Φόρμα αναζήτησης

Υποπτες συναλλαγές ύψους 1,4 δισ. δολαρίων μέσω της ΚύπρουΗ διαρροή εγγράφων της αμερικανικής αρχής για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος, της πανίσχυρης FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), τα οποία αφορούν αναφορές τραπεζών για ύποπτες συναλλαγές, αποκαλύπτουν και τον λόγο που οι ΗΠΑ θέτουν ψηλά στις διμερείς σχέσεις το ζήτημα της καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Η Κύπρος φιγουράρει στην τέταρτη θέση στη λίστα με τις χώρες στις οποίες εδρεύουν τα νομικά πρόσωπα για τα οποία γίνεται αναφορά στα έγγραφα.

Η διαρροή των εγγραφών της «FinCEN Files» έγινε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο BuzzFeed News, ο οποίος τα επεξεργάστηκε (επί έναν ολόκληρο χρόνο) σε συνεργασία με το δίκτυο ερευνητικής δημοσιογραφίας ICIJ και περιλαμβάνει 897 ύποπτες μεταφορές χρημάτων (συνολικά έτυχαν επεξεργασίας 18.153 συναλλαγές) από και προς την Κύπρο ύψους 1,4 δισ. δολαρίων! Ποσό 1,02 δισ. δολαρίων αφορά εισερχόμενα εμβάσματα και τα 398,5 εκατ. δολάρια εξερχόμενα. Μόλις πριν δέκα ημέρες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μεγάρο, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, εξέφραζε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρημάτων της Ρωσίας.

Τα πρόσωπα

Η ομάδα 100 δημοσιογράφων από 88 χώρες, μέσα από την έρευνα των χιλιάδων εγγράφων που αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων, έχει χτίσει και το προφίλ 20 χαρακτηριστικών προσώπων που εμπλέκονται σε ύποπτες συναλλαγές. Ανάμεσά τους και πέντε πρόσωπα που σχετίζονται με την Κύπρο. Πρόκειται για τους:

  • Όλεγκ Ντεριπάσκα, πρόσωπο των ημερών, καθώς η τριμελής επιτροπή για τις πολιτογραφήσεις ερεύνησε το θέμα απόκτησης απ’ αυτόν κυπριακής υπηκοότητας. Ο κ. Ντεριπάσκα αρνείται ότι έχει προβεί σε νομιμοποίηση χρημάτων ή τη διάπραξη οικονομικών εγκλημάτων. Το 2019, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συμφώνησε να άρει τις κυρώσεις στις επιχειρήσεις του Ντεριπάσκα , αφού παραχώρησε στον έλεγχό τους. Ο κ. Ντεριπάσκα έχει μηνύσει την αμερικανική κυβέρνηση, υπόθεση που εκκρεμεί στα δικαστήρια. Ο Ντεριπάσκα θεωρείται στενός σύμμαχος του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Σύμφωνα με την έρευνα, οι τράπεζες έχουν επισημάνει χιλιάδες ύποπτες μεταφορές χρημάτων που συνδέονται με τον Ντεριπάσκα και τις εταιρείες του. Πολλές από τις συναλλαγές αφορούν εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σε δικαιοδοσίες γνωστές ως καταφύγια απορρήτου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και των Βρετανικών Παρθένων Νήσων.
  • Τον Πολ Μάναφορντ, πρώην στενό συνεργάτη και επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Το 2017, η JP Morgan Chase ανέφερε ύποπτες τραπεζικές μεταφορές συνολικού ποσού άνω των 322 εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν εταιρείες στην Κύπρο και άλλες δικαιοδοσίες. Τουλάχιστον 40,2 εκατομμύρια δολάρια αφορούσαν τον ίδιο τον πολιτικό σύμβουλο.
  • Τον Μουχτάρ Αμπλιαζόφ, πρώην υπουργό του Καζακστάν και πρώην πρόεδρο τράπεζας που έχει καταδικαστεί σε 20ετη φυλάκιση στο Καζακστάν για υπεξαίρεση. Σύμφωνα με αρχές επιβολής του νόμου, ο Αμπλιαζόφ ξέπλυνε τα χρήματα μέσω εταιρειών – σφραγίδα στην Κύπρο, τις Σεϋχέλλες, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους και άλλες δικαιοδοσίες που προσφέρουν μυστικότητα και στη συνέχεια επένδυσε σε εταιρείες και ακίνητα σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Μόσχα. Τον Οκτώβριο του 2012, Ο Αμπλιαζόφ διακίνησε περίπου 5 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας εταιρείας – κέλυφος στην Κύπρο, την Colligate Investments Ltd., για να αγοράσει φερόμενη ρωσική ακίνητη περιουσία, σύμφωνα με τα έγγραφα της FinCEN. Η συναλλαγή πέρασε μέσω της Τράπεζας Κύπρου, της Commerzbank στη Γερμανία, της JPMorgan Chase στη Νέα Υόρκη και της Rigensis, μιας λετονικής τράπεζας.
  • Τον Ιχόρ Κολομόσκι, έναν ισχυρός ολιγάρχη της Ουκρανίας. Κατηγορείται από τις αρχές των ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος μέσω εταιρειών σε όλο τον κόσμο. Η έρευνα εντόπισε ύποπτες συναλλαγές ύψους 202 εκατ. δολαρίων από το δίμηνο Δεκέμβριο 2015 – Ιανουάριο 2016 μέσω και της PrivatBank στην Κύπρο.
  • Τελευταία φιγουράρει η περίπτωση του Τζο Λο, ο οποίος όμως δεν έχει διεξάγει ύποπτες συναλλαγές μέσω Κύπρου.

