POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ο γενικός εισαγγελέας αποφάσισε ποινικές διώξεις για 12 άτομα για το θάνατο του Στυλιανού 

Ποινικές διώξεις εναντίον 12 ατόμων αποφάσισε να ασκήσει ο γενικός εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, για την υπόθεση του θανάτου του 15χρονου Στυλιανού, τον Σεπτέμβριο του 2019. Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι στον κατάλογο των υπό δίωξη προσώπων πρώτος βρίσκεται ο πατέρας του ανήλικου, ενώ περιλαμβάνονται λειτουργοί των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Πολλή δουλειά

Το πόρισμα των ποινικών ανακριτών Μόδεστου Πογιατζή και Ανδρέα Ανδρέου ήταν έτοιμο τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, λόγω του όγκου του υλικού, χρειάστηκαν τεσσερισήμισι μήνες από την ομάδα νομικών λειτουργών, υπό τον βοηθό γενικό εισαγγελέα Σάββα Αγγελίδη, για να μελετηθούν όλες οι πτυχές και να υπάρξει κατάληξη και απόφαση για ποινικές διώξεις. Όπως δήλωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας το πόρισμα των ποινικών ανακριτών ήταν πολυσέλιδο, με ογκωδέστατο μαρτυρικό υλικό που αριθμούσε 9 box files και αρκετούς υπηρεσιακούς φακέλους. Ο κ. Σαββίδης αναφερόμενος στον χρόνο που χρειάστηκε για να ολοκληρωθεί η έρευνα και η μελέτη του πορίσματος είπε πως σε αυτή την περίπτωση, όπως και σε άλλες, «ως Νομική Υπηρεσία έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αξιολογούμε την ποινική πτυχή της κάθε υπόθεσης με τη δέουσα προσοχή, επιμέλεια και μεθοδικότητα. Κι αυτό έχουμε ευθύνη να το διασφαλίζουμε, όπως και να διασφαλίζουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα όταν αποφασίζεται η καταχώριση υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίων». Σημείωσε ακόμα ότι λόγω των ποινικών διώξεων δεν θα δοθούν ονόματα στη δημοσιότητα και υπενθύμισε πως για όλους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας.

Ο γενικός εισαγγελέας αναφερόμενος στον θάνατο του Στυλιανού είπε πως πρόκειται για «μια δραματική ιστορία, μια τραγική περίπτωση με ένα τέλος που μας συγκλόνισε, κι ευχή μου είναι ποτέ, μα ποτέ, να μην γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών ξανά».

Κανείς δεν ανησύχησε;

Η κατάληξη που είχε η υπόθεση του 15χρονου Στυλιανού θα μπορούσε να μην ήταν η αυτοχειρία, αλλά η διάσωση του παιδιού, αν οι αρμόδιες υπηρεσίες επιδείκνυαν την ελάχιστη ευαισθησία ή αν έστω επιδείκνυαν τυπικό ενδιαφέρον. Παρά την ύπαρξη δεκάδων καταγγελιών από τη μητέρα του παιδιού στην Αστυνομία, δεν έγινε κάποια ποινική έρευνα, γιατί η παραπονούμενη δήλωνε πως δεν επιθυμούσε. Πρόκειται για συνηθισμένη δικαιολογία που λειτουργεί ως άλλοθι για την απραξία της Αστυνομίας.

