Φόρμα αναζήτησης

Ξανά Βουλή η λίστα Γιωρκάτζη, μπαλάκι η δημοσιοποίηση

Με μοναδικό θέμα τη λήψη απόφασης για δημοσιοποίηση ή μη αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη, συνέρχεται σήμερα στις 11 το πρωί στην πρώτη της συνεδρία η ad hoc επιτροπή για τη διερεύνηση θεμάτων που αφορούν δάνεια προς πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα. Η απόφαση της επιτροπής βεβαίως θα πρέπει να υποβληθεί υπό μορφή εισήγησης στην Ολομέλεια στις 17/7/2020 για έγκριση. Εκεί αναμένεται να φανούν τελεσίδικα και οι προθέσεις των κομμάτων που εδώ και έναν χρόνο παλινδρομούν για το θέμα, με το «όλα στο φως» να πηγαινοέρχεται ως μότο. Στο μεταξύ, όπως αποκάλυψε χθες ο «Π», από την πρώτη αυτή συνεδρία της ad hoc επιτροπής θα απουσιάζει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, ο οποίος διά επιστολής του προς τον κ. Συλλούρη παραιτήθηκε από μέλος εξηγώντας πως οι όροι εντολής ως έχουν διαμορφωθεί δεν διασφαλίζουν το τεκμήριο της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας και παραβιάζουν την αρχή ότι «οι ελεγχόμενοι δεν μπορούν να κάνουν τον έλεγχο ή αλλιώς οι κρινόμενοι δεν μπορεί να είναι και κριτές».

Αυθημερόν η λίστα

Η συνεδρία ορίστηκε για σήμερα, έχοντας στο μεταξύ χθες ο πρόεδρος της Βουλής απευθυνθεί στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας διά επιστολής με την οποία τον καλούσε, σύμφωνα με τον περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Νόμο, να αποστείλει άμεσα και αυτούσια την «καλούμενη λίστα Γιωρκάτζη».

Ο κ. Συλλούρης είχε υπενθυμίσει τον κ. Ηροδότου ότι η λίστα του επεστράφη επειδή κατά τη διαβίβασή της στον ίδιο δεν είχαν τηρηθεί οι νενομισμένες διαδικασίες. Λαμβάνοντας την επιστολή ο κ. Ηροδότου, σαν έτοιμος από καιρό, απέστειλε τη λίστα, η οποία παρελήφθη από τη Βουλή.

Σαν έτοιμος από καιρό, καθότι είναι από τον Ιούλιο του 2019 που είχε απευθυνθεί στον πρόεδρο της Βουλής αναφορικά με τη λίστα με τα ΜΕΔ που απέστειλε στη Βουλή στις 8/4/19 η τέως διοικήτρια Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, λίγο πριν εκπνεύσει η θητεία της, για να την επιστρέψει δέκα μέρες αργότερα (18/4) ο κ. Συλλούρης, αιφνιδιάζοντας μάλιστα τον νέο διοικητή, κατά την εθιμοτυπική τους συνάντηση.

Είναι από τον περσινό Ιούλιο που εξήγησε ο κ. Ηροδότου στον κ. Συλλούρη πως, έχοντας λάβει νομική γνωμάτευση, με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο η Κεντρική Τράπεζα υπέχει υποχρέωση κατάθεσης στοιχείων που τελούν σε γνώση, υπό τον έλεγχο ή την κατοχή της, όπως προβλέπεται στον νόμο που επικαλέστηκε χθες και ο κ. Συλλούρης, μόνο αν ζητηθούν από κοινοβουλευτική επιτροπή. Ακολούθησε και δεύτερη επιστολή του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας προς τον πρόεδρο της Βουλής, ημερ. 22/11/2019, με την οποία επιβεβαίωνε εκ νέου την ετοιμότητα της ΚΤ να συμμορφωθεί με την υποχρέωση παροχής πληροφοριών και στοιχείων προς τις κοινοβουλευτικές επιτροπές. Στη βάση των πιο πάνω είναι προφανές πως η λίστα θα μπορούσε να ζητηθεί από πέρσι, αν το αίτημα υποβαλλόταν από επιτροπή και δη την Ελέγχου που είχε αναλάβει να εξετάσει το θέμα.

