POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Υποψήφιοι για όλα… τα γούστα – Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές, υποβλήθηκαν 658 υποψηφιότητες 

Συνολικά 658 υποψήφιοι διεκδικούν την ψήφο των 557.589 εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές της 30ής Μαΐου 2021. Από τους 658 υποψήφιους μόλις οι 159 είναι γυναίκες. Δεκαπέντε είναι οι κομματικοί συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών με 651 υποψηφίους: ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού), Αλλαγή Γενιάς, Αλληλεγγύη, Αμμόχωστος για την Κύπρο, Αφύπνιση -2020-, Δημοκρατική Παράταξη, Δημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατικός Συναγερμός, Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών, Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Κόμμα για τα Ζώα Κύπρου, Πατριωτικός Συνασπισμός και Πνοή Λαού. 7 υποψήφιοι έχουν υποβάλει ως ανεξάρτητοι την υποψηφιότητά τους.

Ανά επαρχία

Στην επαρχία Λευκωσίας έχουν υποβληθεί οι περισσότερες υποψηφιότητες καθώς συνολικά 244 υποψήφιοι διεκδικούν τις 20 έδρες που οδηγούν στη Βουλή. 68 είναι οι γυναίκες υποψήφιοι, ενώ 3 οι ανεξάρτητοι – μεμονωμένοι υποψήφιοι. Στη Λεμεσό υποβλήθηκαν συνολικά 141 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι 31 είναι γυναίκες ενώ έχουν κατατεθεί και τρεις ανεξάρτητες υποψηφιότητες. Στην Αμμόχωστο υποβλήθηκαν συνολικά 127 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι 26 είναι γυναίκες ενώ η μία ανεξάρτητη μεμονωμένη υποψηφιότητα που είχε υποβληθεί αποσύρθηκε. Στην επαρχία Λάρνακας τις 6 έδρες διεκδικούν συνολικά 68 υποψήφιοι εκ των οποίων οι 13 είναι γυναίκες ενώ έχει κατατεθεί και μια ανεξάρτητη μεμονωμένη υποψηφιότητα. Στην Πάφο οι υποψηφιότητες έφτασαν τις 45, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες. Στην Κερύνεια οι υποψηφιότητες είναι 33, εκ των οποίων οι 9 είναι γυναίκες.

Εκλογές αναμένεται να γίνουν και για τις θρησκευτικές ομάδες των Μαρωνιτών αλλά και των Λατίνων καθώς υπήρξαν περισσότερες από μία υποψηφιότητες. Συγκεκριμένα, την έδρα των Μαρωνιτών διεκδικούν οι Γιαννάκης Μούσας και Πέτρος Νακούζη, ενώ την έδρα για τους Λατίνους οι Αντωνέλλα Μαντοβάνη, Ηλιάνα Φαχουρή και  Αλέξανδρος Μιχάλης Σοφοκλέους. Όσον αφορά την ομάδα των Αρμενίων, κατατέθηκε μία μόνο υποψηφιότητα, αυτή του Βαρτκές Μαχτεσιάν και αναμένεται εντός της ημέρας αν δεν προκύψει οποιαδήποτε ένσταση να εκλεγεί άνευ ανθυποψηφίου.

