Φόρμα αναζήτησης

Υπ. Υγείας στον «Π»: Ανησυχία για την βιωσιμότητα των νοσοκομείων

Ανησυχία και φόβο για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων εκφράζει ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου σε συνέντευξή του στον «Π». Τα ελλείμματα, λέει, που παρουσιάζει ο προϋπολογισμός του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας τα πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης, γι’ αυτό και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται ύστερα από τεκμηριωμένη μελέτη. Ο ΟΚΥπΥ θα πρέπει, τονίζει, να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες του με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα των εργαζομένων του. «Με το να προσλαμβάνεις συνεχώς κόσμο δεν μειώνεις τα ελλείμματα», αναφέρει, υπενθυμίζοντας ότι η οικονομική στήριξη των νοσοκομείων από το κράτος είναι για μια πενταετία.

Ο υπουργός κρίνει γενναιόδωρη την πρόταση κινήτρων προς τους γιατρούς, αν και διατηρεί, όπως αναφέρει, κάποιους ενδοιασμούς σε σχέση με τα ποσοστά κατανομής των οριζόντιων και κάθετων κινήτρων. Ενδελεχώς αναφέρεται ο κ. Ιωάννου και στην έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα αφορούν κυρίως τους παρόχους και όχι τους δικαιούχους του συστήματος.

Εκφράζει παράλληλα την άποψή του και για τους λόγους που οι πολίτες δείχνουν να προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα της υγείας έναντι του Δημοσίου, και εξηγεί γιατί αναμένεται, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες, μια αυξημένη ροή ασθενών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Απαντά και στις επικρίσεις των παιδιάτρων για τα εμβόλια, αναγγέλλοντας ότι το εμβόλιο κατά του HPV εντάσσεται στο σχήμα εμβολιασμών και για τα αγόρια. Επτά νέα εμβόλια στο εμβολιαστικό σχήμα.

Στις δηλώσεις σας, από την έναρξη της β’ φάσης την περασμένη Δευτέρα, αναφέρεστε συνεχώς στα προβλήματα που θα προκύψουν… Ποια είναι αυτά και πώς επηρεάζουν τους δικαιούχους του συστήματος;

Πίστευα και πιστεύω ότι η β’ φάση του συστήματος θα έπρεπε να αρχίσει στη βάση των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν καθοριστεί. Την 1η Ιουνίου 2020 δηλαδή. Έχω πλήρη επίγνωση ότι ο δρόμος προς την τελειοποίηση του συστήματος θα είναι μακρύς και δύσκολος. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Η β’ φάση αρχίζει με πολύ καλούς οιωνούς λόγω και της συμμετοχής 40 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων. Η αλήθεια είναι πως η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω. Η μη αύξηση των εισφορών στο σύστημα αλλά και η μείωση των εισφορών του ιδιωτικού τομέα προκάλεσαν προβλήματα στο ταμείο του ΓεΣΥ. Την ίδια ώρα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ νοσηλευτηρίων και ΟΑΥ έμειναν πίσω. Υπό τις νέες συνθήκες απευθυνθήκαμε στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων με μια νέα πρόταση, η οποία ευτυχώς έγινε αποδεκτή σχεδόν απ’ όλα τα νοσηλευτήρια που είχαν αρχικά εκδηλώσει ενδιαφέρον. Η β’ φάση του συστήματος αρχίζει με πολύ καλούς οιωνούς, ωστόσο είμαστε προσηλωμένοι στο κάθε πρόβλημα που αναφύεται. Υπάρχουν συσσωρευμένες ανάγκες λόγω της αναβολής για δύο μήνες των χειρουργείων, ενώ εμφανίζονται πρακτικά και λειτουργικά ζητήματα τα οποία κυρίως έχουν να κάνουν με τους παρόχους υγείας και όχι με τους δικαιούχους.

