Φόρμα αναζήτησης

Υπ. Υγείας: Τι ισχύει για γάμους και βαφτίσεις

Ο μέγιστος αριθμός ατόμων που θα μπορούν από τις 24 Ιουνίου να συναθροίζονται όσον αφορά σε εκδηλώσεις και μαζικές συναθροίσεις ατόμων, όπως γάμοι, πάρτι, κ.ο.κ.,  δεν έχει σχέση με τον τρόπο λειτουργίας ενός εστιατορίου, διευκρίνισε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Απολλώνειο Νοσοκομείο, και απαντώντας σε ερώτηση ότι υπάρχουν αντιδράσεις σε ό,τι αφορά στον μέγιστο αριθμό ατόμων και τη διεξαγωγή μαζικών συναθροίσεων όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, από τις 24 Ιουνίου, ο κ. Ιωάννου, αναφερόμενος σε χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, επανέλαβε ότι «όταν μιλούμε για συναθροίσεις, εννοούμε εκδηλώσεις όπου ο κόσμος μπορεί να μετακινηθεί από το ένα τραπέζι στο άλλο, μιλούμε για πάρτι γάμων, βαφτίσεων, εκδηλώσεις, κτλ, που είναι τελείως διαφορετικά από ένα εστιατόριο που πάει κάποια παρέα σε ένα συγκεκριμένο τραπέζι».

Η αρχική απόφαση, σημείωσε, ήταν όπως αυτές που είναι μαζικές συναθροίσεις και υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης, διότι συναναστρέφονται πολλά άτομα μεταξύ τους, αναβληθούν για τον Σεπτέμβρη.

Παρόλα αυτά, και λαμβάνοντας υπόψη και την καλή επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί, είπε ο Υπουργός, «έχουμε αποφασίσει ότι από τις 24 Ιουνίου ο μέγιστος αριθμός ατόμων που επιτρέπεται είναι 100 άτομα για εξωτερικό και 50 για εσωτερικό χώρο και από τις 7 Ιουλίου αυξάνεται στα 150 άτομα για εξωτερικό χώρο και 75 σε εσωτερικό. Άρα οποιοσδήποτε θέλει να κάνει μια εκδήλωση είτε αυτός είναι ένας γάμος ή βάφτιση ή πάρτι ιδιωτικό σε σπίτι, κτλ, ισχύουν ο μέγιστος αριθμός ατόμων, εφόσον τηρούνται τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο. Αν αυτό τηρείται, το μέγιστο που μπορεί να έχει, είναι οι αριθμοί που είπαμε. Είναι ξεκάθαρο και δεν έχει καμία σχέση με τον τρόπο λειτουργίας εξωτερικών χώρων εστιατορίων. Τα εστιατόρια είναι διαφορετικός ο τρόπος εργασίας τους από τις αίθουσες δεξιώσεων ή οποιουσδήποτε άλλους χώρους συναθροίσεων. Αυτό έχει να κάνει καθαρά με συναθροίσεις και εκδηλώσεις».

«Δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα υποστελέχωσης νοσηλευτών, μπορεί να είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης»

Ο Υπουργός Υγείας κληθείς να απαντήσει στις διαμαρτυρίες από πλευράς νοσηλευτών, οι οποίοι μεταξύ άλλων θέτουν ζήτημα υποστελέχωσης, αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία του ανάμεσα στην ΠΑΣΥΝΟ και τον ΟΚΥπΥ, λέγοντας ότι «δεν θεωρώ ότι υπάρχει θέμα υποστελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό. Μπορεί να είναι θέμα καλύτερης οργάνωσης».

Σε κάθε περίπτωση, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, είναι ένα θέμα που πρέπει να αξιολογηθεί από τις συντεχνίες με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, εκφράζοντας την ίδια ώρα την ετοιμότητά του να βοηθήσει στον διάλογο.

Σε ερώτηση εάν υπάρχει η πρόθεση να γίνουν προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα του ΟΚΥπΥ, προσθέτοντας ότι από πλευράς του το Υπουργείο Υγείας έχει μεριμνήσει για συμπερίληψη σχετικής πρόνοιας στον Προϋπολογισμό, και εναπόκειται πλέον στον Οργανισμό να προχωρήσει σε προσλήψεις εάν κρίνει ότι πρέπει.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι νοσηλευτές φαίνεται να κάνουν λόγο για παραχώρηση των ίδιων κινήτρων που θα δοθούν στους ιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, και ερωτηθείς εάν είναι ένα ζήτημα που θα εξεταστεί μελλοντικά, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι αυτό το αίτημα δεν είναι εις γνώσιν του, αναφέροντας επίσης ότι με τη Συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των συντεχνιών των νοσηλευτών και της Κυβέρνησης το 2017, οι νοσηλευτές βρίσκονται πλέον στην μισθολογική κλίμακα Α8. Σύμφωνα και με τους ίδιους τους νοσηλευτές, «δεν είναι θέμα οικονομικό, αλλά θέμα -θεωρούν οι ίδιοι- καλύτερης οργάνωσης και στελέχωσης στα δημόσια νοσηλευτήρια».

κυπε

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.