POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υποθέσεις πολιτογράφησης «επενδυτών» με ψευδή στοιχεία: Αυτοί δήλωναν ό,τι ήθελαν, εμείς κάναμε πως δεν ξέραμε 

Ο «Π» συνεχίζει σήμερα την αποκάλυψη των ονομάτων «επενδυτών», για τους οποίους η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου, εισηγείται την εξέταση ανάκλησης της πολιτογράφησής τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την προκαταρκτική έκθεση και συνεπώς ο σχετικός κατάλογος των ατόμων που θα εξεταστεί η δυνατότητα ανάκλησης της υπηκοότητας, θα είναι πολύ μεγαλύτερος. Ήδη υπάρχει και ο κατάλογος της επιτροπής Καλογήρου. Σήμερα, δημοσιεύουμε τις 14 περιπτώσεις για τις οποίες η ερευνητική επιτροπή διαπιστώνει ενδεχόμενη κατάθεση ψευδών ή και παραπλανητικών δηλώσεων, με πιθανή διάπραξη ποινικών αδικημάτων. Υπάρχει ακόμα μια περίπτωση η οποία αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα και αφορά ΠΕΠ, αλλά δεν έχει περιληφθεί στον συνοπτικό κατάλογο, πιθανόν εκ παραδρομής.

Ο βουδιστής μοναχός

Η Ekaterina Kolmakova από τη Ρωσία και ο σύζυγός της Phamn Nhat Vu από το Βιετνάμ. Και οι δύο πολιτογραφήθηκαν το 2019. Η ερευνητική επιτροπή εισηγείται εξέταση αποστέρησης της υπηκοότητας και για τους δύο. Η Kolmakova δήλωνε κώλυμα του συζύγου της Phamn Nhat Vu να παρουσιαστεί στην Κύπρο και να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησής του. Οι δικηγόροι του (οι οποίοι βρίσκονται υπό ποινική έρευνα) επικαλέστηκαν επαγγελματικές  υποχρεώσεις, αλλά στην πραγματικότητα ο πελάτης τους τελούσε υπό κράτηση και αντιμετώπιζε κατηγορίες ποινικών αδικημάτων (μεγάλης έκτασης δωροδοκία δύο υπουργών του Βιετνάμ). Αντί οι δικηγόροι να ενημερώσουν σχετικά το  Υπουργείο Εσωτερικών, επικαλέστηκαν  ειλημμένες επαγγελματικές υποχρεώσεις του πελάτη τους και αιτήθηκαν παράταση χρόνου για την υπογραφή του  πιστοποιητικού πολιτογράφησης. Όταν ο κλοιός με τις αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια άρχισε να σφίγγει το 2020 το δικηγορικό γραφείο «θυμήθηκε» να καταγγείλει στη ΜΟΚΑΣ ότι ο πελάτης τους δεν είχε ακόμη προσέλθει για να υπογράψει το πιστοποιητικό πολιτογράφησης για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Σημειώνεται ότι η έγκριση της πολιτογράφησης με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είχε ληφθεί τον Μάιο του 2019 και το δικηγορικό γραφείο προέβη στην καταγγελία ενάμιση χρόνο  αργότερα, εντός του 2020 και αφού  διορίστηκε η ερευνητική επιτροπή Νικολάτου και ξεκίνησε η έρευνα. Προφανώς, σημειώνεται στο ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής, η απόφαση για πολιτογράφηση της Kolmakova και του συζύγου της Nhat Vu, λήφθηκε λαμβάνοντας υπόψη παραπλανητικά ή ψευδή ή ελλιπή στοιχεία και επομένως τίθεται θέμα εξέτασης αποστέρησής της. Ιδιαιτέρως στην περίπτωση του Pham Nhat Vu εφόσον δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η έκδοση πιστοποιητικού πολιτογράφησης και το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εξετάσει ακύρωση της απόφασης για πολιτογράφηση. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Pham Nhat Vu καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή για δωροδοκία δύο υπουργών. Η αίτησή του είχε εγκριθεί ενώ τα ΜΜΕ του Βιετνάμ βοούσαν για την υπόθεση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον είναι βουδιστής μοναχός!