Αποφασισμένοι να το πάρουν μέχρι τέλους

Δεν έχει καμία{PROTH LEXH} πρόθεση να αφήσει την υπόθεση της ονομασίας που θα χρησιμοποιεί στις εκλογικές αναμετρήσεις να κλείσει το ΑΚΕΛ, καθώς μετά τι χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, ο γενικός γραμματέας του κόμματος διεμήνυσε πως θα το πολεμήσουν μέχρι τέλους για να μπορούν να κατέρχονται με το όνομα ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Μέχρι τότε όμως το ΑΚΕΛ θα πρέπει να χρησιμοποιεί το όνομα με το οποίο είναι εγγεγραμμένο στο επίσημο μητρώο κομμάτων, δηλαδή ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού). Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, η προσφυγή του ΑΚΕΛ δεν γίνεται παραδεκτή και δεν μπορεί να εξεταστεί στην ουσία της καθώς «δεν εντάσσεται στις περιπτώσεις για τις οποίες το Διοικητικό Δικαστήριο, ασκώντας την εξουσία του δυνάμει του άρθρου 146 του Συντάγματος, υπέχει δικαιοδοσία». Σύμφωνα με δικαστήριο, η απόφαση για μη χρησιμοποίηση του «ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις», «δύναται αποκλειστικά να αμφισβητηθεί, δεδομένου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των άρθρων 21,22,57 και 58 του Νόμου, ενώπιον Εκλογοδικείου, αφού φυσικά περατωθούν οι εκλογές». Το ΑΚΕΛ σέβεται μεν την απόφαση, ωστόσο εμμένει «στη θέση ότι είναι παράνομη η απόφαση του εφόρου Εκλογής να μην αποδεχτεί το όνομα του εκλογικού μας συνδυασμού ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις».

Άμεση η αντίδραση

Εν μέσω διαμαρτυρίας υπεβλήθησαν χθες οι υποψηφιότητες από πλευράς ΑΚΕΛ ενόψει των βουλευτικών εκλογών, με τον Άντρο Κυπριανού να δηλώνει πως κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία «επιχειρούν να καταργήσουν την προϊστορία τριάντα ετών και δεκαέξι εκλογικών αναμετρήσεων, όπως επίσης και αμέτρητων συμμετοχών διεθνώς με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις». Ξεκαθάρισε πως το ΑΚΕΛ θα προσφύγει στο Εκλογοδικείο και θα διεκδικήσει τα δικαιώματά του στο ακέραιο. Άλλωστε, την ίδια στιγμή που υποβάλλονταν ανά επαρχία οι υποψηφιότητες από πλευράς ΑΚΕΛ, οι επαρχιακές επιτροπές κατέθεταν και ένσταση για το όνομα, έτσι ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν στη συνέχεια αυτό που θεωρούν ότι δικαιούνται. Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε πως σε αυτή τη διαδικασία δεν θα διστάσουν να ζητήσουν ακόμα και αποζημιώσεις, μετά την εξέλιξη αυτή, η οποία ήρθε σε μικρό χρονικό διάστημα πριν την υποβολή των υποψηφιοτήτων. Ο ίδιος τόνισε μάλιστα πως δεν αποκλείεται να αμφισβητήσουν ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς ολόκληρη η προεκλογική εκστρατεία, όπως είπε, σχεδιάστηκε, ετοιμάστηκε και υλοποιούνταν μέχρι αυτή τη στιγμή κάτω από το όνομα «ΑΚΕΛ, Αριστερά Νέες Δυνάμεις». Άλλωστε είχαν προετοιμαστεί και έτρεχαν διαφημιστικές καμπάνιες με αυτό το όνομα, οι οποίες είχαν συγκεκριμένο κόστος για το κόμμα της Εζεκία Παπαϊωάννου. Το ΑΚΕΛ, όπως εξήγησε ο Άντρος Κυπριανού, δεν μπορούσε απλά και μόνο επειδή μετά από 30 χρόνια η Νομική Υπηρεσία αποφάσισε να δημιουργήσει θέμα για το όνομα, να προχωρήσει στο επίσημα εγγεγραμμένο όνομα στο μητρώο, καθώς το ΑΚΕΛ (Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζομένου Λαού) έχει πίσω του μια ιστορία 80 χρόνων, όπως είπε. Άλλωστε, είναι άλλο το κόμμα και το όνομά του ως ιστορική αναφορά και άλλο ο εκλογικός συνδυασμός με τον οποίο επιλέγει να κατέλθει στις εκλογικές αναμετρήσεις το κάθε κόμμα, και αυτά τα δύο θα πρέπει να είναι διακριτά.

