Φόρμα αναζήτησης

Ξηλώνουν αποθήκες -Περιέχουν αμίαντο και μολύνουν το περιβάλλον της Λεμεσού

Από τον αμίαντο θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν την περιοχή του Πύργου Λεμεσού, γκρεμίζοντας δύο αποθήκες οι οποίες βρίσκονται μισό χιλιόμετρο μακριά από την παραλία και από ένα ρυάκι. Μάλιστα, τα απόβλητα αμιάντου τα οποία θα προκύψουν, πολύ πιθανόν να ταφούν στο μεταλλείο Αμιάντου. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα κατά την αποξήλωση των αποθηκών, διότι υπάρχει κίνδυνος ο αμίαντος να φθάσει στη θάλασσα και στο ρυάκι.

Έγινε μελέτη

Μετά από αξιολόγηση της περιβαλλοντικής μελέτης και επιτόπια επίσκεψη, η Περιβαλλοντική Αρχή αποφάσισε να εγκρίνει την κατεδάφιση των αποθηκών και των βοηθητικών εγκαταστάσεων (περίπου 4.000 τετραγωνικών μέτρων), οι οποίες συνολικά περιλαμβάνουν τουλάχιστον 6.000 τετραγωνικά μέτρα αμιάντου (κτηριακές εγκαταστάσεις και αμιαντούχα υλικά εντός του τεμαχίου). Η Περιβαλλοντική Αρχή αναφέρει στη γνωμάτευσή της πως οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν την αισθητική της περιοχής και η εκτεταμένη παρουσία του αμιάντου (στις εγκαταστάσεις και στο έδαφος) και κάθε λογής απόβλητα αποτελούν απειλή για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Οι αποθήκες

Η προτεινόμενη κατεδάφιση απέχει περίπου 410 μέτρα από την παράκτια περιοχή και 470 μέτρα από αργάκι με εποχιακή ροή. Όπως αναφέρεται στην περιβαλλοντική μελέτη, τα στερεά απόβλητα που θα προκύψουν από την κατασκευή του έργου θα παραδοθούν σε αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Ενδέχεται από την κατεδάφιση των αποθηκών να προκύψουν κάποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Σημειώνεται, επίσης, στη μελέτη πως οι εκπομπές ινών αμιάντου κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης των εγκαταστάσεων δύναται να ελαχιστοποιηθούν με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης για την αποτροπή οποιασδήποτε διαφυγής ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος ζήτησε όπως πριν από την έναρξη των εργασιών αποξήλωσης να υποβληθεί στον διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος για έγκριση, σχέδιο δειγματοληπτικού ελέγχου για διαπίστωση τυχόν παρουσίας PCBs, σε ηλεκτρικά καλώδια και ψευδοροφές.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.