POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ξεκρέμαστο αφήνει τον καθηγητή τής αντισυστημικής τέχνης η ΟΕΛΜΕΚ – Έρευνα από υπ. ΠαιδείαςΤου Σταύρου Αντωνίου

Νίπτει τα χείρας της η ΟΕΛΜΕΚ, επικαλούμενη μεγάλο φόρτο εργασίας και το δικαίωμα του υπουργείου Παιδείας να εξετάσει αυτεπάγγελτα το ενδεχόμενο παραβίασης του σχεδίου υπηρεσίας του καθηγητή τέχνης ή την παράλειψη των καθηκόντων του.

Κληθείς από το politis.com.cy να σχολιάσει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να λάβει πειθαρχικά μέτρα κατά του καθηγητή τέχνης Γιώργου Γαβριήλ, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββα ανέφερε ότι «αν το υπουργείο Παιδείας διαπιστώσει ότι κάποιος εκπαιδευτικός έχει παραβιάσει ή παραλείψει οτιδήποτε σχετίζεται με τα καθήκοντα του και τα σχέδια υπηρεσίας, τότε είναι ευθύνη του υπουργείου να διορίσει ερευνώντα λειτουργό για να προχωρήσουν οι διαδικασίες».

Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι η ΟΕΛΜΕΚ δεν πρόλαβε να μελετήσει το θέμα που προέκυψε με τον καθηγητή και τα έργα τέχνης, λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας που έχει να αντιμετωπίσει τις τελευταίες ημέρες και τα προβλήματα που προκάλεσε στον τομέα της εκπαίδευσης η πανδημία του κορωνοϊού.

Δεν βρήκαμε χρόνο…

«Ως ΟΕΛΜΕΚ», υποστήριξε, «δεν έχουμε συζητήσει γι αυτό το θέμα στη γραμματεία και δυστυχώς δεν έχουμε βρει ακόμη το χρόνο να επικοινωνήσουμε με τον καθηγητή τέχνης, αλλά γενικότερα η στάση μας απέναντι σε τέτοια ζητήματα είναι ότι πρέπει να εφαρμόζεται η νομοθεσία».

«Σε κάθε περίπτωση», πρόσθεσε, «εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραβιάστηκαν τα καθήκοντα ενός εκπαιδευτικού σε σχέση με τη νομοθεσία και αυτό είναι θέμα του υπουργείου Παιδείας. Δεν θα κρίνουμε εμείς πως θα προχωρήσει το υπουργείο».

«Όπως φαίνεται», συνέχισε, «το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να εξετάσει το δικαίωμα του εκπαιδευτικού να εκφράζεται ελεύθερα κατά τη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου τέχνης, αλλά αν τα συγκεκριμένα έργα συνάδουν με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού».

Εξήγησε επίσης ότι το υπουργείο Παιδείας μπορεί αυτεπάγγελτα να προχωρήσει σε έρευνα αν πέσει στην αντίληψη του ότι κάποιος εκπαιδευτικός ενδεχομένως παρέλειψε να ασκήσει τα καθήκοντά του με βάση τα σχέδια της υπηρεσίας. Αυτό συμβαίνει, όπως είπε, σε όλες τις περιπτώσεις που προκύπτει κάποιο θέμα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αναφέρεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διχάζει η περίπτωση

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ μίλησε για μια πολύ δύσκολη περίπτωση που διχάζει τον εκπαιδευτικό κόσμο και αυτό όπως είπε δεν αφήνει πολλά περιθώρια κινήσεων στην ΟΕΛΜΕΚ, ώστε να προβεί σε κάποια ανακοίνωση υποστήριξης του καθηγητή. «Σε μια τέτοια περίπτωση» ανέφερε, «θα αντιδράσουν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαφωνούν με το περιεχόμενο των έργων τέχνης».

«Εξάλλου», επεσήμανε, «ουδέποτε ανακατεύεται η ΟΕΛΜΕΚ σε διαδικασίες έρευνας κατά του οποιουδήποτε καθηγητή από το υπουργείο Παιδείας. Αν έχει δίκαιο ο καθηγητής θα δικαιωθεί. Θα παρακολουθούμε όμως το όλο ζήτημα και αν δούμε ότι η έρευνα που θα ξεκινήσει παραβιάζει το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης του καθηγητή τότε θα παρέμβουμε».

Εξήγησε, επίσης, το σκεπτικό του υπουργείου Παιδείας και των επιθεωρητών οι οποίοι θεωρούν όπως ανέφερε ότι ένας διευθυντής οφείλει να δείχνει το καλό παράδειγμα και να συμπεριφέρεται με συγκεκριμένο τρόπο.

Πειθαρχική έρευνα διέταξε ο υπουργός Παιδείας

Με εντολή του υπουργού Παιδείας και του γενικού διευθυντή του υπουργείου, αρχίζει πειθαρχική έρευνα κατά του εκπαιδευτικού που ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook αμφιλεγόμενα έργα τέχνης, τα οποία προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων στα σόσιαλ μίντια.

Πηγή από το υπουργείο Παιδείας ανέφερε στο politis.com.cy ότι το αντικείμενο της έρευνας έχει πολλές διαστάσεις και νομικές παραμέτρους που απορρέουν από τις ιδιότητες του συγκεκριμένου προσώπου, συμπεριλαμβανομένων και των έργων τέχνης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Παιδείας θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες που απορρέουν από τη νομοθεσία για να βγει πόρισμα στο συγκεκριμένο θέμα. Θα υπάρξει εξουσιοδότηση ερευνώντα λειτουργού και θα ακολουθηθεί νομική διαδικασία η οποία θα εγκριθεί όπως μας ανέφεραν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο γενικό διευθυντή, αφού πρώτα ελέγξει όλες τις παραμέτρους του νομικού πλαισίου βάση του οποίου θα λάβει χώρα η νομική διαδικασία.

Πάντως, το υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εξετάσει το δικαίωμα του καθηγητή στην ελευθερία της έκφρασης ή το ενδεχόμενο να πήρε άδεια μερικής ή ολικής απασχόλησης. «Πιθανόν αυτά να μην εξεταστούν», τόνισε η ίδια πηγή.

Αυτό το οποίο θα εξεταστεί, συμπλήρωσε, είναι κατά πόσον συνάδουν αυτά τα έργα τέχνης με την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας:

«Αλγεινή εντύπωση προκαλούν ζωγραφιές που δημοσιοποιεί σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, διευθυντής σχολείου, οι οποίες έχουν δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ γονέων και συναδέλφων του και ευρύτερα στην  κοινή γνώμη, καθώς και έντονη αντίδραση και διαμαρτυρίες της κοινότητας στην οποία βρίσκεται το σχολείο.

»Ούτε η ελευθερία της έκφρασης ούτε η ελευθερία της καλλιτεχνικής δημιουργίας μπορεί, όταν πρόκειται για αξιωματούχο στον χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα μέσα σε σχολείο, να δικαιολογήσουν την προσβολή του δημόσιου αισθήματος και την προαγωγή μηνυμάτων που καλλιεργούν λογική περιφρόνησης ή και ενδεχομένως κλίμα μισαλλοδοξίας μέσα στην μαθητική κοινότητα.

»Εφόσον πρόκειται για διευθυντή σχολείου, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχουν ξεκινήσει διαδικασία πειθαρχικής έρευνας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς».

Ο καθηγητής της… αντισυστημικής τέχνης απαντά στους θιγμένους

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.