Φόρμα αναζήτησης

Υπόθεση βαν: Διαπραγματεύσεις για την… παράδοση των Ισραηλινών

Με στόχο να επιστρέψουν στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν, συνεχίζονται οι επαφές των κυπριακών αρχών με τους τρεις Ισραηλινούς που φέρονται να σχετίζονται με την υπόθεση του λεγόμενου κατασκοπευτικού βαν και για τους οποίους έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης. Οι Ταλ Ντίλιαν (Tal Jonathan Dilian), Aβραάμ Σαχάκ Άβνι (Avraham Shahak Avni) και ένας τρίτος Ισραηλινός που έχει σχέση με εταιρεία του ενός ή και των δύο προαναφερθέντων Ισραηλινών, διαπραγματεύονται την επιστροφή τους στην Κύπρο, διότι είναι επιχειρηματίες με μεγάλες δουλειές σε διάφορες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης, και είναι αδύνατον να παραμείνουν για πάντα εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ – άρχισαν να πιέζονται πολύ λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Εμφανίζονται, μέσω αντιπροσώπων τους που συνομιλούν με τις κυπριακές αρχές, διαθέσιμοι για κατάθεση, προσπαθώντας όμως να επιτύχουν τη μη σύλληψή τους για διευκόλυνση των ανακρίσεων, αλλά και να μην κατηγορηθούν – κάτι που, για την ώρα τουλάχιστον, απορρίπτεται ασυζητητί από κυπριακής πλευράς. Επίσης, δεν θέλουν δημοσιότητα (κάμερες, δημοσιογράφους κ.λπ.) όταν θα επιστρέψουν στο νησί. Βασική τους θέση είναι ότι «δεν υπάρχει απολύτως τίποτα εναντίον των Ισραηλινών και ότι η ταλαιπωρία που υφίστανται αφορά το ότι η Αστυνομία έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα με τις δήθεν αποκαλύψεις της, προσπαθώντας να περισώσει το κύρος της, μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες».

Ξεκλειδώθηκε σχεδόν…

Σε ό,τι αφορά πάντως την πορεία των ερευνών, καλά ενημερωμένη πηγή που μίλησε στον «Π» και η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, ανέφερε ότι «υπάρχει εντατική προσπάθεια για τον εντοπισμό των δύο κακόβουλων λογισμικών -για τα οποία έγινε αναφορά στο δικαστήριο που παρουσιάστηκαν οι τρεις Ε/Κ- με τα οποία γινόταν η επεξεργασία των πληροφοριών που λαμβάνονταν με τη σάρωση σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους». Για το ένα τουλάχιστον κακόβουλο λογισμικό, συμπλήρωσε, «είμαστε πάρα πολύ κοντά στο να γίνει κατορθωτό να ξεκλειδωθεί και να γίνει επίσης κατορθωτό να διαφανεί πώς γινόταν η επιλογή και η ταυτοποίηση προσώπων που ήταν στη λίστα, καθώς και η αντιστοίχιση προσώπων με τις συνδέσεις με WiFi σε διάφορους χώρους/τόπους (αλληλουχία/διαδρομή συνδέσεων με δίκτυα) μέσω των μοναδικών διευθύνσεων ΜacΑddresses συσκευών (μοναδικοί αριθμοί αναγνώρισης συσκευής που συνδέεται στο δίκτυο/διαδίκτυο), ανιχνευτών (probes), IMSI (μοναδικός αριθμός αναγνώρισης της κάρτας κινητής τηλεφωνίας σε ένα δίκτυο) και άλλων πληροφοριών/στοιχείων που μάζευαν οι σαρώσεις».

«Trojans»

Σημειώνεται ότι στο «Λεκτικό Προσωποκράτησης» -που ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων (Επιχειρήσεις) Αρχηγείου Αστυνομίας ανέφερε την 20ή Δεκεμβρίου του 2019 στο δικαστήριο, στο οποίο παρουσιάστηκαν οι τρεις Ε/Κ που είχαν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση του φερόμενου κατασκοπευτικού βαν- αναφέρεται ότι στο βίντεο που δημοσιεύθηκε και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, 5/8/2019 (περιοδικό «Forbes»), παρουσιάζονται οι δυνατότητες του βαν, καθώς και του τεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού που βρίσκεται εγκατεστημένος εντός αυτού. Σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο τού Forbes, «ο Tal Jonathan Dilian, ο οποίος παρουσιάζεται ως πρώην Ισραηλινός αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει ότι η εταιρεία του με την ονομασία ‘INTELLEXA’, μέσω συγκεκριμένης εφαρμογής, την οποία ο ίδιος αποκάλεσε ‘Trojans’ (ανήκει στην κατηγορία κακόβουλων λογισμικών προγραμμάτων και χρησιμοποιείται ως ‘Δούρειος Ίππος’ για πρόσβαση σε συστήματα πληροφοριών) και η οποία λειτουργεί μέσω διαδικτύου, μπορεί να αποκτήσει παράνομη πρόσβαση σε οποιοδήποτε έξυπνο τηλέφωνο (smart phone) ή συσκευή που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο που βρίσκεται το όχημα […] (σ.σ. βαν). Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει ότι, με τα συστήματα και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί η αναφερόμενη εταιρεία και συγκεκριμένα την υποκλοπή WiFi ή υποκλοπή GSM, μπορεί να παρακολουθήσει τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και γραπτά μηνύματα, να αποκρυπτογραφήσει ή κρυπτογραφήσει κείμενα και να εντοπίσει τη θέση κινητού τηλεφώνου οπουδήποτε κι αν βρίσκεται στη χώρα (εννοώντας την Κύπρο). Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η δυνατότητα να σταλθούν τα δεδομένα που θα εξαχθούν από την παρακολούθηση και σε άλλους δέκτες που είναι εγκατεστημένοι εκτός του συγκεκριμένου οχήματος (σ.σ. βαν). Μέσω των όσων ο δημοσιογράφος αναφέρει, περιηγήθηκε ‘στις διάφορες δυνατές τεχνολογίες που προσφέρει στις κυβερνήσεις’».

