POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Ξεκίνησε το μεγάλο πάρτι στο ΓεΣΥΈξω φρενών είναι με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, αναφορικά με τις καταχρήσεις και τις κακές πρακτικές που παρατηρούνται εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός απέστειλε αυστηρή επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ για το θέμα της καθυστέρησης της δημιουργίας ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου του Συστήματος, ενώ –κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής του Οργανισμού– οι φωνές του ακούγονταν σε όλο τον όροφο για το θέμα των καταχρήσεων. Το πρόβλημα διογκώνεται συνεχώς, διότι υπάρχει συνεχής αύξηση των όγκων των ιατρικών πράξεων. Παρά την πάροδο 13 μηνών από την έναρξη της πρώτης φάσης του ΓεΣΥ, η κατάσταση δεν έχει κανονικοποιηθεί και πλέον είναι γενικά παραδεκτό ότι μιλάμε για μεγάλο αριθμό αχρείαστων ιατρικών πράξεων, που οδηγεί στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος αλλά και στην κατακόρυφη πτώση της τιμής της μονάδας (ο τρόπος αμοιβής των γιατρών), αφού ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ είναι σφαιρικός – κι έτσι έχει αρχίσει να διαφαίνεται το ενδεχόμενο να μην αρκεί το 1,2 δις… Σήμερα, η μονάδα αποζημιώνεται 13 ευρώ που είναι η ελάχιστη τιμή, αλλά η πραγματική τιμή της είναι 10,50-11 ευρώ, σύμφωνα με έγκυρη πηγή που γνωρίζει πολύ καλά το θέμα.

 

Ζητούν έξτρα λεφτά

Την πρώτη μέρα του Ιούλη, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση»του ΡΙΚ1, ο δρ Μιχάλης Παπούλας, χειρουργός ήπατος, παγκρέατος, χοληφόρων, και ειδικός στις μεταμοσχεύσεις, ο οποίος εντάχθηκε στο ΓεΣΥ μόλις τις τελευταίες ημέρες, προέβη σε μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση-καταγγελία αναφορικά με τις καταχρήσεις στο Γενικό Σύστημα Υγείας. Συγκεκριμένα, είπε κατά λέξη τα εξής: «Να αναφέρω και να τονίσω ότι οι υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ που παρέχουμε τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, και όσοι εντάσσονται στο ΓεΣΥ, πρέπει να είναι –και είναι– εντελώς δωρεάν. Γιατί το τελευταίο διάστημα έχει περιέλθει στην αντίληψή μου ότι υπάρχουν νοσοκομεία που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, που έχουνε μπει στο ΓεΣΥ, τα οποία θα έπρεπε να παρέχουν πράξεις οι οποίες καλύπτονται μέσα στο ΓεΣΥ. Πράξεις κατά τις οποίες όμως ο χειρουργός ζητάει έξτρα λεφτά, και μεγάλα χρηματικά ποσά, από ασθενείς με το πρόσχημα ότι αυτός μπορεί να μην είναι στο ΓεΣΥ αλλά είναι ο βοηθός του. […] Εκμεταλλεύεσαι τον άνθρωπο, εκμεταλλεύεσαι το σύστημα, και πιστεύω ότι είναι και ποινικό αδίκημα».

 

Πράματα και θάματα

Με αφορμή τα όσα είπε ο δρ Παπούλας, συνομιλήσαμε με –κατά γενική ομολογία έντιμους και ευσυνείδητους– γιατρούς εντός και εκτός ΓεΣΥ, από τους οποίους ζητήσαμε να μας περιγράψουν με δικά τους λόγια τα πράματα και θάματα που βλέπουν να γίνονται από συναδέλφους τους. Ομαδοποιήσαμε τις περιπτώσεις εκείνες που οι αναφορές ήταν παρόμοιες. Διευκρινίζεται ότι οι πιο κάτω περιγραφές δεν αφορούν όλους τους γιατρούς/κλινικές/νοσηλευτήρια, αλλά ορισμένους επιτήδειους που αμαυρώνουν την εικόνα του ιατρικού κόσμου.