Έλαβαν θέσεις μάχης τα κόμματα…

Και τώρα στο διά ταύτα λοιπόν, καθώς ολοκληρώθηκε και το τελευταίο μέρος των διαδικαστικών ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 30ής Μαΐου. Ο κάθε κομματικός συνδυασμός αλλά και ο κάθε υποψήφιος επέλεξαν τους δικούς τους συμβολισμούς και τα δικά τους μηνύματα, τα οποία έκριναν σημαντικό να στείλουν στους ψηφοφόρους κατά την επίσημη υποβολή των υποψηφιοτήτων. Από σήμερα και μέχρι το πέρας των εκλογών τα κόμματα θα κινούνται με τριπλό στόχο: να περιορίσουν τις διαρροές (συσπείρωση), να «κλέψουν» ψηφοφόρους που σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις επέλεξαν άλλο κομματικό σχηματισμό και να φροντίσουν η αποχή να μην γιγαντωθεί καθώς αυτό επί της ουσίας ευνοεί μόνο τους μεγάλους και αυτό υπό προϋποθέσεις. Ήδη άρχισαν να ηχούν «σειρήνες πολέμου» σε συγκεκριμένα εκλογικά επιτελεία όπου έχουν καταγραφεί στόχοι.

«Μέρες ελευθερίας»

Για τον ΔΗΣΥ ένα από τα μεγάλα στοιχήματα, όπως είχαμε γράψει και στο παρελθόν, ήταν το να μην υπάρξει πισωγύρισμα σε σχέση με την πανδημία που να μην επιτρέπει την περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του κόμματος κατά την υποβολή υποψηφιοτήτων, καθώς όπως είπε «αυτές οι μέρες είναι μέρες ελευθερίας. Αφήνουμε σιγά-σιγά, αλλά σταθερά πίσω μας τους περιορισμούς της πανδημίας. Σηκώνουμε τα μανίκια για την επανεκκίνηση της οικονομίας». Μίλησε επίσης για τις μεταρρυθμίσεις, που όπως είπε προχωρούν, ενώ έκανε λόγο για νέα προσπάθεια απελευθέρωσης και επανένωσης του νησιού. Θέλησε παράλληλα να στείλει το μήνυμα πως η Βουλή όπως θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές θα πρέπει να είναι ικανή να λαμβάνει αποφάσεις, υπονοώντας πως θα πρέπει η σύνθεση να είναι λειτουργική και να καταφέρει ο ΔΗΣΥ με συμπράξεις να διαμορφώσει πλειοψηφία, αφήνοντας παράλληλα εμμέσως αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης το προηγούμενο διάστημα εντός Βουλής.

«Ειλικρίνεια και εντιμότητα»

Το ΑΚΕΛ στην 95χρονη πορεία του έχει συνηθίσει να δίνει αγώνες και να δρα για να υπερασπίσει τα συμφέροντα του λαού, πάντα με ειλικρίνεια, εντιμότητα και συνέπεια, διεμήνυσε στις δηλώσεις του ο Άντρος Κυπριανού. Μπορεί στην πορεία αυτή να υπήρξαν λάθη και παραλείψεις, όπως είπε, ωστόσο πάντα υπήρχε συνέπεια στις θέσεις του κόμματος της Αριστεράς. Αφού τόνισε ότι ο κόσμος αναζητεί ελπίδα και προοπτική για καλύτερη ζωή, κάλεσε τους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΑΚΕΛ και να του δώσουν τη δύναμη για να γίνει με τη σειρά του η δύναμη και η φωνή διεκδίκησης των δικαιωμάτων των πολιτών. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συνέπεια του κόμματός του για τη λύση του Κυπριακού, όπως και για τη στήριξη των εργαζομένων και των μη προνομιούχων. «Με το ΑΚΕΛ δυνατό, για να υπάρχει μέσα στη Βουλή μια δυνατή φωνή για τους πολλούς, για να δώσουμε τη μάχη για την προοδευτική αλλαγή», τόνισε.

