Φόρμα αναζήτησης

Υπουργικά κεράσματα με τα λεφτά μαςΣύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, που κατατέθηκε προ ημερών στη Βουλή για ψήφιση, προβλέπεται ποσό ύψους €290 τον μήνα ως έξοδα φιλοξενίας, για τα ποτά και άλλα παρεμφερή που προσφέρονται σε επισκέπτες στο γραφείο των υπουργών και των υφυπουργών. Για κάθε υπουργό και υφυπουργό αναλογεί ετησίως το ποσό των €3.480 για κεραστικά. Συνεπώς, το συνολικό ποσό που περιλήφθηκε στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τα κεραστικά των 11 υπουργών και των τριών υφυπουργών, ανέρχεται στις €48.720.

Ομοίως και στις περιπτώσεις των 16 γενικών διευθυντών των υπουργείων, των υφυπουργείων, της Βουλής και της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, που έχουν στη διάθεσή τους ποσό €145 τον μήνα έναντι αποδείξεων για κάλυψη των εξόδων για κεραστικά. Οι συνολικές δαπάνες που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2021 για τα κεραστικά των 16 γενικών διευθυντών ανέρχονται στις €27.840. Κοντολογίς, για τα κεραστικά των 30 πιο πάνω αξιωματούχων και υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων το κράτος θα καταβάλλει κατά το έτος 2021 το ποσό των €76.560.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός επιτρόπων, εφόρων, προέδρων και μελών Αρχών όπως και δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν διευθυντικές θέσεις, λαμβάνουν για τα έξοδα φιλοξενίας τους εν ώρα υπηρεσίας συγκεκριμένο επίδομα, το επίδομα φιλοξενίας, το οποίο κυμαίνεται από €1.032 μέχρι €5.100 ετησίως ανά άτομο, ανάλογα με το αξίωμα που κατέχουν και το ύψος της αντιμισθίας τους. Σε αρκετούς δικαιούχους το εν λόγω επίδομα είναι κατ’ αποκοπή και καταβάλλεται χωρίς την προσκόμιση αποδείξεων. Δηλαδή, καταλήγει στον μισθό τους ανεξάρτητα εάν το επίδομα φιλοξενίας δαπανάται για τον σκοπό για τον οποίο καταβάλλεται. Μεταξύ άλλων, επίδομα φιλοξενίας λαμβάνουν οι ακόλουθοι αξιωματούχοι και διευθυντές του δημοσίου:

 

  • Ποσό ύψους €2.014 ετησίως στον καθένα για τους επιτρόπους Περιβάλλοντος, Προεδρίας, Ισότητας, Εθελοντισμού, Ορεινών Κοινοτήτων και του εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη ΔΕΑ.

 

  • Ποσό ύψους €5.100 ετησίως για την επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

 

  • Ποσό €8.160 ετησίως καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή επίδομα φιλοξενίας στους τέσσερις διευθυντές του Υφυπουργείου Τουρισμού.

 

  • Ποσό €20.000 για τα έξοδα φιλοξενίας του υφυπουργού Έρευνας και Καινοτομίας όπως και του γενικού διευθυντή έναντι αποδείξεων. Πρόσθετα, περιλαμβάνεται ποσό ύψους €1.020 που προορίζεται να καλύψει το κατ’ αποκοπή επίδομα φιλοξενίας των δύο διευθυντών της διοίκησης του υφυπουργείου.

 

  • Ποσό €10.800 προορίζεται να καλύψει το ετήσιο κατ’ αποκοπή επίδομα φιλοξενίας που καταβάλλεται στους τρεις διευθυντές του υφυπουργείου Ναυτιλίας, το επίδομα έναντι αποδείξεων του υφυπουργού και του γενικού διευθυντή καθώς και το επίδομα φιλοξενίας έναντι αποδείξεων των λειτουργών που στελεχώνουν τα ναυτιλιακά γραφεία του υφυπουργείου στο εξωτερικό.

 

  • Ποσό €3.570 ετησίως για τα έξοδα φιλοξενίας του υπαρχηγού της Αστυνομίας ενώ για τους τέσσερις βοηθούς αρχηγούς Αστυνομίας το ποσό ανέρχεται στις €2.040 για τον καθένα.

 

  • Το επίδομα φιλοξενίας των διευθυντών τμημάτων και υπηρεσιών με πάγιο μισθό ύψους €65.315 τον χρόνο ανέρχεται στις €5.100 ετησίως. Για τους διευθυντές τμημάτων και υπηρεσιών, με μισθοδοτικές κλίμακες Α15 και Α16, το επίδομα φιλοξενίας ανέρχεται στις €3.570 ετησίως ενώ για τους διευθυντές με κλίμακα Α15 στις €2.040 ετησίως.


Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.