Η έρευνα

To BuzzFeed News αναφέρει ότι πριν έναν χρόνο έλαβε μία συλλογή από μυστικά κυβερνητικά έγγραφα, μεγάλο μέρος των οποίων συγκεντρώθηκε στο πλαίσιο έρευνας του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις προεδρικές εκλογές του 2016. Τα έγγραφα περιείχαν ιδιωτικές τραπεζικές πληροφορίες για δημόσια πρόσωπα και ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους σε όλο τον κόσμο – μαζί με ύποπτους εγκληματίες και οργανώσεις που συνδέονται με την τρομοκρατία. Τα περισσότερα έγγραφα αφορούν την περίοδο 2011 – 2017 και κάποιες συναλλαγές ανάγονται στο 1999.

Μεταξύ των εγγράφων υπήρχαν περισσότερες από 2.100 αναφορές ύποπτης δραστηριότητας, ή SAR, τις οποίες οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποβάλλουν στη FinCEN όταν παρατηρούν συναλλαγές που υποδηλώνουν νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες . Τέτοιες αναφορές μπορούν να υποστηρίξουν τις έρευνες και τη συλλογή πληροφοριών – αλλά από μόνες τους δεν αποτελούν ένδειξη εγκλήματος.

Το ρεπορτάζ του BuzzFeed News δείχνει ότι πέντε παγκόσμιες τράπεζες – η JPMorgan, η HSBC, η Standard Chartered Bank, η Deutsche Bank και η Bank of New York Mellon – συνέχισαν να επωφελούνται από ισχυρούς και επικίνδυνους παίκτες ακόμη και μετά την επιβολή προστίμων από τις αμερικανικές αρχές σε αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για προηγούμενες αποτυχίες στην αναχαίτιση ροών βρώμικου χρήματος.

Η FinCEN είναι ένας οργανισμός του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ υπεύθυνος για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και άλλων οικονομικών εγκλημάτων. Συλλέγει εκατομμύρια αναφορές ύποπτων δραστηριοτήτων τα οποία καθιστά διαθέσιμα σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου των ΗΠΑ και στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικών πληροφοριών άλλων χωρών. Συντάσσει μία έκθεση που ονομάζεται «Kleptocracy Weekly» που συνοψίζει τις συναλλαγές ξένων ηγετών, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.