Το λογισμικό, για παράδειγμα, δεν είναι ακόμη εντελώς έτοιμο. Οι ρυθμίσεις που έγιναν ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια προβλήματα τα οποία, όμως, δεν μας ανησυχούν. Τα νοσηλευτήρια για αυτά τα θέματα βρίσκονται σε καθημερινή επικοινωνία με τον ΟΑΥ. Πρέπει να σημειώσω επίσης ότι τόσο οι πάροχοι ενδονοσοκομειακής φροντίδας όσο και οι δικαιούχοι χρειάζονται χρόνο για να μπορέσουν να εξοικειωθούν με το νέο περιβάλλον. Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την ενδελεχή ενημέρωσή τους και για την εξοικείωσή τους. Αν θυμάστε καλά, το ίδιο συνέβη και κατά την α’ φάση της εφαρμογής του ΓεΣΥ. Ακολούθως, όμως, αποκτώντας την εμπειρία της πλοήγησης στο σύστημα πρακτικά ζητήματα που αφορούσαν αυτό το θέμα είχαν εκλείψει.

Ένας από τους φόβους που πολλάκις έχει εκφραστεί από τους κλινικάρχες είναι μια αυξημένη ροή ασθενών προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής φροντίδας. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο πρόβλημα;

Αυστηρά ομιλούντες, πρακτικά αυτό το θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Η μετατόπιση ασθενών από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα θεωρούσαμε -ανεξαρτήτως των πρόσθετων αναγκών που προέκυψαν λόγω κορωνοϊού- ότι θα συνέβαινε. Δεν αποκλείεται να παρουσιαστούν και λίστες αναμονής σε κάποια ιδιωτικά νοσηλευτήρια για συγκεκριμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Ίσως το πρόβλημα να είναι και πιο έντονο σήμερα λόγω των συσσωρευμένων αναγκών που επήλθαν από την αναβολή των χειρουργείων στην κρίση του κορωνοϊού. Υπάρχει αυτήν τη στιγμή μια αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας -κυρίως χειρουργικών επεμβάσεων- που ενδέχεται να επιφέρει έναν σημαντικό όγκο αιτημάτων από δικαιούχους στον ιδιωτικό τομέα. Με την πάροδο κάποιων μηνών το πρόβλημα αυτό, θεωρώ, θα εξομαλυνθεί. Σημαντικό ποσοστό πολιτών θα στραφεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία επιτελούν ένα πολύ μεγάλο έργο. Εάν για παράδειγμα ένας δικαιούχος επιλέξει ένα νοσηλευτήριο το οποίο όμως έχει λίστα αναμονής, ίσως αναζητήσει περίθαλψη από άλλο νοσηλευτήριο, του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα που έχει μικρότερη ή καθόλου λίστα αναμονής.

Στην Κύπρο συνέβαινε και αυτό: Ενώ όλοι έλεγαν ότι αναγνωρίζουν το έργο των κρατικών νοσηλευτηρίων, επέλεγαν -όσοι μπορούσαν οικονομικά- τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί;

Όπως ξέρετε, το 50% των κλινών στην Κύπρο είναι στον δημόσιο τομέα της υγείας και το υπόλοιπο 50% στον ιδιωτικό τομέα. Τα δημόσια νοσηλευτήρια, λοιπόν, με το 50% των κλινών για πολλά χρόνια καλούνταν να εξυπηρετήσουν το 70% των ασθενών. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτό ως δεδομένο δημιουργούνταν πολλά προβλήματα και ταλαιπωρούνταν οι ασθενείς. Χωρίς να σημαίνει ότι το προσωπικό δεν προσπαθούσε να ανταποκριθεί στο έργο του. Τα τελευταία τρία χρόνια, με την παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα -με ένα τεράστιο κόστος για το κράτος- η κατάσταση έχει καλυτερεύσει. Παρατηρούμε ωστόσο ότι εξακολουθεί στην αντίληψη των πολιτών να υπάρχει μια εικόνα για τα δημόσια νοσηλευτήρια που δεν είναι η καλύτερη.