Υποκλοπές μεγάλης εμβέλειας

Αναφορικά με τον «τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος και των δυνατοτήτων αυτού σχετικά με τη συλλογή προσωπικών τηλεπικοινωνιακών δεδομένων από ηλεκτρονικές συσκευές […] όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, αυτό επιτυγχάνεται μέσω της υποκλοπής του WiFi που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα των προσώπων. Η θέση των κινητών τηλεφώνων τους, όπως ο ίδιος ο Tal Jonathan Dilian αναφέρει στη συνέντευξη, αποτυπώνεται κάθε 15 λεπτά σε χάρτη επί της οθόνης των ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρίσκονται εγκατεστημένοι τόσο στο όχημα όσο και σε γραφείο […] Από έλεγχο που έγινε στο διαδίκτυο, εντοπίστηκε ανακοίνωση, ημερομηνίας 16 Φεβρουαρίου 2019, στην οποία γίνεται αναφορά για τη δημιουργία της Intellexa–TheIntelligence Alliance, η οποία δήλωσε πως σκοπός της ήταν να δώσει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου και στις υπηρεσίες πληροφοριών, μιας ολοκληρωμένης λύσης πληροφοριών, η οποία θα αποτελείται από μια πλατφόρμα συλλογής πληροφοριών, μαζί με ένα ισχυρό σύστημα απομακρυσμένης συλλογής και ανάλυσης. Στη συνεργασία αυτή των διαφόρων εταιρειών ολοκληρωμένων λύσεων παρακολούθησης, κάτω από την ομπρέλα της Intellexa, εντάχθηκε και η εταιρεία WiSpear, η οποία δηλώνεται να είναι σε θέση να παράσχει λύσεις υποκλοπής WiFi μεγάλης εμβέλειας».

Ταυτοποίηση πολιτών

«Μεταξύ των ημερομηνιών 17-20/11/2019, ερευνήθηκαν ο 7ος και 8ος όροφος του κτηρίου στη Λάρνακα (σ.σ. λεγόμενη πολυκατοικία των Ισραηλινών). Από την έρευνα εντοπίστηκε και παραλήφθηκε αριθμός τεκμηρίων […] Οι προκαταρκτικές εξετάσεις κατέδειξαν ότι, με τη χρήση κεραιών που βρίσκονται στον 7ο όροφο του κτηρίου, ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής (του 8ου ορόφου) έχει τη δυνατότητα να καταγράφει στοιχεία από διαδικτυακά (WiFi access points) εντός της εμβέλειάς τους, όπως οικίες, υποστατικά, και κινητά τηλέφωνα, τα οποία είχαν ενεργή τη ρύθμιση WiFi και βρίσκονται εντός ακτίνας εμβέλειας των κεραιών. Τα στοιχεία που καταγράφει ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι (α) τον κατασκευαστή της συσκευής, (β) τη μοναδική διεύθυνση της κάρτα δικτύου (macaddress), (γ) τα προηγούμενα δίκτυα (WiFi access points), με τα οποία συνδέθηκε ο χρήστης και (δ) τα δίκτυα (WiFi acces spoints) τα οποία βρίσκονται εντός ακτίνας των κεραιών. Στη βάση αυτών των δεδομένων δημιουργείται εύλογη υπόνοια ότι, το σύστημα μπορούσε να αρχειοθετήσει δεδομένα θέσης και παράγοντες που προσδιορίζουν την κοινωνική ταυτότητα των πολιτών, καθιστώντας τους έτσι ταυτοποιήσιμους. Από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις των τεκμηρίων που παραλήφθηκαν, φαίνεται ότι αρχειοθετήθηκε πολύ μεγάλος αριθμός συσκευών και access points που ταυτοποιήθηκαν […] Σε σχέση με τα στοιχεία που καταγράφει ο κεντρικός ηλεκτρονικός υπολογιστής, έγινε δοκιμή με καινούργιο κινητό τηλέφωνο που εξασφάλισε η Αστυνομία και διαπιστώθηκε ότι, το 1ο πρόγραμμα που βρισκόταν εγκατεστημένο στον κεντρικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, κατέγραψε αυτόματα το macaddress της συσκευής, το οποίο προστέθηκε στη λίστα παρακολούθησης (blacklist) του 2ου προγράμματος. Η δοκιμή δεν έγινε κατορθωτό να ολοκληρωθεί, δηλαδή, δεν έγινε πρόσβαση στα δεδομένα του πιο πάνω τηλεφώνου, γιατί το σύστημα αναζητούσε αρχεία τα οποία δεν ήταν διαθέσιμα, καθότι, το κινητό ήταν καινούργιο και δεν είχε συνδεθεί με προηγούμενα δίκτυα. Στη λίστα παρακολούθησης (blacklist) του 2ου προγράμματος υπήρχαν αποθηκευμένοι 13 αριθμοί macaddress, εκ των οποίων έγινε κατορθωτό να εντοπιστούν οι εννέα (9)».