1. «Ο δικαιούχος του ΓεΣΥ έχει δικαίωμα να επισκεφθεί οποιονδήποτε ειδικό γιατρό καταβάλλοντας το ποσό των 6 ευρώ εάν έχει παραπεμπτικό από προσωπικό γιατρό ή 25 ευρώ εάν αποταθεί από μόνος του απευθείας στον ειδικό. Μπαίνει στο ιατρείο και απ’ εκεί και πέρα ο γιατρός μπορεί να του κάνει ό,τι εξέταση θέλει. Π.χ. στον καρδιολόγο, ο οποίος χρεώνει στο σύστημα επίσκεψη (6 ή 25 ευρώ) και μετά μπορεί να υποβάλει τον δικαιούχο σε καρδιογράφημα, υπέρηχο καρδιάς, τεστ κοπώσεως κ.ο.κ., είτε χρειάζονται να γίνουν αυτές όλες οι εξετάσεις είτε όχι. Ο δικαιούχος φεύγει από τον γιατρό ικανοποιημένος διότι με 6 ή 25 ευρώ έκαμε πολλές εξετάσεις, ενώ την ίδια ώρα ο καρδιολόγος είναι μπροστά στον υπολογιστή του και μπορεί να χρεώσει το Σύστημα από 500 έως 800 ευρώ περίπου. Και ο δικαιούχος έχει το δικαίωμα να δει ακόμα δύο γιατρούς, για δεύτερη και τρίτη γνώμη, οι οποίοι μπορούν να πουν ότι ενδεχομένως άλλαξαν τα δεδομένα ή δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων των συναδέλφων του, και να υποβάλουν τον δικαιούχο ξανά σε όλες τις προαναφερθείσες εξετάσεις από την αρχή. Έτσι, λοιπόν, εάν ο γιατρός δει για παράδειγμα οκτώ δικαιούχους, και τους χρεώσει κατά μέσο όρο 500 ευρώ, η αμοιβή του θα είναι 4000 σε μία μέρα».

2. «Υπάρχουν ιατρικές πράξεις που γίνονται από ελάχιστους γιατρούς στην Κύπρο, οι οποίοι δεν έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ, οι πράξεις όμως παρέχονται από το Σύστημα. Γιατροί εντός ΓεΣΥ καλούν τους ειδικούς που είναι εκτός Συστήματος να κάνουν μαζί π.χ. την επέμβαση –βασικά ο ειδικός εκτός ΓεΣΥ την κάνει– και τη χρεώνουν στο Σύστημα αλλά ζητούν και από τον ασθενή να πληρώσει ένα ποσό μικρότερο μεν απ’ ό,τι εάν έκανε την εγχείρηση εκτός ΓεΣΥ, σεβαστό δε (π.χ. αντί 10.000 ευρώ, 3.000)».

3. «Έχουμε δει email που στάλθηκε από συγκεκριμένη κλινική προς συναδέλφους, που έλεγε στους χειρουργούς να μην προγραμματίζουν λαπαροσκοπικές χοληδεκτομές –δεν θα τις δέχεται η κλινική– γιατί είναι ζημιά 500 ευρώ η κάθε μία».

4. «Κάποιες ιδιωτικές κλινικές που έχουν συμβληθεί με το ΓεΣΥ επιλέγουν περιστατικά. Δηλαδή, δεν δέχονται δύσκολα περιστατικά είτε γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν (π.χ. δεν έχουν Εντατικές Μονάδες) είτε γιατί δεν συμφέρουν – κάνουν επιλογή χειρουργείων βάσει του πόσο χρεώνεται το κάθε χειρουργείο και δεν δέχονται μεγάλους σε ηλικία ανθρώπους ή με σοβαρά προβλήματα υγείας (προτιμούν νέους, χωρίς ιατρικό ιστορικό). Επίσης, δίνονται πρόωρα εξιτήρια –προ του χρόνου ανάρρωσης που χρειάζεται ο ασθενής– για να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε κλίνες και να μπορούν να φιλοξενηθούν νέα περιστατικά».

5. «Υπάρχουν ιδιωτικά νοσηλευτήρια/κλινικές του ΓεΣΥ που υποχρεώνουν τους γιατρούς να υποβάλλουν τους ασθενείς σε προεγχειρητικό έλεγχο (αναλύσεις, ακτινογραφίες κ.λπ.) έξω, πριν από την εισαγωγή τους, για να μην χρεώνεται η κλινική και να μειώνεται το κέρδος/DRG (ο τρόπος που γίνονται οι πληρωμές). Φοβόμαστε να γράψουμε μια ανάλυση του ασθενή, μετά που γίνεται η εισαγωγή στην κλινική, για να μην μας γίνει παρατήρηση».

