Φόρμα αναζήτησης

Ξανά στο Υπουργικό τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Με αποφάσεις για πρόσθετα μέτρα κυρίως στα οδοφράγματα αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου για τον κορωνοϊό. Η προσοχή στρέφεται πλέον στο πώς η Κύπρος θα θωρακιστεί από μια ενδεχόμενη πανδημία, με την κυβέρνηση να μελετά όχι μόνο τα μέτρα για την αντιμετώπιση των πιθανών κρουσμάτων αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα αποφευχθεί η είσοδος του ιού στη χώρα μας.

Μεγάλο πονοκέφαλο για την κυβέρνηση, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Π», αποτελούν τα οδοφράγματα και η διακίνηση ατόμων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

Αν και προς το παρόν δεν αναμένεται μια απόφαση που να επιβάλλει περιορισμό στη διέλευση ατόμων από τρίτες χώρες, ο προβληματισμός που υπάρχει αφορά κυρίως τις εκατοντάδες των ταξιδιωτών που φτάνουν στα κατεχόμενα από τον Λίβανο, κυρίως λόγω των καζίνων. Δεδομένης της έκτασης που προσλαμβάνει ο κορωνοϊός στο Ιράν (οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι ότι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η χώρα είναι πλασματικά) και της αυξημένης διακίνησης ατόμων από τον Λίβανο στο Ιράν και αντίστροφα, οι ανησυχίες της κυβέρνησης βρίσκονται στο ζενίθ. Δεν είναι τυχαία, εξάλλου, η χθεσινή απόφαση του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις αεροπορικές πτήσεις από και προς τον Λίβανο. Η εξάπλωση του ιού στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι ζήτημα που θορυβεί πολύ έντονα τον ΠΟΥ λόγω των συνθηκών υγιεινής αλλά και της ανεπάρκειας υποδομών για αντιμετώπιση των κρουσμάτων, και δη σε ενδεχόμενο πανδημίας.

Ανησυχίες, βεβαίως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν και για τους περίπου 3.000 Ιρανούς φοιτητές στα κατεχόμενα αλλά και από άλλους επισκέπτες που φτάνουν από τις χώρες υψηλού κινδύνου. Αυτό το οποίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση είναι οι πιο πάνω κατηγορίες να εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από συγκεκριμένα οδοφράγματα όπου θα στηθεί ένας πολύ ισχυρός μηχανισμός για τη διεξαγωγή ελέγχων όπως ακριβώς γίνεται και στα αεροδρόμια.
Στο μεταξύ, οι έλεγχοι στα οδοφράγματα ενισχύονται και με την παρουσία νοσηλευτών, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας. Εξετάστηκαν όλοι οι πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα θωρακιστεί η Κύπρος από τον κορωνοϊό. Αν και δεν λήφθηκαν αποφάσεις, πάνε σήμερα στο Υπουργικό με εισηγήσεις προς συζήτηση.

Τα μέτρα

Στο θέμα του κορωνοϊού και τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για διαχείριση της επιδημίας επικεντρώθηκε και η χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε πλήρη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου για τις ενέργειες που εφαρμόστηκαν μέχρι στιγμής, καθώς και για τα περαιτέρω μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν το πλάνο δράσης που εφαρμόζεται. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα:

  • Έχει ήδη καταγραφεί σχέδιο δράσης για ενημέρωση του κοινού, ενώ προγραμματίζεται η δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας αποκλειστικά για πληροφορίες/οδηγίες για τον κορωνοϊό καθώς και ενημερωτικά σποτάκια σε τηλεόραση και ραδιόφωνο.
  • Έχει ενεργοποιηθεί και είναι σε συνεχή ετοιμότητα η ομάδα δράσης της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ΜΕΕ&ΕΛΝ), η οποία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σχετικά με νεότερες πληροφορίες και τις κατευθυντήριες οδηγίες.
  • Το Κέντρο Ελέγχου Κλήσεων Ασθενοφόρων (ΚΕΚΑ) έχει αναλάβει ενεργό και συντονιστικό ρόλο στη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών μέσω της σύνταξης πρωτοκόλλου διακομιδής και κατάλληλων οδηγιών για τα πληρώματα ασθενοφόρων, στην ενημέρωση του κοινού μέσω της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου με τον τετραψήφιο αριθμό 1420, και στην παραπομπή εξειδικευμένων ερωτημάτων σε λειτουργούς της ΜΕΕ&ΕΛΝ.
  • Έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ για διαχείριση ύποπτων περιστατικών καθώς και ενημέρωση των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και του ΠΙΣ.
  • Όσον αφορά τα αναλώσιμα, έχει ενεργοποιηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός για κοινές δημόσιες συμβάσεις (Joint Procurement) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κύπρος έχει αποστείλει τις ανάγκες της.
  • Για την αποτροπή του κινδύνου εισόδου του ιού στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας διενεργείται έλεγχος στις πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, οδοφράγματα) και έχει καταρτιστεί ερωτηματολόγιο, μεταφρασμένο σε τέσσερις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά, κινεζικά), το οποίο συμπληρώνεται από ταξιδιώτες που εισέρχονται στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Από τις 26 Φεβρουαρίου 2020 εντοπίζονται οι επιβάτες που καταφθάνουν στην Κύπρο από την Κίνα (πόλη Ουχάν, επαρχία Χούμπεϊ), το Ιράν, την Ιαπωνία, τη Δημοκρατία της Κορέας και τη βόρεια Ιταλία και παραπέμπονται στα ιατρεία των αεροδρομίων για έλεγχο. Σχετική συνεργασία υπάρχει και όσον αφορά τα λιμάνια.

Τα σχετικά πρωτόκολλα/κατευθυντήριες οδηγίες διαχείρισης έχουν αποσταλεί στους ΟΑΥ, ΠΙΣ, ΟΚΥπΥ και τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (ΠΑΣΙΝ) για την προώθησή τους στους επαγγελματίες υγείας. Έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης σε περίπτωση πανδημίας για συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ενώ παράλληλα έχει ενεργοποιηθεί η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τα θέματα υγείας, η οποία αποφάσισε την ανταλλαγή αναλώσιμων αν χρειαστεί, τη συνεργασία σε θέματα εμπειρογνωμοσύνης και τον έλεγχο στα οδοφράγματα.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.