Τα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις

Φωνασκούν οι νοσηλευτές για την υποστελέχωση των νοσοκομείων. Πιστεύετε ότι χρειάζεται η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού;

Πρωτίστως θα πρέπει να σημειώσω ότι κακώς μεταφέρεται προς τα έξω ότι στη σύσκεψη στο Προεδρικό λήφθηκαν αποφάσεις για πρόσθετο νοσηλευτικό προσωπικό. Εκεί έγινε μια συζήτηση για το θέμα, με τον Πρόεδρο να καλεί τον ΟΚΥπΥ να το μελετήσει και να πάρει τις αποφάσεις του. Το όλο ζήτημα αφορά καθαρά τον οργανισμό, ωστόσο είμαι της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει καλύτερη ανακατανομή του προσωπικού στη βάση και των αναγκών που υπάρχουν ή προκύπτουν σε κάθε κλινική/τμήμα. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά ότι ο ΟΚΥπΥ λογοδοτεί στον Κύπριο φορολογούμενο. Η όποια επένδυση θα πρέπει να γίνεται στη βάση τεκμηριωμένης μελέτης διότι τα ελλείμματα που προκύπτουν τα πληρώνουν οι πολίτες. Και στα πέντε χρόνια, δεν θα υπάρχει στήριξη από το κράτος για τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Φοβάστε για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων;

Φυσικά και φοβάμαι για τη βιωσιμότητα των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Γι’ αυτό και στον νόμο περιλαμβάνεται πρόνοια για τη στήριξή τους από το κράτος για περίοδο πέντε χρόνων. Αν δει κάποιος τον προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ για το 2021 θα διαπιστώσει ότι παρουσιάζει έλλειμμα 140 εκατ. ευρώ. Πώς μειώνεται αυτό το έλλειμμα; Σίγουρα όχι με προσλήψεις. Ξέρετε, οι προσλήψεις καμιά φορά είναι η εύκολη λύση. Χρειάζεται όμως και το υφιστάμενο προσωπικό να γίνει πιο παραγωγικό. Ο δε ΟΚΥπΥ θα πρέπει να αναδιοργανώσει τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ώστε να είναι αποδοτικές και να εξυπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους ασθενείς. Αυτό που λέμε… τα σωστά άτομα στις σωστές θέσεις.

Γενναιόδωρη πρόταση

Οι γιατροί φαίνεται πως είναι κοντά σε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ. Πώς κρίνετε την πρόταση κινήτρων που τους παραχωρεί ο οργανισμός;

Η πρόταση κινήτρων προς τους ειδικούς γιατρούς του Δημοσίου, ύψους 21 εκατ. ευρώ, προνοεί πρόσθετες απολαβές ύψους 1.850 ευρώ μηνιαίως με τη δυνατότητα αυτό το ποσό να αυξηθεί στα 2.600 ευρώ αναλόγως της παραγωγικότητάς τους. Πιστεύω πως, ναι, πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μικρύνει το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των γιατρών του δημόσιου και αυτών του ιδιωτικού τομέα. Δεν θεωρώ την πρόταση υπερβολική, γενναιόδωρη θα τη χαρακτήριζα.

Έχετε κάποιους ενδοιασμούς όσον αφορά την πρόταση του ΟΚΥπΥ προς τους γιατρούς;

Όπως είπα, οι αμοιβές των γιατρών του Δημοσίου πρέπει να αυξηθούν ευελπιστώντας και σε καλύτερη απόδοση. Προσωπικά πιστεύω πως το κάθετο κίνητρο θα έπρεπε να ήταν σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι αυτό που τελικά συμφωνήθηκε, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να αμείβονται και οριζόντια (σταθερό ποσό κάθε μήνα). Πολλές φορές τα οριζόντια κίνητρα δεν αποτελούν πραγματική ώθηση για αύξηση της παραγωγικότητας ενός εργαζομένου. Από την άλλη, όμως, αναγνωρίζω ότι η ιατρική έχει πολλές ιδιαιτερότητες ως επάγγελμα. Αν κάποιος γιατρός, για παράδειγμα, προτιμήσει την ποσότητα -για να αμείβεται- και δεν επικεντρώνεται στην ποιότητα, και πάλι δεν είναι ορθό. Συνεπώς, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτήν την περίπτωση. Το ζητούμενο είναι η προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε ένα νέο ασθενοκεντρικό σύστημα όπου οι γιατροί θα αποδίδουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Σας ανησυχεί ένα νέο κύμα φυγής γιατρών από τον δημόσιο τομέα της υγείας;
Όχι, δεν θεωρώ ότι οι γιατροί θα αποφασίσουν να φύγουν από τα νοσηλευτήρια του Δημοσίου, ιδιαίτερα μετά την τελευταία πρόταση κινήτρων που έχουν στα χέρια. Κινδυνολογούν όσοι υποστηρίζουν πως θα επισυμβεί κάτι τέτοιο, διότι η ενδονοσοκομειακή περίθαλψη έχει πολύ διαφορετικά δεδομένα απ’ ό,τι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Για να λειτουργήσει κανείς στην ενδονοσοκομειακή φροντίδα υγείας χρειάζεται υποδομές. Δεν ξέρω κατά πόσον ο ιδιωτικός τομέας της υγείας μπορεί να απορροφήσει γιατρούς από το Δημόσιο. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση για παροχή κινήτρων στους γιατρούς δεν πάρθηκε υπό την απειλή της μαζικής φυγής.