 

 

6. «Λειτουργούν ιδιωτικές πτέρυγες σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν ενταχθεί στο ΓεΣΥ. Μπαίνει ο ασθενής μέσω ΓεΣΥ σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο του Συστήματος και μετά μπορεί να πεισθεί να περάσει εκτός ΓεΣΥ αλλά εντός του νοσηλευτηρίου (για να μην περιμένει, γιατί ο ειδικός είναι εκτός ΓεΣΥ κ.λπ.). Δεν υπάρχει ξεκάθαρος διαχωρισμός. Επίσης, μέσω του Συστήματος μπορούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και η ιδιωτική ασφάλεια του ασθενούς να πληρώσει μόνον το χειρουργείο. Αυτό τι είναι; Δεν είναι πολυασφαλιστικό από την πίσω πόρτα;»

7. «Υπάρχουν αναφορές για χειρουργεία χωρίς ιατρικές ενδείξεις, π.χ. χωρίς να προηγηθεί βιοψία που να αποδεικνύει ότι ο ασθενής έχει κακοήθεια σε συγκεκριμένο σημείο».

8. «Οι καθετηριασμοί που διενεργούνται και δίνουν φυσιολογικά αποτελέσματα θα έπρεπε να ήταν γύρω στο 30% των περιστατικών. Σήμερα, σε κάποιες περιπτώσεις, αγγίζουν ακόμα και το 80%. Διότι πληρώνει το ΓεΣΥ και είναι εύκολο να πει ο γιατρός στον δικαιούχο κάνε κι έναν καθετηριασμό να δούμε την κατάσταση των αρτηριών σου».

9. «Γυναικολόγοι τηλεφωνούν σε γυναίκες της λίστας τους και τους λένε πέρσι το τεστ Παπ σάς το κάλυψε ο ΟΑΥ φέτος δεν σας το καλύπτει, ελάτε να σας το κάνουμε σε μειωμένη τιμή διότι από μια ηλικία και πάνω πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο (το ΓεΣΥ το καλύπτει κάθε δύο χρόνια, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν παθολογικά αίτια)».

10. «Υπάρχει μία εξέταση που ονομάζεται στην οφθαλμολογία οπτική συνεκτική τομογραφία για τον έλεγχο των ματιών. Προ ΓεΣΥ, γινόντουσαν τον χρόνο περίπου 2.000 εξετάσεις. Σήμερα γίνονται πολλαπλάσιες. Γιατί; Πόσοι καταρράκτες έγιναν στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες; Ίσως να μην έγιναν τόσοι πολλοί σε άλλη χώρα του κόσμου (σε αναλογία πληθυσμού)».

11. «Μπορεί κάποιος γιατρός να χρησιμοποιήσει από το αρχείο του προσωπικά στοιχεία ασθενούς που γνωρίζει καλά (ημερομηνία γέννησης, αριθμό ταυτότητας κ.λπ.), να δηλώσει απευθείας επίσκεψη 25 ευρώ και να χρεώσει στο Σύστημα εξετάσεις π.χ. 300 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι θα πληρωθεί από το ΓεΣΥ 275 ευρώ χωρίς ποτέ να έχει εξετάσει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Προ ΓεΣΥ, το πιο σίγουρο δεν θα έπαιρνε χρήματα από σύζυγο, παιδιά, γονείς, αδέλφια, κουμπάρους… Το πολύ – πολύ, εάν σε ανακαλύψουν, να σου κάνουν επίπληξη».

12. «Σπινθηρογράφημα. Μέχρι πρόσφατα γινόταν μόνο σε νοσοκομεία, αφού χρειάζεται ειδικό χώρο, διότι χρησιμοποιούνται ραδιενεργά στοιχεία. Επί εποχής ΓεΣΥ, γίνεται ακόμα και σε πολυκατοικίες αυτή η εξέταση και πολύ αμφιβάλλουμε εάν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για προστασία των παρακείμενων διαμερισμάτων».

13. «Δερματολόγοι δηλώνουν ότι κάνουν ιατρικές πράξεις που καλύπτονται στο ΓεΣΥ, ενώ στην πραγματικότητα κάνουν πράξεις αισθητικής/κοσμητικής ιατρικής. Με τα 6 ή 25 ευρώ μπορεί το Σύστημα να χρεωθεί μέχρι και… αποτριχώσεις ή/και μπότοξ».