Κύμα αισιοδοξίας και αλλαγής

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος επέλεξε να στείλει το μήνυμα πως ένα ισχυρό ΔΗΚΟ στις 30 Μαΐου μπορεί να φέρει μια καθαρή αλλαγή, όπως είπε. Κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να αλλάξουν «όσα πληγώνουν την αξιοπρέπειά τους… που εξευτελίζουν την κοινωνία». Σταθερές οι αναφορές του επίσης σε διαφάνεια, έλεγχο και κάθαρση, καθώς αποτελούν τρία στοιχεία πάνω στα οποία το κόμμα του επέλεξε να επενδύσει όλη την προεκλογική εκστρατεία. Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ διά στόματος Μαρίνου Σιζόπουλου έθεσε ως στόχο να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις και όσους θεωρούν πως τα ποσοστά της θα πέσουν στις επικείμενες εκλογές. «Όπως πράξαμε και στο παρελθόν και αυτή τη φορά θα πράξουμε το καθήκον μας», είπε και υπογράμμισε ότι ειδικά αυτή τη φορά «έχουμε έναν πρόσθετο λόγο να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον, ως απότιση ελάχιστου φόρου τιμής στον ιστορικό ηγέτη και ιδρυτή της ΕΔΕΚ, τον Βάσο Λυσσαρίδη, που απεβίωσε πριν από λίγες μέρες». Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου επέλεξε πριν και πάνω από όλα να καλέσει τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες ανεξάρτητα από το ποιον θα επιλέξει να ψηφίσει καθώς σε περιόδους «έντονης οσμής διαφθοράς» δεν μπορεί να απέχει ο λαός. «Καλούμε τον κόσμο να πάει να ψηφίσει και καλούμε όλους να κοιτάξετε τις πράσινες πολιτικές και να μας τιμήσετε με την ψήφο σας», δήλωσε ο κ. Θεοπέμπτου.

Η είσοδος στη Βουλή

Την αίσθηση πως η Δημοκρατική Παράταξη θα αποτελέσει την έκπληξη σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές μετέφερε ο Μάριος Καρογιάν, ενώ παράλληλα επεσήμανε πως πλέον είναι «η ώρα των συνθέσεων, των συναινέσεων, είναι η ώρα της ενότητας και του αλληλοσεβασμού». Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση πως «οι πολίτες θα μας δώσουν τη δύναμη για να μπορέσουμε να είμαστε πρωταγωνιστές στον κεντρώο χώρο». Αισιόδοξη για το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών παρουσιάστηκε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως «θα ξεπεράσουμε τα ποσοστά της προηγούμενης αναμέτρησης». «Θέλουμε να φέρουμε νέο πολιτικό ήθος στην πολιτική ζωή του τόπου», ήταν η χαρακτηριστική δήλωση της Άννας Θεολόγου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για το Κίνημα Αλλαγή Γενιάς. Θέλησε να αποσαφηνίσει πως δεν ανέχονται τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής και εξέφρασε την ελπίδα «η νέα γενιά να σηκωθεί και να ψηφίσει στις εκλογές του Μαΐου, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να καθορίζουν το μέλλον τους οι νέοι». Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου θέλησε να στείλει το μήνυμα πως ο στόχος για το κόμμα του δεν είναι άλλος από το να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα εντός Βουλής.

Έβαλαν μπρος με ελπίδες για την έκπληξη

Συνδυασμοί των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων φιλοδοξούν για πρώτη φορά να εκλέξουν βουλευτές, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να μπουν σφήνα στα κοινοβουλευτικά κόμματα, εξασφαλίζοντας θέση στο νέο Κοινοβούλιο, το οποίο διαφαίνεται ότι θα είναι πολυκομματικό.

Η Πρωτοβουλία Αμμόχωστος για την Κύπρο κατέρχεται στις επικείμενες βουλευτικές με 19 υποψήφιους. Η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, μετά το «διαζύγιο» με το Κίνημα των Κυνηγών, κατέρχεται στις εκλογές με 43 υποψηφίους σε όλες τις επαρχίες. Οι Ενεργοί Πολίτες – Κίνημα Ενωμένων Κυνηγών κατέθεσαν 36 υποψηφιότητες. Η Αφύπνιση 2020, που αποτελεί έναν συνασπισμό διαφόρων κομμάτων και σχηματισμών, κατέρχεται με 34 υποψήφιους. Κόμμα για τα Ζώα και Πατριωτικός Συνασπισμός του Χρίστου Ρότσα έχουν από 21 υποψήφιους και η Πνοή Λαού 29 υποψήφιους.