Καταζητούμενος «τενίστας»

Ο Vadim Shulman είναι Ουκρανός ολιγάρχης και με βάση έρευνα  στη βάση δεδομένων world check, εντάχθηκε σε λίστα καταζητούμενων της ουκρανικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019, για θέματα ξεπλύματος βρόμικου χρήματος μόλις δύο εβδομάδες αφού εγκρίθηκε η πολιτογράφησή του ως Κύπριου πολίτη. Συνεπώς, κατά την επιτροπή Νικολάτου «διαφαίνεται ότι παρέλειψε να αναφέρει ότι ήταν υπό έρευνα από την Αστυνομία, άρα ενδεχομένως πρόκειται για  υπόθεση παραπλάνησης ή/και απόκρυψης σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγησή του. Τούτο ενδεχομένως να αποτελεί και ποινικό αδίκημα και εμπίπτει μέσα στους λόγους για τους οποίους δύναται να εξεταστεί αποστέρηση της πολιτογράφησης». Ο Shulman ήταν επικεφαλής της ομοσπονδίας τένις της Ουκρανίας και μάλιστα χρηματοδότησε την ανέγερση ενός αμφιθεάτρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το οποίο φέρει το όνομά του. Φαίνεται πως ζει μόνιμα στο Μονακό ενώ έχει ανοικτές δικαστικές υποθέσεις στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με δύο ακόμα Ουκρανούς, που απέκτησαν κυπριακή υπηκοότητα και εμπλέκονται σε μεγάλο τραπεζικό σκάνδαλο στην Ουκρανία. Εκτός από ουκρανική και κυπριακή υπηκοότητα, έχει επίσης ρωσική και ισραηλινή!

Απάτη… και KGB

O Andrey Zhupanov, Ρώσος υπήκοος που πολιτογραφήθηκε Κύπριος στις 19 Δεκεμβρίου 2018, ως σύζυγος της «επενδύτριας» της επίσης Ρωσίδας, Maria Ochirova. Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου «με βάση τον  έλεγχο World Check, μόλις δύο εβδομάδες μετά την πολιτογράφηση, η τράπεζα Promsvyazbank της οποίας ήταν αντιπρόεδρος, κίνησε αγωγή εναντίον του για απώλειες 562 εκατομμυρίων δολαρίων. Είχαν παραλείψει να αναφέρουν ότι η υπόθεση αυτή ήταν υπό έρευνα, άρα ενδεχομένως, πρόκειται για υπόθεση παραπλάνησης ή/και απόκρυψης σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση της  αίτησής του. Τούτο ενδεχομένως να αποτελεί και ποινικό αδίκημα και εμπίπτει μέσα στους λόγους για τους οποίους δύναται να εξεταστεί αποστέρηση της πολιτογράφησης». Η «επενδύτρια» σύζυγος του Zhupanov, Maria Ochirova, είναι κόρη του επικεφαλής συμβούλου του υπουργού Εσωτερικών της Ρωσίας και η μητέρα της είναι μέλος του συμβουλίου των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας FSB (πρώην KGB).

Μαϊμού η κατάθεση

O Anwar Mikail Sammour παλαιστινιακής καταγωγής πολιτογραφήθηκε το 2015. Την ίδια ημερομηνία είχε πολιτογραφηθεί και η σύζυγός του Wafaa Daoud Sammour. Σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση της ερευνητικής επιτροπής «θα πρέπει να εξακριβωθεί ποια ήταν η ορθή ημερομηνία λήξης της τακτής προθεσμιακής κατάθεσης που είχε κάνει και σε περίπτωση που αυτή ήταν μικρότερη των τριών ετών θα πρέπει  να εξεταστεί αν η εγγραφή ή το  πιστοποιητικό πολιτογράφησης αποκτήθηκε με δόλο και/ή ψευδείς παραστάσεις. Σε τέτοια περίπτωση και αφού ληφθούν υπόψη τυχόν κεκτημένα δικαιώματα τα οποία έχουν αποκτηθεί καθώς και το Ενωσιακό Δίκαιο, το Υπουργικό Συμβούλιο δύναται να εξετάσει  το ενδεχόμενο αποστέρησης από τον Anwar Mikail Sammour της ιδιότητας του πολίτη της Δημοκρατίας».