14. «Ποιος ελέγχει την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν οι γιατροί; Υπάρχουν αναφορές από ασθενείς που τους ζητήθηκαν από γιατρούς εντός ΓεΣΥ να πληρώσουν επιπλέον ποσά –χιλιάδες ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις– για καλύτερα υλικά (γόνατα, φακούς ματιών κ.λπ.)».

15. «Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει και το λεγόμενο προεδρικό νοσηλευτήριο, το οποίο δεν τολμά να το αγγίξει κανένας. Και ως γνωστόν, ο ΟΑΥ έκανε συμφωνίες με το κάθε ιδιωτικό νοσηλευτήριο ξεχωριστά. Ποιος ελέγχει αυτές τις συμβάσεις;»

16. «Αυτή τη στιγμή πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ για την πλήρη λειτουργία δημόσιων νοσηλευτηρίων με χαμηλή πληρότητα, διότι οι ασθενείς επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα».

 

 

«Δεν θέλω άλλες δικαιολογίες»

Κληθείς να σχολιάσει τα περί καταχρήσεων, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου –χωρίς να κρύβει τη σφοδρή ενόχλησή του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο θέμα της διενέργειας ελέγχων εκ μέρους του ΟΑΥ– ανέφερε στον «Π» ότι «ο καιρός των ‘θα’ και των δικαιολογιών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί». Φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες καταχρήσεις του Συστήματος, παραδέχθηκε ο αρμόδιος υπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει ο ΟΑΥ να διενεργήσει αποτελεσματικούς ελέγχους. «Ο όγκος των ιατρικών πράξεων εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος.

Ο ΟΑΥ είχε πει ότι θα φέρει εμπειρογνώμονες τέλη του 2019, ότι θα εφαρμόσει κλειστούς προϋπολογισμούς για κάθε ειδικότητα ξεχωριστά με χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τα τέλη Φεβρουαρίου. Είμαστε στον Ιούλιο και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά. Δεν θέλω να ξανακούσω ως δικαιολογία ότι είναι ο κορωνοϊός ή η έλλειψη προσωπικού που καθυστερεί την εφαρμογή ενός συστήματος ελέγχου. Ο κορωνοϊός εμφανίστηκε τον Μάρτιο, μέχρι τότε τι είχε κάνει ο ΟΑΥ; Και εάν υπάρχει έλλειψη προσωπικού, μπορεί ο Οργανισμός να αγοράσει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Κάθε μέρα που περνά, ενδεχομένως να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Ο ΟΑΥ δεν έχει κάνει το καλύτερο που μπορούσε, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, για να μην μείνει εκτεθειμένος» συμπλήρωσε ο κ. Ιωάννου.

 

«Τσουνάμι οι αναφορές για καταχρήσεις»

Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΟΑΥ, Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα στη διενέργεια ελέγχων αναφορικά με τις ιατρικές πράξεις εντός του ΓεΣΥ.

«Σίγουρα, ο έλεγχος δεν είναι του επιπέδου που θα θέλαμε, είναι περιορισμένες οι δυνατότητες που έχουμε, και αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα τσουνάμι από αναφορές για καταχρήσεις, κακές και παράξενες συμπεριφορές. Η προσπάθεια να συνεργαστούμε με εταιρεία από την Ελλάδα, που εξειδικεύεται στους ελέγχους, τελικά δεν απέδωσε και τώρα είμαστε σε επικοινωνία με κάποιους ειδικούς από την Ελλάδα, για τη σύσταση ομάδας που θα ασχολείται με αυτό το ζήτημα» ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση η τεκμηρίωση της κατάχρησης του συστήματος. Τώρα δίνουμε έμφαση στην ανάλυση δεδομένων, συνέχισε, εξετάζοντας τη συμπεριφορά των γιατρών όχι ανά απαίτηση. «Γίνεται σύγκριση, μεταξύ γιατρών της ίδιας ειδικότητας, των όγκων των ιατρικών πράξεων. Είναι σύνηθες τα συστήματα υγείας να τρέχουν πίσω από τέτοια φαινόμενα – κάποιοι εφευρίσκουν συνεχώς νέες μεθόδους για να ξεγελούν το σύστημα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να μην δημιουργηθεί κουλτούρα κατάχρησης. Είναι μια συνεχής προσπάθεια» κατέληξε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.