«Κανονικό κράτος»

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας «Αμμόχωστος για την Κύπρο», η αρχαιολόγος και συγγραφέας Άννα Μαραγκού δήλωσε μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων ότι κατέρχονται «με αυτοπεποίθηση, με όραμα, με κέφι για πολλή δουλειά, αλλά κυρίως για την επανένωση του τόπου μας, την πάταξη της διαφθοράς. «Στόχος», όπως είπε η κ. Μαραγκού, «είναι να φτάσουμε σε ένα κράτος το οποίο, όπως λέει ο Γκουτέρες, θα είναι κανονικό, θα είναι κοσμικό και θα είναι για όλους».

Βροντερή παρουσία κυνηγών

Βροντερό παρών στη νέα Βουλή φιλοδοξεί ότι θα έχει το Κίνημα Κυνηγών, όπως δήλωσε ο πρόεδρός του Νικόλας Προδρόμου. «Είμαστε ένα νεοσύστατο Κίνημα που πηγάζει από το σύνολο των κυνηγών, όμως ανάμεσά μας έχει ενταχθεί και μια μερίδα απλών πολιτών που θέλουν να αγωνιστούν για πάρα πολλά πράγματα που έχουν να κάνουν με την ευημερία του τόπου μας», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.

Δίκτυα στους νέους

Ένα νέο ήθος στην πολιτική αποσκοπεί να φέρει η Αλλαγή Γενιάς, όπως δήλωσε η επικεφαλής του κινήματος Άννα Θεολόγου κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις βουλευτικές εκλογές. Σημείωσε ακόμα ότι το Κίνημα αποτελείται από ανθρώπους που δεν ανέχονται πλέον τα σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής, που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Οι νέοι άνθρωποι, ανέφερε μεταξύ άλλων η Άννα Θεολόγου, θέλουν να αλλάξουν την πορεία του τόπου και στοχεύουν και οι ίδιοι σε αυτή τη βελτίωση των δεδομένων τους για ένα καλύτερο αύριο. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα η νέα γενιά να σηκωθεί και να ψηφίσει στις εκλογές του Μαΐου, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να πετύχουν αυτά που θέλουν.

Άρση αδικιών

Ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει το Κίνημα Αφύπνιση 2020, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του Νούλλα Παγδατή Φραγκούδη. «Εμάς. η προσπάθειά μας είναι να αρθούν οι αδικίες και να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν γίνεται άλλους να κουρεύουμε τις καταθέσεις και άλλοι να τις φυγαδεύουν στο εξωτερικό, πρόσθεσε. Είπε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν να αφαιρούνται υπερχρεώσεις και υπερημερίες πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων.

Έκκληση στους φιλόζωους

Κρατώντας πλακάτ με μηνύματα υπέρ της προστασίας των ζώων κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους οι υποψήφιοι του Κόμματος για τα Ζώα. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κυριάκος Κυριάκου κάλεσε όλο τον κόσμο, και ιδιαίτερα τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους, στις 30 Μαΐου να ψηφίσουν το κόμμα. «Άνθρωπος, ζώα, φύση. Μια υγεία, μια ευημερία, μια δυνατή σχέση», σημείωσε.

Ρότσας με ένοπλη δύναμη

Η Κύπρος νοσεί και η γιατρειά δεν είναι κοντά, είπε ο Χρίστος Ρότσας, και πρόσθεσε ότι ο Πατριωτικός Συνασπισμός θα δώσει το καλύτερο στην πατρίδα. «Στηρίζουμε ένοπλη αποτρεπτική δύναμη που αμφισβητεί την υπεροχή των κατοχικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι διαφυλάττουμε τα ελεύθερα εδάφη και ελπίζουν τα κατεχόμενα», είπε.

