντικατάσταση παλαιών οχημάτων και €0,5 εκ. για την αγορά και εγγραφή καινούριου αυθεντικά ηλεκτρικού οχήματος.

Λεπτομέρειες του σχεδίου θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδικών Μεταφορών τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019 και το Σχέδιο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αρχές του 2020, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.