Φόρμα αναζήτησης

Υπόθεση Αστρασόλ: Ψίχουλα αποζημιώσεις για τον καρκίνο

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε χθες η επιτροπή Καρκινοπαθών-Θυμάτων του εργοστασίου Αστρασόλ για την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας όσον αφορά τις αποζημιώσεις που επιδίκασε σε τρεις υποθέσεις καρκινοπαθών-θυμάτων των εκπομπών διχλωρομεθανίου του γειτνιάζοντος για 33 χρόνια στις κατοικίες τους, εργοστασίου. Αν και το ύψος των αποζημιώσεων που διεκδικούσαν έξι πρόσωπα, εκ των οποίων τα τέσσερα έχουν προσβληθεί από καρκίνο, είχε τεθεί μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου ευρώ, οι αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν τελικά ήταν πολύ μικρότερες. Συγκεκριμένα, στην υπόθεση ζεύγους από τα Λατσιά εναντίον του ιδιοκτήτη του εργοστασίου, της εταιρείας Αστρασόλ και των τμημάτων Επιθεωρήσης Εργασίας και Πολεοδομίας, το δικαστήριο επιδίκασε στον άντρα 40.000 ευρώ ως γενικές αποζημιώσεις «για τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη ως αποτέλεσμα του καρκίνου με τον οποίο διαγνώσθηκε και ο οποίος οφείλεται στις παράνομες πράξεις» των ιδιοκτητών του εργοστασίου και των κρατικών υπηρεσιών. Αντίστοιχα στη γυναίκα επιδικάστηκαν 70.000 ευρώ για τον καρκίνο με τον οποίο διαγνώσθηκε.

Στην υπόθεση άλλης γυναίκας με καρκίνο, εναντίον των ίδιων εναγομένων επιδικάστηκαν 50.000 ευρώ. Στη σημαντικότερη υπόθεση των κηδεμόνων 11χρονου που προσεβλήθη από λευχαιμία, ο ίδιος δικαστής επιδίκασε υπέρ του 11χρονου 100.000 ευρώ ως «γενικές αποζημιώσεις για τον πόνο και την ταλαιπωρία που υπέστη ο ανήλικος ως αποτέλεσμα της λευχαιμίας με την οποία διαγνώσθηκε και η οποία οφείλεται στις παράνομες πράξεις των εναγομένων». Στους κηδεμόνες του επιδικάστηκαν 46.078 ευρώ για έξοδα στη Νέα Υόρκη (όπου μετέβη ο 11χρονος για θεραπεία), 20.500 ευρώ για κόστη εισιτηρίων και 46.892 ευρώ για απώλειες μισθών. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση της επιτροπής Καρκινοπαθών-Θυμάτων του Αστρασόλ γίνεται ειδική αναφορά στο χαμηλό ύψος της αποζημίωσης υπέρ του 11χρονου, τονίζοντας ότι ο 11χρονος είχε προσβληθεί από καρκίνο από την ηλικία των πέντε ετών, ενώ τα συχνά ταξίδια του προς τις ΗΠΑ για θεραπεία του προκάλεσαν επιπλέον μυοκαρδίτιδα, η αντιμετώπιση της οποίας θα βαραίνει το θύμα εφ’ όρου ζωής. Στην απόφαση του δικαστηρίου δεν γίνεται οποιαδήποτε σχετική αναφορά στη δεύτερη ασθένεια του 11χρονου. Η επιτροπή Καρκινοπαθών-Θυμάτων του Αστρασόλ επισημαίνει ακόμα στην ανακοίνωσή της ότι όλα τα ποσά που επιδικάστηκαν ως γενικές αποζημιώσεις είναι εξευτελιστικά, ειδικά συγκρινόμενα με αντίστοιχες αποζημιώσεις που επιδικάζονται σε περιπτώσεις αυτοκινητικών δυστυχημάτων, και σε άλλες υποθέσεις «οπωσδήποτε πιο ασήμαντες σε σχέση με την υπόθεση του Αστρασόλ».

Εκτός των αποζημιώσεων για τον καρκίνο, το δικαστήριο επιδίκασε αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων και για την οχληρία που προκαλούσε το εργοστάσιο. Οι αποζημιώσεις για οχληρία κυμάνθηκαν μεταξύ 5.000 (σε δύο ενάγοντες) και 15.000 ευρώ (σε τρεις ενάγοντες). Μικρότερα ποσά επιδικάστηκαν ακόμα ως ειδικές ζημιές των εναγόντων. Σχολιάζοντας τις αποφάσεις του δικαστηρίου, ο δικηγόρος των θυμάτων του Αστρασόλ Λουκής Λουκαΐδης εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα θύματα θα ασκήσουν έφεση.