Φόρμα αναζήτησης

Ξένια Λοϊζίδου: Η Κύπρος παραμένει Κύπρος νυν και αεί και σε 20 χρόνια

Της Ξένιας Λοϊζίδου, Ακτομηχανικός, πρόεδρος Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ

Ήταν πρόκληση η πρόσκληση του «Πολίτη» να γράψω πώς φαντάζομαι την Κύπρο σε 20 χρόνια. Ανταποκρίνομαι, αλλά θα το πάρω ανάποδα το θέμα. Ως μηχανικός, έχω μάθει να κάνω μια ανάλυση του συστήματος σε παραμέτρους που μεταβάλλονται και σε παραμέτρους που μένουν σταθερές.

Εδώ το σύστημα είναι η Κύπρος. Χρειάζομαι τα δεδομένα μιας χρονοσειράς. Πάω δύο εικοσαετίες πίσω για μια απλή επεξεργασία του συστήματος, για να πάρω δεδομένα και φόρα για να καλπάσει η φαντασία μου στην επόμενη 20ετία, στο ζητούμενο 2038. Είναι και ευκαιρία για λίγο ρετρό, μέρες που είναι.

Πριν 40 χρόνια, λοιπόν, 1978, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την εισβολή. Ήμουνα μικρή στην Πάφο, ακούγαμε κάθε μεσημέρι τις ειδήσεις, την ώρα του φαγητού, όταν γυρνούσαμε από το σχολείο:

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε το Κυπριακό πρόβλημα με… ». Οι υπόλοιπες ειδήσεις λίγο πολύ μας άφηναν αδιάφορους, όπως και σήμερα. Πριν από 20 χρόνια το περιεχόμενο των ειδήσεων παρέμενε το ίδιο, με αλλαγή στα ονόματα.

Σήμερα, και πάλι το περιεχόμενο των ειδήσεων παραμένει επίμονα το ίδιο. Πολλά από τα ονόματα επίσης παραμένουν ίδια. Το Κυπριακό πρόβλημα είναι μια σταθερή, αμετάβλητη παράμετρος, διαχρονικά. Άλλαξαν βέβαια τα μηχανήματα: το τρανζιστοράκι των seventies έγινε στερεοφωνικό των nineties και έξυπνη συσκευή τώρα. Η τεχνολογία λοιπόν είναι μια μεταβλητή.

Τι άλλο άλλαξε; Πολλά, και μεταξύ τους οι υποδομές. Θυμάμαι την Πάφο των παιδικών μου χρόνων, αρχές της δεκαετίας του ’70. Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι. Κάναμε τέσσερις ώρες να έρθουμε στη Λευκωσία. Τα σχολεία; Αυτά άλλαξαν, αλλά λίγο. Έχουμε διαδραστικούς πίνακες, αλλά δεν θα έλεγα ότι έχουμε διαδραστική παιδεία. Η δόμηση; Άλλαξε και αλλάζει. Τα χαμηλά σπίτια μεγάλωσαν και ψήλωσαν. Το βιοτικό επίπεδο σαφώς βελτιώθηκε. Ο τουρισμός, μια βαριά βιομηχανία που αυξάνεται. Το περιβάλλον έχει επιβαρυνθεί. Αρκούν αυτά τα δεδομένα για την πρόβλεψη; Δείχνουν σίγουρα την τάση.

Συζήτησα το θέμα και με τις κόρες μας, τη Λήδα 14 χρόνων και τη Μαρία 13: «Πώς φαντάζεστε, κορίτσια, την Κύπρο σε 20 χρόνια;».

Τους ζήτησα να μου γράψουν σε 200 λέξεις την πρόβλεψή τους. Η Μαρία λακωνικά μου απάντησε «σιγά μην κάτσω να γράφω! Τα ίδια θα είναι».

Η Λήδα έγραψε το κειμενάκι της. Πιστεύει ότι «όλος ο κόσμος θα αλλάξει δραστικά στα επόμενα 20 χρόνια, οπότε και η Κύπρος, όσο μικρή κι αν είναι, θα αλλάξει πολύ. Θα αυξηθεί πολύ ο πληθυσμός. Πολλά από τα δάση της Κύπρου θα καταστραφούν. Θα χτιστούν ακόμη περισσότερα σπίτια και πολυκατοικίες. Λογικά, θα χτιστούν και περισσότεροι ουρανοξύστες, σαν αυτούς που κάνουν τώρα στη Λεμεσό. Είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν και άλλα εμπορικά κέντρα. Επίσης, πιστεύω ότι ο κόσμος θα προσέχει περισσότερο τις παραλίες της Κύπρου, καθώς θα συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν τον πλούτο της χώρας».

«Τα σχολεία σιγά-σιγά θα σταματήσουν να δίνουν βιβλία και όλοι οι μαθητές θα χρησιμοποιούν τους υπολογιστές τους, ακόμα περισσότερο, κάτι που θα οδηγήσει στην αύξηση χρήσης γυαλιών. Ίσως χτιστεί και κανένα ακόμα αεροδρόμιο στη Λευκωσία, μπορεί και να ξαναέχει η Κύπρος δικές της αερογραμμές». Ουρανοξύστες, καταστροφή των δασών, ψηφιοποιημένοι και διοπτροφόροι θα είναι οι Κύπριοι σε 20 χρόνια –λέει η Λήδα–, αλλά και ευαισθητοποιημένοι για τα θέματα της προστασίας των παραλιών (αυτό το τελευταίο μάλλον άσχετο και μάλλον δική μου επιρροή!). Το Κυπριακό; ρωτώ. Δεν σας απασχολεί; Θα λυθεί; «Μπα, δεν νομίζω» λέει μάλλον αδιάφορα και συνεχίζει ακάθεκτη: «Παρ’ όλα αυτά πιστεύω ότι σε κάθε χώρα υπάρχουν πράγματα που δεν αλλάζουν. Είμαι σίγουρη ότι οι κυπριακές παραδόσεις και τα έθιμα θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να τηρούνται. Γιατί όσο δραστικές και να είναι οι αλλαγές, η Κύπρος παραμένει Κύπρος!».

Η Κύπρος παραμένει Κύπρος, νυν και αεί και σε 20 χρόνια! Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους με ειρήνη!