Επιλογές εμβολίων

Υπουργέ, οι παιδίατροι του ΓεΣΥ παραπονιούνται για ελλείψεις σε εμβόλια, ενώ στρέφονται προς την αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών κατηγορώντας την ότι δεν έχει επικαιροποιήσει το σχήμα εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών. Ποια η προσωπική σας άποψη επί αυτών των θεμάτων;

Διαφωνώ κατηγορηματικά με τα όσα καταγγέλλουν οι παιδίατροι. Και εξηγώ γιατί. Πρώτον, το εμβολιαστικό σχήμα έχει επικαιροποιηθεί με απόφαση για ένταξη σε αυτό επτά νέων εμβολίων. Για τα τέσσερα έχουν κατακυρωθεί οι προσφορές, για τα άλλα τρία δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τις εταιρείες και ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε. Συνεπώς, δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί περί μη επικαιροποίησης του σχήματος εμβολιασμού. Να πω επίσης ότι τη Δευτέρα υπέγραψα για την επέκταση του εμβολιασμού κατά του HPV στα αγόρια.

Δεύτερον, οι παιδίατροι αιτούνται να έχουν επιλογή οι δικαιούχοι στα εμβόλια καταβάλλοντας συμπληρωμή (όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα). Πρέπει να πω πως το Υπουργείο Υγείας βρίσκει πολύ δίκαιο αυτό το αίτημα, παρά το γεγονός ότι μέσω της διαδικασίας του Δημοσίου η προσφορά κατακυρώνεται σε ένα και μόνο σκεύασμα. Προχωρήσαμε, λοιπόν, σε νέες προσφορές για δεύτερη και τρίτη επιλογή εμβολίου, θέτοντας όμως μια οροφή (της τάξης του 20%) σε ό,τι αφορά τη συμπληρωμή. Κατά αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι δικαιούχοι από ανεξέλεγκτες συμπληρωμές που θα λειτουργούσαν σε βάρος τους. Δυστυχώς όμως δεν υπήρξε εταιρεία που να ενδιαφερθεί και μελετάμε τώρα τους όρους ώστε να δούμε πώς μπορούμε να διαφοροποιήσουμε κάποιους ώστε να εκδηλωθεί ενδιαφέρον. Βεβαίως, το Δημόσιο έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο κινείται σε σχέση με τις προσφορές, όμως μελετούμε το όλο ζήτημα.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες για ελλείψεις εμβολίων, διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν πραγματικές. Κάποιοι παιδίατροι είχαν μεγάλες ποσότητες στα ιατρεία τους και κάποιοι άλλοι μηδενικές. Έτσι έγινε ανακατανομή των εμβολίων, στη βάση των αναγκών του κάθε παιδιάτρου και το πρόβλημα έχει λυθεί.

Το τελευταίο διάστημα όντως παρουσιάστηκε έλλειψη σε ένα εμβόλιο. Το εμβόλιο αυτό το εισάγουμε από την Ουγγαρία και έρχεται στην Κύπρο κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις σε σχέση με τη φύλαξή του. Λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για τον κορωνοϊό υπήρξε καθυστέρηση στην εισαγωγή του. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν 1.000 διαθέσιμα εμβόλια στα Κέντρα Εμβολιασμού (Κέντρα Υγείας) και στις 30 Μαΐου καλέσαμε τους παιδιάτρους να ενημερώσουν τους γονείς των παιδιών ότι μπορούν να σπεύσουν στα εν λόγω κέντρα για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Δυστυχώς και πάλι δεν έμειναν ικανοποιημένοι…

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.