Φόρμα αναζήτησης

«Ξεχάστηκαν» οι χρόνιοι ασθενείς

Έρμαιο της αδυναμίας αν όχι της ανικανότητας της διοίκησης του ΟΚΥπΥ να ελίσσεται ανταποκρινόμενη αμέσως και δίνοντας λύσεις στις συνέπειες που προκύπτουν από την πανδημία, είναι χιλιάδες χρόνιοι ασθενείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και κατά τα άλλα επιβάλλεται να βρίσκονται περιορισμένοι.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε, διότι εμείς χωρίς τα φάρμακά μας και χωρίς ιατρική περίθαλψη δεν μπορούμε. Εμείς οι χρόνιοι πάσχοντες θα αφεθούμε να πεθάνουμε από τις αρρώστιες μας για να προστατευτούμε από τον κορωνοϊό;» διερωτάται με θυμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούμας.

Ο κ. Κουλούμας αφού εξηγεί ότι για τους χρόνιους πάσχοντες οι ειδικοί γιατροί είναι ουσιαστικά οι προσωπικοί γιατροί, αρκετοί από τους οποίους «δικαιολογημένα ή όχι δεν το εξετάζω έχουν τώρα πάει σπίτι τους» παραθέτει τη σημερινή εικόνα: «αν έχω επιλέξει να έχω ειδικό γιατρό του ΟΚΥπΥ και αυτός έχει επιλέξει να μείνει σπίτι με άδεια αυτή την περίοδο σημαίνει ότι εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω, ενώ θα μείνω χωρίς φάρμακα. Διότι είμαι εγκλωβισμένος σε αυτόν». Ο κ. Κουλούμας, ο οποίος εξηγεί πως το πρόβλημα επεκτείνεται και πέραν των ιατρών του ΟκΥΠΥ, διερωτάται τι μπορεί να κάνει ασθενής που επικοινωνεί με το νοσοκομείο για νέα συνταγή για ένεση και του λένε πως ο ιατρός του είναι με άδεια. «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα» τονίζει και εγείρει θέμα και για τον τρόπο εξασφάλισης των φαρμάκων καθώς τώρα εναπόκειται στον κάθε λειτουργό των φαρμακείων των κρατικών νοσηλευτηρίων από όπου μπορούν οι χρόνιοι ασθενείς να εξυπηρετηθούν, αν θα το πράξουν χωρίς συνταγογράφηση σε βιβλιάριο.

Σημειώνεται πως πηγή του «Π» από το φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας περιγράφει ως αντίξοες τις συνθήκες και για τους εναπομείναντες λειτουργούς του, μετά την επιλογή κάποιων να μείνουν στο σπίτι, αφού καλούνται να εξυπηρετούν τους χρόνιους ασθενείς χωρίς να έχουν καμία σχετική οδηγία. Την ίδια ώρα που, όπως μας λέχθηκε, υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, παρότι ο κ. Κουλούμας θεωρεί ότι δεν προκύπτει θέμα έλλειψης, αφού το διασταυρώνουν με τους εισαγωγείς. Είναι και εδώ θέμα ασυνεννοησίας μεταξύ αποθηκών και φαρμακείων που πάλι βαραίνει τον ΟΚΥπΥ, τονίζει.

Αναπάντητη επιστολή

Πάντως μετά από σωρεία παραπόνων που δέχθηκε από ασθενείς η ΟΣΑΚ, απέστειλε στις 26/3/2020 επιστολή στον εκτελεστικό διευθυντή του ΟΚΥπΥ, με κοινοποίηση στον πρόεδρό του αλλά και στον υπ. Υγείας, χωρίς μέχρι σήμερα να πάρει επίσημη απάντηση. Η επιστολή περιλαμβάνει σειρά εισηγήσεων για να τερματιστεί η ταλαιπωρία των χρόνια πασχόντων από τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, δίδοντας ταυτόχρονα και παραδείγματα του τι βιώνουν σήμερα καταβεβλημένοι από πρόσθετο άγχος για την υγεία τους. Ειδικότερα η ΟΣΑΚ ζητά να υποδειχθεί ένα άτομο με το οποίο να επικοινωνεί «σε περιπτώσεις όπου έχουμε επείγοντα θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης και επίλυσης».

Όπως περαιτέρω σημειώνεται «για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών οι οποίοι έχουν επιλέξει ειδικό γιατρό του ΟΚΥπΥ και αφού έχει παρατηρηθεί ότι παρά τις προσπάθειες των ασθενών η επικοινωνία με τον γιατρό τους είναι δύσκολη μέχρι και αδύνατη, και επειδή οι συστάσεις καθορίζουν ότι εκεί και όπου τα περιστατικά δεν είναι επείγοντα θα γίνεται συμβουλευτική από το τηλέφωνο, θα πρέπει αμέσως να δώσετε οδηγίες έτσι ώστε να εφαρμοστούν διαδικασίες που να επιτρέπουν την χωρίς εμπόδια και καθυστερήσεις επικοινωνία μεταξύ ασθενή και θεράποντος ιατρού».