Οι όροι εντολής

Στο μεταξύ χθες απεστάλη στους αρχηγούς από τον κ. Συλλούρη το τρίτο διαμορφωμένο έγγραφο με τους όρους εντολής της ad hoc επιτροπής. Οι οποίοι μάλιστα περιέχουν και λεκτικό λάθος, που προκάλεσε και αναστάτωση, αφού παραπέμπουν την ολοκλήρωση της εξέτασης της λίστας στο τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου (Μάιος 2021) αντί συνόδου (31 Ιουλίου 2020) όπως είχε δηλώσει την περασμένη Τετάρτη ο κ. Συλλούρης. Σύμφωνα με το τελευταίο αυτό προσχέδιο που θα επικυρωθεί επίσης από την Ολομέλεια στην ερχόμενη συνεδρία της, η εξέταση της λίστας θα επικεντρωθεί στη μεθοδολογία καταχώρισης των περιληφθέντων σε αυτήν προσώπων, όπως και στην ακολουθηθείσα διαδικασία χαρακτηρισμού των αντίστοιχων δανείων ως «μη εξυπηρετούμενων», καθώς και σε ειδικότερα ζητήματα, όπως λ.χ. τους όρους παραχώρησης ενυπόθηκων δανείων σε ΠΕΠ. «Νοείται ότι η επιτροπή θα εξετάσει επίσης τους λόγους για τους οποίους άλλες περιπτώσεις ΠΕΠ που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ή είναι εγγυητές σε τέτοια δάνεια δεν έχουν περιληφθεί στη λίστα».

Στους διαμορφωμένους όρους περιλαμβάνεται το στοιχείο ότι η επιτροπή δύναται κατά την κρίση της:

  • να ζητεί από ιδιώτες εμπειρογνώμονες τη σύνταξη έκθεσης για συγκεκριμένη ή συγκεκριμένες περιπτώσεις, εφόσον κρίνει αυτό σκόπιμο και δύναται να αποφασίσει ότι θα δημοσιοποιήσει τέτοιες εκθέσεις,
  • να καλεί ενώπιόν της επηρεαζόμενα πρόσωπα και/ή να αποτείνεται σε αυτά γραπτώς απαιτώντας την παροχή πληροφοριών και/ή διευκρινίσεων επί συγκεκριμένων ζητημάτων.

Περαιτέρω προβλέπεται πως βουλευτές μέλη της επιτροπής οι οποίοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαπιστώνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της όλης διαδικασίας ότι τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη λίστα οφείλουν να το δηλώσουν αμέσως και να εξαιρεθούν της διαδικασίας.

Tα μέλη

Υπενθυμίζεται πως με βάση την απόφαση της επιτροπής επιλογής της ad hoc επιτροπής θα προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής (βάσει των όρων εντολής χωρίς δικαίωμα ψήφου και με ευθύνη να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα για τη διασφάλιση μη διαρροής καθ’ οιονδήποτε τρόπο μέρους ή του συνόλου της λίστας) και σε αυτήν θα συμμετέχουν ο Μάριος Μαυρίδης από τον ΔΗΣΥ, ο Στέφανος Στεφάνου από το ΑΚΕΛ, ο Πανίκος Λεωνίδου από το ΔΗΚΟ, ο Ηλίας Μυριάνθους από την ΕΔΕΚ, ο Γιώργος Λιλλήκας από τη Συμμαχία Πολιτών (παραιτήθηκε), ο Μιχάλης Γιωργάλλας από την Αλληλεγγύη, ο Γιώργος Περδίκης από τους Οικολόγους και ο Λίνος Παπαγιάννης από το ΕΛΑΜ.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.