Φόρμα αναζήτησης

Υπό παρακολούθηση ο ΟΑΥ – Ενημέρωση ζητά η Βουλή για δαπάνες ΓεΣΥ

Υπό στενή παρακολούθηση τίθενται οι δαπάνες του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) από τη Βουλή. Ανά τρίμηνο ο οργανισμός θα ενημερώνει ενδελεχώς το Σώμα για τις πληρωμές που θα διενεργεί στο πλαίσιο του ΓεΣΥ, όπως για παράδειγμα τα κονδύλια που αφορούν τους παρόχους υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς, κλινικά εργαστήρια κ.ά.), το μηχανογραφικό σύστημα κ.λπ.
Η χθεσινή συζήτηση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ στην ολομέλεια της Βουλής ήταν έντονη ενώ αρκετά κονδύλια του προϋπολογισμού είτε αμφισβητήθηκαν είτε επικρίθηκαν – με πολύ έντονο μάλιστα τρόπο.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έθεσε διάφορα ζητήματα και προβληματισμούς επί συγκεκριμένων κονδυλίων που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ, ζητώντας μάλιστα με ξεχωριστές τροπολογίες που κατέθεσε το Κίνημα το σταύρωμά τους.
Εν τέλει τέθηκε σημείωση, μετά από διαπραγμάτευση των κομμάτων, με βάση την οποία αντί σταύρωμα των κονδυλίων ο ΟΑΥ θα ενημερώνει τη Βουλή κάθε 3 μήνες για τις σχετικές δαπάνες.
Μετά από τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, δεσμεύτηκε ποσό 179.581 ευρώ που προορίζεται να καλύψει εφάπαξ φιλοδώρημα στον τέως γενικό διευθυντή του οργανισμού, ο οποίος αποχώρησε στις 30/11/2014. Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, για το θέμα εκκρεμεί δικαστική διαδικασία και σύμφωνα με τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας αναμένεται γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία. Το κονδύλι παραμένει δεσμευμένο από το 2015. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και μία αποχή.

Ψεκάστε… τελειώσατε

Μνεία έγινε και στην καθυστέρηση της κατάθεσης του προϋπολογισμού του ΟΑΥ στη Βουλή με τους βουλευτές, σχεδόν απ’ όλα τα κόμματα, να εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι κλήθηκαν να ψηφίσουν 500 εκατ. ευρώ χωρίς να τους δοθεί χρόνος ενδελεχούς εξέτασης του προϋπολογισμού. Δεν έλειψαν ούτε οι κατηγορίες κατά της κυβέρνησης για προχειρότητα σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της στο ΓεΣΥ. «Η αργοπορία στην κατάθεση του προϋπολογισμού είναι ενδεικτική της προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση διαχειρίζεται την εφαρμογή του ΓεΣΥ» ανέφερε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου.
«Αν πρόκειται για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην κυπριακή κοινωνία, η Βουλή γιατί να ψηφίσει με τη διαδικασία ’ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε’;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ. Ο προϋπολογισμός του ΟΑΥ τελικά «πέρασε» από τη Βουλή με 41 ψήφους υπέρ και μία αποχή. Προβλέπει έσοδα ύψους 437.761.593 ευρώ και δαπάνες ύψους 394.791.600 ευρώ.

Πυρά Αβέρωφ στους υπαλλήλους του ΟΑΥ

Δριμεία ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε στους υπαλλήλους του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Θέτοντας θέμα αρχής, ο κ. Νεοφύτου καυτηρίασε το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ περιλαμβάνεται κονδύλι ύψους 259.800 ευρώ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού, μέσω ομαδικού σχεδίου ιδιωτικής εταιρείας. «Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΥ στέλνουν το χείριστο μήνυμα στην κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας και την αύξηση που παρουσιάζει το κονδύλι για το 2019. Σημείωσε επιπρόσθετα πως οι εργαζόμενοι στον οργανισμό όφειλαν από μόνοι τους να τερμάτιζαν το συμβόλαιο και διερωτήθηκε για τα μηνύματα που στέλνονται όταν «μόνη έγνοια των εργαζομένων είναι η ασφάλιση της υγείας τους από ιδιωτική εταιρεία». Ο «Π» επικοινώνησε με εκπρόσωπο του ΟΑΥ ζητώντας του να σχολιάσει το θέμα που ήγειρε ο κ. Νεοφύτου. Όπως μας έχει αναφερθεί, όπως και σε όλους τους οργανισμούς δημοσίου δικαίου, οι υπάλληλοι του ΟΑΥ καλύπτονται με ομαδικό σχέδιο ασφάλισης υγείας. Από την 1η Ιουνίου 2019 το συμβόλαιο θα τροποποιηθεί ώστε να καλύπτεται μόνο η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη, ενώ από την 1.6.2020, με την πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, το συμβόλαιο θα τερματιστεί. Για το 2019 η συνεισφορά του οργανισμού υπολογίζεται σε 259.800 ευρώ ενώ η αύξηση που παρουσιάζει το κονδύλι σε σχέση με πέρσι (38.800 ευρώ) οφείλεται στην αύξηση του αριθμού του προσωπικού. Τα κόμματα, πάντως, υπερψήφισαν ομόφωνα την τροπολογία που πρότεινε ο ΔΗΣΥ κι έτσι το κονδύλι που αφορά τα ασφάλιστρα δεσμεύτηκε.