Παραλαβή φαρμάκων

Την ίδια ώρα και επειδή οι χρόνιοι ασθενείς επιβάλλεται να βρίσκονται περιορισμένοι αφού ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες πολλές φορές η συνταγογράφηση τόσο της φαρμακευτικής αγωγής όσο και των αναλώσιμων γίνεται τηλεφωνικώς. Στη συνέχεια η παραλαβή των πιο πάνω από τα φαρμακεία των κρατικών νοσηλευτηρίων γίνεται είτε από συγγενικό πρόσωπο των χρόνιων ασθενών είτε από εθελοντές (εδώ επιστρατεύονται πλέον και εθελοντές υπό τον αρμόδιο επίτροπο). Σε αυτές τις περιπτώσεις και ακριβώς για να μειωθεί η ταλαιπωρία αλλά και οι επαφές που έχουν οι χρόνιοι ασθενείς με άλλα άτομα και ιδιαίτερα με τους γιατρούς τους, παράκληση της ΟΣΑΚ είναι να εφαρμοστούν τα πιο κάτω μέτρα:

  • Οι συνταγές για φάρμακα και αναλώσιμα να επαναλαμβάνονται μέχρι και για έξι μήνες.
  • Οι συνταγές των φαρμάκων και αναλωσίμων να στέλνονται από τους ιατρούς στα κατά τόπους φαρμακεία που θα επιλέγει ο ασθενής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή φαξ και να εκτελούνται όταν ο ασθενής προσκομίσει την εγγραφή του.
  • Έχει καταγγελθεί από ασθενείς ότι τα κρατικά φαρμακεία εκτελούν κατά ένα μέρος την ποσότητα που αναγράφεται στις συνταγές των χρόνιων πασχόντων με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται άδικα οι ασθενείς και να τίθενται σε αχρείαστο κίνδυνο. «Παράκλησή μας είναι να δοθούν οδηγίες οι συνταγές να εκτελούνται όπως αυτές εκδίδονται, δηλαδή να δίνεται η ποσότητα των φαρμάκων για τους μήνες που αναγράφεται στη συνταγή».
  • Η ΟΣΑΚ έχει δεχθεί πολλά παράπονα και για το ότι ασθενείς τηλεφωνούν στα κρατικά φαρμακεία για να ρωτήσουν αν υπάρχει ή όχι το φάρμακό τους έτσι ώστε να μην μεταβούν σε αυτά χωρίς λόγο και να ταλαιπωρούνται, αλλά δυστυχώς δεν απαντούν στα τηλέφωνα. «Παρακαλούμε να δώσετε σαφείς οδηγίες να απαντούν τα τηλέφωνα και να εξυπηρετούν τους ασθενείς, ιδιαίτερα σήμερα που οι διακινήσεις πρέπει να μειωθούν μόνο στις άκρως απαραίτητες».

Καταληκτικά η ΟΣΑΚ ζητά, επειδή τα κέντρα αποκατάστασης και τα κέντρα ηλικιωμένων απαιτούν από ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από τα κρατικά νοσηλευτήρια βεβαίωση για τον κορωνοϊό για να τους δεχθούν, μαζί με τα έγγραφα που δίνονται στους ασθενείς με την έξοδο από το νοσοκομείο να δίνεται και η σχετική βεβαίωση.

Έκκληση σε γιατρούς

Ουδόλως άσχετη με τους κινδύνους που εγκυμονούν οι συνέπειες της πανδημίας για τους χρόνιους πάσχοντες ήταν η αναφορά του επιστημονικού διευθυντή Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, δρος Μάριου Λοΐζου την περασμένη Τρίτη κατά την απογευματινή ενημέρωση για τα περιστατικά κορωνοϊού. «Μπορεί το ενδιαφέρον και η ανησυχία παγκόσμια να έχουν στραφεί, και απόλυτα δικαιολογημένα, στην πανδημία, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ταυτόχρονα υπάρχουν χιλιάδες άλλοι ασθενείς με άλλα νοσήματα χρόνια ή σπάνια. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το σοκ που έχει προκαλέσει η πανδημία τόσο στην κοινωνία όσο και στα νοσηλευτικά ιδρύματα του τόπου δημόσια ή ιδιωτικά έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην αντιμετώπιση αυτών των ασθενών» εξήγησε για να προσθέσει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια μια μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση αυτών των ασθενών σε υπηρεσίες υγείας». Τόνισε ότι «αυτό είναι κάτι κατανοητό υπό τις δραματικές περιστάσεις που ζούμε» για να υποδείξει ότι «οφείλουμε ως πολιτεία και θεσμοί να προσφέρουμε σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους όσους την έχουν ανάγκη». Ως εκ τούτου, κάλεσε τους επαγγελματίες υγείας να συνεχίσουν με ασφάλεια και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες των επιστημονικών εταιρειών να εξυπηρετούν τους ασθενείς αυτούς, «αλλά ταυτόχρονα και τους πολίτες να ακολουθούν και να συμμορφώνονται πλήρως με τα μέτρα προστασίας των επαγγελματιών υγείας και τις οδηγίες που εκδίδονται από τους αρμόδιους φορείς».

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.