Φόρμα αναζήτησης

Υπό έρευνα γιατροί για κατάχρηση του ΓεΣΥ

Αχρείαστες εξετάσεις ή/και αναλύσεις, υποβολή αιτήματος αποζημίωσης αστρονομικού χρηματικού ποσού, πιθανή συνεργασία γιατρών εκτός ΓεΣΥ με γιατρούς του ΓεΣΥ, ιατρικές εξετάσεις που δηλώθηκαν αλλά ποτέ δεν έγιναν. Πρόκειται για μόνο μερικές από τις περιπτώσεις, με σοβαρές υποψίες για κατάχρηση του συστήματος, τις οποίες εξετάζει ή εξέτασε ενδελεχώς ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας. Εντός της βδομάδας ο οργανισμός θα αποστείλει επιστολή στους γιατρούς για τη διερεύνηση συγκεκριμένων στοιχείων που τους αφορούν. Αν και οι «ύποπτες» περιπτώσεις δεν ενοχοποιούν κανέναν πριν τη διερεύνησή τους -εντοπίζονται αυτομάτως από το λογισμικό του ΓεΣΥ αλλά και από τα άλλα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της εποπτείας του συστήματος- εντούτοις τις τελευταίες μέρες λειτουργοί και διευθυντές του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας στέλνουν αυστηρά μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση γι’ αυτό το θέμα.

Όπως μάλιστα πληροφορείται ο «Π» εκεί και όπου εντοπίζεται και αποδεικνύεται διασπάθιση δημόσιου χρήματος μέσα από την κατάχρηση του συστήματος δεν αποκλείεται οι γιατροί να αποβάλλονται από το σύστημα. Μέχρι σήμερα έχουν διερευνηθεί γύρω στις 34.000 περιπτώσεις με τη συντριπτική τους πλειοψηφία τους να κρίνονται εν τέλει δικαιολογημένες. Για τις πράξεις εκείνες που κρίθηκαν ως μη δικαιολογημένες (π.χ. αχρείαστες εξετάσεις σε δικαιούχους) οι γιατροί δεν έχουν αποζημιωθεί. Στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ βρίσκεται και καταγγελία ασθενούς ότι γιατρός τον οποίο επισκέφτηκε δήλωσε αριθμό εξετάσεων στις οποίες, όμως, δεν υποβλήθηκε. Το γεγονός, σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στον ΟΑΥ, εντόπισε ο δικαιούχος μέσα από το ιατρικό του αρχείο στο οποίο οι πάροχοι υγείας καταγράφουν τις εξετάσεις τις οποίες ένας δικαιούχος υποβάλλεται, τα αποτελέσματα των εξετάσεων κ.λπ.

Μιλώντας στον «Π» ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ Ανδρέας Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «υπάρχουν κάποιες υπόνοιες για κατάχρηση του συστήματος». «Όταν βλέπεις ένα αστρονομικό ποσό να ζητείται ως αποζημίωση θεωρείς ότι είναι ύποπτο και το διερευνάς» είπε. Διεμήνυσε ότι υπάρχουν αρκετοί τρόποι ελέγχου και εποπτείας του ΓεΣΥ «συνεπώς όλα τα ύποπτα περιστατικά τίθενται υπό διερεύνηση». Σημείωσε εξάλλου ότι κάποια περιστατικά τα οποία είχαν διερευνηθεί διαπιστώθηκε ότι αφορούσαν λανθασμένες αναφορές λόγω της απειρίας των γιατρών με το λογισμικό του συστήματος.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΑΥ διερευνά συγκεκριμένες περιπτώσεις οι οποίες ενδέχεται να παραπέμπουν σε κατάχρηση του ΓεΣΥ όπως:

  • Υποβολή αιτημάτων για αποζημίωση ιατρικών πράξεων για τις οποίες υπάρχουν εύλογες υποψίες, στη βάση του ιστορικού του ασθενούς, ότι δεν έπρεπε να γίνουν ή για εξετάσεις που δεν συνδέονταν μεταξύ τους.
  • Καταγγελία ασθενούς ότι ο γιατρός του δήλωσε συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις στις οποίες ο ίδιος δεν υποβλήθηκε ποτέ.
  • Παραγγελίες για αναλύσεις ή άλλες εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες όμως δεν συνάδουν με την αρχική διάγνωση του γιατρού.

