Φόρμα αναζήτησης

Ξεκίνησαν τα… χρονοδιαγράμματα – Θέμα προθεσμίας σε μια νέα διαδικασία από ΗΠΑ

Στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο, οι Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετήθηκαν «λίγο πιο έντονα από τις προηγούμενες φορές» όσον αφορά το ζήτημα του επείγοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αποστόλη Ζουπανιώτη στο ΚΥΠΕ. Στην τοποθέτησή τους, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, οι ΗΠΑ άφησαν να εννοηθεί ότι ίσως να πρέπει να τεθούν κάποιες προθεσμίες σε μια επόμενη διαπραγμάτευση. Παρόμοια ρητή τοποθέτηση υπέρ χρονοδιαγραμμάτων σε μια νέα διαδικασία για το Κυπριακό έθεσε και η τουρκική πλευρά, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο να δηλώνει προχθές από τα κατεχόμενα ότι «δεν μπορεί η Τουρκία να δεχθεί διαπραγμάτευση για χάρη της διαπραγμάτευσης ούτε τακτικές παρακώλυσης που τροφοδοτούνται από συμφέροντα που δεν είναι αμοιβαία». Παρόμοιες δηλώσεις έκανε χθες από τηλεοράσεως ο Κουντρέτ Όζερσαϊ, μιλώντας για σπιράλ ατέρμονης διαπραγμάτευσης που ευνοεί την ε/κ πλευρά.

«Η παρεξήγηση»

Χθες, με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αλήθεια», η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο Τζούντιθ Γκάρμπερ κάλεσε σε ακριβοδίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων στη θάλασσα της Κύπρου, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Στην ίδια συνέντευξη, η κ. Γκάρμπερ επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία διεκδικεί μια συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ». Σε διευκρινιστική ερώτηση κατά πόσο η αναφορά σε «διεκδικούμενη» περιοχή σημαίνει ότι η Κύπρος τη διεκδικεί ή ότι είναι κυπριακή ΑΟΖ, η κ. Γκάρμπερ απάντησε «εδώ έγκειται η παρεξήγηση».

Τα αγκάθια για την Κύπρο

Περισσότερο τις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την έκθεση Γκουτέρες για την Κύπρο απασχόλησε η δημιουργία μηχανισμών με στόχο την πιο συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών προς επίλυση προβλημάτων των δύο κοινοτήτων και προς αποτροπή των εντάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΚΥΠΕ, το λεκτικό του σχεδίου ψηφίσματος στοχεύει στην ενίσχυση της εντολής του γ.γ. για την Κύπρο και της αποστολής της Τζέιν Χολ Λουτ να πετύχει συμφωνία πάνω στους όρους αναφοράς. Στην έκθεση γίνεται επίσης εισήγηση για τη δημιουργία μηχανισμών για αρκετά διαφορετικά ζητήματα, διευρύνοντας έτσι τη σχετική αναφορά του προηγούμενου ψηφίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ, καταγράφοντας στην πρόσφατη έκθεσή του τις θέσεις των δύο πλευρών για τους στρατιωτικούς μηχανισμούς, αναφέρει ότι «ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά εξέφρασε την προθυμία της να εξετάσει ενισχυμένους ή καινούργιους μηχανισμούς, η ελληνοκυπριακή πλευρά ήταν επιφυλακτική για κάθε νέα ρύθμιση που θεωρεί ότι παρέχει αναγνωρισμένο καθεστώς στην άλλη κοινότητα, υποστηρίζοντας αντ’ αυτού ότι τα ζητήματα αυτά πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω των υφιστάμενων τεχνικών επιτροπών». Στο θέμα αναφέρθηκε ενημερώνοντας τα μέλη του ΣΑ και η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ., που υποστήριξε τη διεύρυνση των μηχανισμών σε θέματα επιβολής του νόμου και της λαθρομετανάστευσης.

Αρκετές αναφορές υπήρξαν στις διαβουλεύσεις του ΣΑ και στο ζήτημα της «έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», όπου η ειδική αντιπρόσωπος του γ.γ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ επανέλαβε την έκκληση του γ.γ. για αυτοσυγκράτηση. Αρκετά από τα μέλη, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ εξέφρασαν υποστήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ κάποιοι Ευρωπαίοι αναφέρθηκαν στις αποφάσεις των υπουργών της ΕΕ.

Νέα έκθεση καλών υπηρεσιών αναμένεται να υποβάλει ο γ.γ. του ΟΗΕ στις 15 Νοεμβρίου, ενώ αν προκύψει συμφωνία επί του σχεδίου της έκθεσης, αυτή αναμένεται να υιοθετηθεί μεθαύριο και όχι στις 30 Ιουλίου όπως είχε προγραμματιστεί.

Χαιρετίζει η Αγγλία

Ικανοποίηση της Βρετανίας που οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στα τέλη του μήνα εξέφρασε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Τζόναθαν Άλεν.

Προσερχόμενος στις προχθεσινές διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Άλεν ανέφερε ότι για τη χώρα του είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει διευθέτηση στο κυπριακό πρόβλημα με μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. «Είμαστε ευχαριστημένοι που βλέπουμε ότι οι ηγέτες προφανώς συναντώνται αργότερα αυτόν τον μήνα και ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε έναρξη των συνομιλιών και επομένως σε μία διευθέτηση», πρόσθεσε.

Προσβλέπουν σε συνάντηση πριν τον Δεκαπενταύγουστο

Προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων θα γίνει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που αναμένεται πριν από τα μέσα Αυγούστου, ενώ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε δηλώσεις του στο περιθώριο εθνικού μνημοσύνου. Απαντώντας στο κατά πόσο υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως «έχει γίνει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ακιντζί και γι’ αυτό είναι που ανακοινώνεται ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πριν από το μέσο του μήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση». Η επιθυμία του Προέδρου, συνέχισε, «είναι να μπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Σύμφωνα με τον Πρόδρομο Προδρόμου, οι δύο ηγέτες θα ξεκινήσουν από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντανά, ενώ απαντώντας σε ερώτηση δεν επιβεβαίωσε ότι θα είναι παρούσα στη συνάντηση η ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ.

Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, ανέφερε ότι είναι η κοινή λογική σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο.

Την επικείμενη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών ανακοίνωσε εξάλλου από το βράδυ του Σαββάτου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας εκ μέρους του Προέδρου Αναστασιάδη στην εκδήλωση μνήμης για τις μαύρες επετείους του Ιουλίου στο Προεδρικό. Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, θα είναι η συζήτηση των συνθηκών σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά αναμένει από την Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία κλίματος για επανέναρξη των συνομιλιών.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.