Αεροδρόμιο Λάρνακας

Πιο συγκεκριμένα, για το αεροδρόμιο Λάρνακας, η έρευνα έχει καταδείξει ότι υπήρχαν σαρώσεις δεδομένων από το αεροδρόμιο, τα οποία αποστέλλονταν προς τη λεγόμενη πολυκατοικία των Ισραηλινών (βρέθηκαν στοιχεία/δεδομένα στους servers της WiSpear). Σημειώνεται πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση και ο συσχετισμός δεδομένων μεταξύ αυτών που βρέθηκαν στους servers της πολυκατοικίας των Ισραηλινών και των servers του αεροδρομίου [κάποια αντικείμενα/συσκευές έχουν κατασχεθεί και κάποιες άλλες συσκευές δεν έχουν μετακινηθεί από το αεροδρόμιο αλλά έχει γίνει αντιγραφή όλων των στοιχείων τους (server)]. «Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία γιατί χρειάζεται και η συνεργασία παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και πολλές άλλες διαδικασίες, για να καταλήξει κανείς στο ποιοι πολίτες ήταν στόχοι» συμπλήρωσε μια δεύτερη πηγή που μίλησε στον «Π» και για ευνόητους λόγους ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ίδια πηγή επιβεβαίωσε ότι οι πάροχοι συνεργάζονται, «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά δύσκολα και αργά. Ο αριθμός IMSI περιέχει αποθηκευμένες κάποιες πληροφορίες σχετικές με τον χρήστη, οι οποίες είναι στην κατοχή του παρόχου» εξήγησε, υποδεικνύοντας σχετική αναφορά στο «Λεκτικό Προσωποκράτησης» που αναγνώσθηκε στο δικαστήριο κατά την παρουσίαση των τριών Ε/Κ που είχαν συλληφθεί σε σχέση με την υπόθεση: «Από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, φαίνεται ότι η λειτουργία του συστήματος δικτύου WiFi το οποίο ήταν εγκατεστημένο στα υποστατικά του αεροδρομίου Λάρνακας, είναι η ίδια με αυτό που ήταν εγκατεστημένο στο κτήριο όπου στεγάζονται η εταιρεία ‘WA WISPEAR SYSTEMLTD’ και άλλες εταιρείες».

Χρονοβόρες οι έρευνες

Σημειώνεται, τέλος, ότι η συσκότιση που υπάρχει αναφορικά με τις έρευνες γύρω από την υπόθεση του λεγόμενου κατασκοπευτικού βαν προκαλεί, όπως είναι φυσικό, αρκετή δυσπιστία σε σχέση με την πολιτική βούληση που υπάρχει για εξιχνίαση της υπόθεσης, αλλά και σε σχέση με την ικανότητα των κυπριακών αρχών να φέρουν εις πέρας μια τόσο πολύπλοκη έρευνα, για την οποία απαιτούνται υψηλότατου επιπέδου εξειδικευμένες γνώσεις ψηφιακής τεχνολογίας/ηλεκτρονικών συστημάτων. Ωστόσο, μια τρίτη πηγή κοντά στις έρευνες, η οποία μίλησε στον «Π» υπό καθεστώς ανωνυμίας, διαβεβαιώνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται, βαίνουν καλώς, υπάρχουν αποτελέσματα, αλλά θα πάρει χρόνο για να υπάρξει κατάληξη -όποια και να είναι αυτή- λόγω της φύσης της έρευνας (λογισμικά, κωδικοί, ταυτοποιήσεις προσωπικών δεδομένων, αεροδρόμιο ίσως και λιμάνι, πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, διεθνή εντάλματα σύλληψης κ.λπ.). Στόχος είναι να γίνει σωστά η διερεύνηση και η συλλογή στοιχείων/μαρτυριών, ώστε να μπορεί να σταθεί η υπόθεση στο δικαστήριο. «Οι έρευνες συνεχίζονται αλλά όχι τόσο εντατικά όσο θα μπορούσαν να ήταν, γιατί δεν υπάρχει αποκλειστική ενασχόληση με την εν λόγω υπόθεση. Δηλαδή, κάποιοι εκ των ερευνητών -ας τους ονομάσουμε έτσι αυτούς που διερευνούν τα του βαν- απασχολούνται ταυτόχρονα και με άλλες υποθέσεις» πρόσθεσε με νόημα η ίδια πηγή…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.