Περιπτώσεις που αφορούν υποβολή παραγγελιών που ουδεμία σχέση είχαν με τη διάγνωση παρατηρήθηκαν από την αρχή της εφαρμογής του συστήματος με τον ΟΑΥ να αναγκάζει τους γιατρούς να αναθεωρήσουν τις απαιτήσεις τους. Εξάλλου, στις περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν αχρείαστες εξετάσεις σε δικαιούχους είχε «κοπεί» το ποσό της αποζημίωσης των γιατρών. Παρατηρήθηκε παράλληλα, ιδιαίτερα στα αρχικά στάδια της εφαρμογής του συστήματος ότι κάποιοι γιατροί εν αγνοία τους όταν υπέβαλλαν δικαιούχο σε εξέταση (π.χ. γαστροσκόπηση) αιτούνταν αποζημίωση και για την επίσκεψή του ασθενούς.

Στο μεταξύ, οργιάζουν οι φήμες για πιθανή «συνεργασία» μεταξύ γιατρών εκτός ΓεΣΥ με γιατρούς του ΓεΣΥ. Πιο συγκεκριμένα γιατροί που δεν έχουν ενταχθεί στο σύστημα φέρονται να παραπέμπουν τους ασθενείς τους σε γιατρούς που έχουν ενταχθεί στο σύστημα με σκοπό τη συνταγογράφηση φαρμάκων ή/και την υποβολή παραγγελιών συγκεκριμένων εξετάσεων, διαγνωστικών και εργαστηριακών. Οι φήμες αυτές έχουν φτάσει στον ΟΑΥ ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχει επίσημη καταγγελία. Βεβαίως, το όλο θέμα παρακολουθείται στενά από τον οργανισμό.

Βλέπουν κατάχρηση οι ιδιώτες γιατροί του ΓεΣΥ

Ο ΟΑΥ να λάβει μέτρα

Οριοθέτηση των ιατρικών πράξεων στο πλαίσιο πρωτοκόλλων και κατευθυντήριων οδηγιών που θα εκπονηθούν από την κάθε ιατρική ειδικότητα ξεχωριστά ζητά ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Γιατρών του ΓεΣΥ. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την πρώτη ιδρυτική του συνέλευση «παρατηρούνται καταχρήσεις με κόστος που πληρώνει όχι μόνο ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας αλλά και τα εργαστήρια και τα ακτινολογικά κέντρα». «Το κάθε ευρώ που δαπανάται πρέπει να έχει όφελος για τον ασθενή. Έχει τεράστια σημασία η αναλογία αξίας-κόστους κάθε ιατρικής πράξης» επισημαίνουν οι γιατροί του ΓεΣΥ καλώντας τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσουν τάχιστα στην οργάνωση των ελέγχων με σκοπό την προστασία του συστήματος από ενδεχόμενη κατάχρηση. Εξαιρετικής σημασίας για τους γιατρούς του ΓεΣΥ είναι ο έλεγχος της ποιότητας της ιατρικής φροντίδας στο πλαίσιο του ΓεΣΥ καθώς και η επιμόρφωση των γιατρών. Προτείνουν επίσης στον ΟΑΥ όπως υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός για κάθε ειδικότητα και όπως καθοριστούν συγκεκριμένες διαδικασίες και κανονισμοί ώστε τα παραπεμπτικά που εκδίδονται βασίζονται στην ιατρική αξιολόγηση και την εξέταση του ασθενούς. Οι γιατροί εντοπίζουν πρόβλημα στον θεσμό του αντικαταστάτη γιατρού ενώ θεωρούν επιτακτική ανάγκη τη λειτουργία των κέντρων εφημερίας. Κάνουν επίσης λόγο σε ανταγωνιστικά και συγκρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των παρόχων υγείας και καλούν τον ΟΑΥ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός. Μνεία, στο μεταξύ, κάνει ο Σύνδεσμος Ιδιωτών Γιατρών ΓεΣΥ και «στις γέφυρες που πρέπει να στηθούν με τους γιατρούς του Δημοσίου» ενώ καλεί την πολιτεία και την κοινωνία να στηρίζουν τόσο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όσο και τα δημόσια «ώστε να αποφύγουν κινδύνους κατάρρευσης ή ξεπουλήματος σε κερδοσκοπικούς οργανισμούς».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.