  • Στις 19/12/2007 η μητέρα του Στυλιανού κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο σύζυγός της τα τρία χρόνια που είναι παντρεμένοι τη χτυπά
  • Στις 8/9/2009 η γυναίκα κατήγγειλε ότι ο σύζυγός της την απειλεί και φοβάται για τη ζωή της
  • Στις 28/5/2010 η γυναίκα κατήγγειλε ότι εγκαταλείπει το σπίτι με το ένα παιδί της λόγω άσχημων συνθηκών διαβίωσης (βία)
  • Στις 24/11/2010 και στις 12/2/2013 πήγε πάλι στην Αστυνομία και κατήγγειλε λογομαχία και άσχημη συμπεριφορά από τον σύζυγο
  • Στις 11/3/2013 έγινε καταγγελία ότι ο σύζυγος την έσπρωξε και τη χτύπησε γιατί πέθαναν κάποια ζώα στη φάρμα
  • Στις 14/3/2013 ο Στυλιανός έφυγε από το σπίτι και καταγγέλθηκε πως ο πατέρας τον είχε χτυπήσει στο πρόσωπο και το ίδιο έπραξε και με τη μητέρα του
  • Στις 3/10/2013 η μητέρα του Στυλιανού κατήγγειλε ότι την επισκέφθηκε ο σύζυγός της στο πατρικό της και εξέφρασε φόβους για τη σωματική της ακεραιότητα
  • Στις 31/3/2014, καταγγελία της μητέρας κατά του συζύγου της για επίθεση και ξυλοδαρμό
  • Στις 8/1/2016 άλλη καταγγελία. Ο σύζυγος την αποκαλούσε σκουπίδι και την απειλούσε ότι θα της πάρει τα παιδιά, θα τη χτυπήσει και θα τη στείλει στο ψυχιατρείο
  • Στις 13/5/2019 καταγγέλθηκε ότι ο Στυλιανός απείλησε να αυτοκτονήσει. Τέσσερις μήνες μετά έβαλε τέλος στη ζωή του και ο θάνατος χαρακτηρίστηκε απλώς «αφύσικος θάνατος»!

Στο σπίτι της οικογένειας υπήρχαν πολλά όπλα, τα οποία ήταν εγγεγραμμένα στο όνομα της μητέρας του παιδιού, παρά το ότι η γυναίκα είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρικό ίδρυμα και επανειλημμένως είχε καταγγείλει βία στην οικογένεια. Ωστόσο αυτά κατασχέθηκαν μετά τον θάνατο του παιδιού.

Αργοπορημένη «ευαισθησία»

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική υπήρξε η έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως Μαρίας Στυλιανού-Λοττίδη, η οποία διαπίστωσε κατά την έρευνα τις παθογένειες του συστήματος επιρρίπτοντας βαριές ευθύνες κυρίως στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας αλλά και την Αστυνομία. Μετά την έρευνα της επιτρόπου, όλοι έδειξαν «ευαισθησία» και στις 27/11/2019 η υπουργός Εργασίας διορίζει ερευνώσα λειτουργό τη Χρ. Φλουρέντζου όσον αφορά την πειθαρχική έρευνα σε βάρος τριών λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (η 4η ήταν με συμβόλαιο που έχει λήξει). Την επόμενη ημέρα, στις 28/11/2019, ο τέως αρχηγός Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης διορίζει ως ερευνώντα αξιωματικό για τις πειθαρχικές ευθύνες αστυνομικών τον τότε βοηθό αρχηγό Υποστήριξης Ανδρέα Κουσιουμή.

Η επίτροπος Διοικήσεως η οποία δεν έκανε ποινική έρευνα είχε διαγνώσει πριν από ενάμιση χρόνο τη διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Στην έκθεσή της ανέφερε μεταξύ άλλων πως «η παράλειψη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας να αναγνωρίσουν, με την επίδειξη ελάχιστης επιμέλειας, την ύπαρξη άσκησης ψυχολογικής βίας στον Στυλιανό, αλλά και την ύπαρξη ενός επαναλαμβανόμενου μοτίβου βίαιης συμπεριφοράς από τον πατέρα προς τη μητέρα, ανέστειλε την καταγγελία και τη δυνατότητα ποινικής δίωξής του, η οποία, αν γινόταν με τον συντονισμό των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Αστυνομίας, θα είχε τη δυνατότητα να αποτρέψει το τραγικό συμβάν», θεωρώντας πως παρέμενε ανοιχτό το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων.

 

Υπόθεση Στυλιανού: Ποινική δίωξη εναντίον 12 ατόμων ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας

 

Ο ταλαιπωρημένος 15χρονος Στυλιανός αφαίρεσε ο ίδιος τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2019 – Η Νομική Υπηρεσία ακόμα μελετά το Πόρισμα…

 

Υπόθεση Στυλιανού / Απόδοση ευθυνών: Τις αποφάσεις του ανακοινώνει σήμερα o Γεν. Εισαγγελέας

 

1+1 δωρεάν… τα μισά χρυσά διαβατήρια

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.