Θρησκεία-οικογένεια

Ο πρόεδρος της «Πνοής Λαού» Δημήτρης Τριμιθιώτης εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κόμμα θα είναι στη νέα Βουλή με στόχο να αγωνιστεί για να φέρει νέα πνοή. «Πιστεύομε στις παραδοσιακές αρχές της κοινωνίας μας και της μέσης κυπριακής οικογένειας, σεβόμαστε τις αξίες που μας κράτησαν στις ρίζες μας, όπως την πίστη στοΝ Θεό, την αγάπη προς την πατρίδα και τον σεβασμό προς την οικογένεια», ανέφερε.

Επτά ανεξάρτητοι διεκδικούν έδρα στη νέα Βουλή

Επτά μεμονωμένες και ανεξάρτητες υποψηφιότητες κατατέθηκαν χθες ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Τρεις εξ αυτών υποβλήθηκαν για την επαρχία Λεμεσού. Τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν και θα αλλάξουν, τόνισε ο Βαγγέλης Πουργουρίδης, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του. «Αυτή τη φορά η Λεμεσός έχει εναλλακτική επιλογή και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία ο Λεμεσιανός πολίτης να μην προσέλθει στις κάλπες στις 30 Μαΐου», σημείωσε. «Στόχος μου είναι όλες οι καμπάνες των εκκλησιών μας να χτυπήσουν σε μια ελεύθερη Κύπρο για να γιορτάσει όλος ο ορθόδοξος χριστιανισμός», είπε ο υποψήφιος βουλευτής Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Λίγο πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων υπέβαλε υποψηφιότητα και ο Φοίβος Σπάρος, αναφέροντας ότι όσοι δεν εγκρίνουν κανέναν κομματικό συνδυασμό θα πρέπει να βρουν κάποιον ανεξάρτητο να στηρίξουν. Τρεις μεμονωμένες υποψηφιότητες κατατέθηκαν και στη Λευκωσία. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος βουλευτής Χρύσανθος Μαρδαπίττας δήλωσε ότι στόχος του είναι να ενεργήσει θετικά για ένα καλύτερο μέλλον. Ο υποψήφιος βουλευτής Ανδρέας Χρίστου σημείωσε ότι θέλει να κάνει τη διαφορά στη Βουλή. Υποψηφιότητα υπέβαλε και ο Σπύρος Χρυσάνθου. Υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος υπέβαλε στην Αμμόχωστο και ο Φλώρος Τσαγγάρης, δηλώνοντας πως είναι εις γνώσιν του ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εκλεγεί. Αργότερα ωστόσο ενημέρωσε γραπτώς ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του. Στην επαρχία Λάρνακας, ανεξάρτητη υποψηφιότητα υπέβαλε ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους.

 

Βουλευτικές/Δημοσκόπηση ALPHA TV: Μάχη για τις έδρες – Συσπειρώσεις και πονοκέφαλος

Βουλευτικές εκλογές/Έρευνα για Λεμεσό: Η δύναμη των κομμάτων, πρόθεση ψήφου

Δημοσκόπηση ΡΙΚ/Βουλευτικές: 37% υπέρ της ΔΔΟ, 21% κατά – 20% ο ΔΗΣΥ, 18% το ΑΚΕΛ

Δημοσκόπηση OMEGA/Βουλευτικές: Δυσαρεστημένο με Πρ. Αναστασιάδη το 53%, προς λάθος κατεύθυνση τα πράγματα δηλώνει το 62%

Δημοσκόπηση ΣΙΓΜΑ/Βουλευτικές: Πρώτος ο ΔΗΣΥ – Χαμηλές προσδοκίες από Πενταμερή

Δημοσκόπηση ΡΙΚ για βουλευτικές: Κακή εικόνα ο Πρόεδρος, ο Θεοπέμπτου ο πιο δημοφιλής – Πρώτος στην πρόθεση ψήφου ο ΔΗΣΥ

Δημοσκόπηση Alpha Κύπρου για βουλευτικές: Πρώτο κόμμα οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.