Και τέσσερις κηδείες

O Andrey Puchkov, Ρώσος υπήκοος, πολιτογραφήθηκε στις 23 Ιουλίου 2018 ως σύζυγος της «επενδύτριας» Olga Puchkova η οποία είχε πολιτογραφηθεί το 2017. Τρεις μήνες πριν την πολιτογράφησή του είχε παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της κατασκευαστικής εταιρείας Urban Group στη Ρωσία, καθώς η εταιρεία ενεπλάκη σε σκάνδαλο. Έχοντας εισπράξει πολλά εκατομμύρια για ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών δεν το έχτισε και τα χρήματα έκαναν φτερά. Τον Ιούνιο του 2018 πέντε εταιρείες συνδεδεμένες με την Urban κήρυξαν πτώχευση καθώς δεν ήταν σε θέση να καλύψουν την οικονομική τρύπα που είχε δημιουργηθεί. Τον Αύγουστο του 2018 δικαστήριο της Μόσχας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του Puchkov ο οποίος όμως είχε διαφύγει στο εξωτερικό και έτσι τέθηκε σε λίστα διεθνώς καταζητούμενων. Όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα της επιτροπής Νικολάτου «η χρονική συγκυρία της πολιτογράφησής του καταδεικνύει ότι απώτερος στόχος του ήταν να διαφύγει της σύλληψης από τις ρωσικές αρχές, επομένως φαίνεται να πρόκειται για υπόθεση ενδεχόμενης παραπλάνησης ή/και απόκρυψης σημαντικών γεγονότων που θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη στην αξιολόγηση της αίτησής του». Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Puchkov είναι κατηγορούμενος και για ακόμα μία ποινική υπόθεση που αφορά τον θάνατο τεσσάρων ατόμων μεταξύ των οποίων και ένα παιδί 4 ετών τον Ιανουάριο του 2015. Κατοικίες στην περιοχή Khimki που είχε κατασκευάσει η εταιρεία του διαπιστώθηκε ότι είχαν ελαττωματικό σύστημα θέρμανσης και είχαν τοποθετηθεί ακατάλληλα υλικά με αποτέλεσμα να διοχετεύεται μονοξείδιο του άνθρακα στα σπίτια.

Έκρυψε το διαζύγιο

H Tatiana Sarkisova με καταγωγή από τη Ρωσία πολιτογραφήθηκε το 2015 ως σύζυγος του επίσης πολιτογραφηθέντα το 2012 Α. Sarkisov. Η επιτροπή Νικολάτου στην ενδιάμεση έκθεση αναφέρει πως «ενδεχομένως φαίνεται να έγιναν ψευδείς δηλώσεις από την Tatiana Sarkisova (δήλωσε ότι δεν έχουν χωρίσει ποτέ με τον Sarkisov, ενώ στον φάκελο  εντοπίστηκε διαζύγιο που εκδόθηκε το  2010). Ενόψει αυτών των πιθανώς ψευδών  δηλώσεων δύναται να εξεταστεί το  ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας που της παραχωρήθηκε το 2015».

Διαβατήριο με ψίχουλα

O Αιγύπτιος Mohammed Abdelrahman Mohamed Salem{TEXT BOLD TRELLO} που πολιτογραφήθηκε το 2018, όπως αναφέρεται στο ενδιάμεσο πόρισμα «με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από δύο επιστολές της ΜΟΚΑΣ που έχουν εντοπιστεί στον φάκελό του, η πολιτογράφηση ενδεχομένως να αποκτήθηκε με δόλο και ψευδείς παραστάσεις, καθότι φαίνεται ότι δεν επένδυσε το ποσό που δήλωσε για σκοπούς πολιτογράφησης αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσό (του επιστράφηκε πίσω μέρος του  ποσού που κατέβαλε αρχικά για την  επένδυσή του, από την εταιρεία ανάπτυξης γης, η οποία ενδεχομένως να ενεργούσε ως συνεργός)».

 

Οι κατάδικοι και καταζητούμενοι που πήραν χρυσά διαβατήρια – O «Π» αποκαλύπτει ονόματα

Συλλούρης – Τζιοβάνης: Δήλωσαν αθώοι και έκλεισαν το στόμα

Στη δημοσιότητα η Ενδιάμεση Έκθεση Επιτροπής Νικολάτου για χρυσά διαβατήρια – Τι λέει για Αναστασιάδη, Αρχιεπίσκοπο και Συλλούρη

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.