POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υπουργείο Εμπορίου – Νέο σχέδιο χορηγήσεων: Και στα 50 έτη το επιχειρείν θα είναι εφικτό 

Νέο σχέδιο χορηγήσεων εκ μέρους του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθεί αρχές Μαΐου το οποίο αφορά τη νέα και γυναικεία επιχειρηματικότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», το σχέδιο έχει προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ και το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι το όριο ηλικίας δεν περιορίζεται σε νεαρές ηλικίες αλλά είναι αυξημένο για άνδρες και γυναίκες. Συγκεκριμένα, για άνδρες το όριο είναι τα 50 έτη ενώ για γυναίκες τα 55. Μάλιστα, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να γίνει διαδικτυακή παρουσίαση του σχεδίου η οποία θα ανακοινωθεί εντός λίγων ημερών.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως με βάση πηγές από το αρμόδιο υπουργείο τα σχέδια που ανακοινώθηκαν πρόσφατα παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Ειδικότερα, όσον αφορά τα σχέδια de minimis οι ίδιες πηγές σημείωσαν στην εφημερίδα μας πως δεδομένων των συνθηκών η ζήτηση δεν ήταν καθόλου άσχημη καθώς έγιναν ήδη 110 αιτήσεις.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζεται στο σχέδιο «Αναβαθμίζω-Εξοικονομώ» που ανακοινώθηκε στις 9 Μαρτίου 2021, για το οποίο μέχρι σήμερα έγιναν 475 αιτήσεις, ενώ από το Υπουργείο Εμπορίου εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ώς τον Σεπτέμβριο η ζήτηση για συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 2.000 αιτήσεις. «Οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν πως το σχέδιο θα ανακοινωθεί ξανά εφόσον έχουμε διαθέσιμα χρήματα της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ», υπέδειξε πηγή του υπουργείου. Να σημειώσουμε ότι η πρώτη προκήρυξη του σχεδίου που ανακοινώθηκε τον περασμένο Μάρτιο αφορά 30 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο «Αναβαθμίζω-Εξοικονομώ» αποσκοπεί στην ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών που βρίσκονται σε περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η χορηγία ανέρχεται στο 60% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της κάθε αίτησης και μπορεί να καλύψει δαπάνες που αφορούν θερμομόνωση του κελύφους της οικίας, αντικατάσταση κουφωμάτων, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης καθώς επίσης και την εγκατάσταση ή/και την αντικατάσταση τεχνικών συστημάτων (όπως π.χ. ηλιακά, φωτοβολταϊκά, κλιματιστικά, μπαταρίες αποθήκευσης, συστήματα ελέγχου κ.λπ.). Το σχέδιο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 18.12.2021 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Επιπρόσθετα, για τις κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών η χορηγία αυξάνεται στο 80%.

Σημειώνεται πως υπάρχει και ξεχωριστό σχέδιο όσον αφορά την αναβάθμιση κατοικιών εντός των Βρετανικών Βάσεων το οποίο χρηματοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Η χορηγία ανέρχεται στο 60% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού της κάθε αίτησης και μπορεί να καλύψει τις ίδιες δαπάνες με το σχέδιο που αφορά κατοικίες υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ποσό που διατίθεται κατά την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων ανέρχεται στα 0,5 εκατ. ευρώ και αναλόγως της ζήτησης θα αυξηθεί. Η διάρκεια εφαρμογής του είναι μέχρι τις 31 Σεπτεμβρίου 2021 ή μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.

Τέλος, σε ισχύ είναι και το σχέδιο για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, το οποίο στοχεύει στην υποστήριξη, ανάπτυξη και προώθηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων. Το σχέδιο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τις ανάγκες του σχεδίου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ και ανάλογα με το ενδιαφέρον δύναται να τροποποιηθεί. Το σχέδιο θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 30.09.2021 ή μέχρι να εξαντληθούν τα ποσά του προϋπολογισμού.

 

 

Χαλλούμι, οι επόμενες κινήσεις

 

Βουλή: Διαγραφή οφειλής λόγω κουρέματος καταθέσεων

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.