Φόρμα αναζήτησης

Ξανά φρένο σε αποκρατικοποιήσεις, «σταύρωμα» συμβούλων

Μόνα τους και με συνολικά 13 διαφορετικούς συνδυασμούς τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα επιχειρήσουν σήμερα αργά το απόγευμα προ της δεδομένης –με τις ψήφους ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ και Αλληλεγγύης– έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 να επιφέρουν τροπολογίες επί του νομοσχεδίου του, κόβοντας ή μειώνοντας συγκεκριμένα κονδύλια και δεσμεύοντας πολλά άλλα. Γίνεται αντιληπτό πως από τις συνολικά 77 τροπολογίες που καταγράφονται σε προσχέδιο που ετοίμασε η γραμματεία της κοινοβ. Επιτροπής Οικονομικών, θα εγκριθούν περίπου οι μισές, όσες στηρίζονται δηλαδή από την πλειοψηφία, όπως αυτή διαμορφώνεται ανά περίπτωση. Σημειώνεται πως το μόνο κόμμα που δεν κατέθεσε τροπολογίες είναι η Αλληλεγγύη, η οποία ωστόσο αναμένεται σήμερα να στηρίξει κάποιες, όπως άλλωστε πράττει κάθε χρόνο. Όπως έγραψε και χθες ο «Π», η τροπολογία που βρίσκει σύμφωνα τα μεγαλύτερα κόμματα, ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, είναι η δέσμευση του κονδυλίου που αφορά τη βελτίωση της λεωφόρου Ελλάδος στην Πάφο, δαπάνης 50 χιλ. ευρώ για το 2020.

Χωρίς τον ΔΗΣΥ, ωστόσο με πλειοψηφία για να εγκριθούν είναι οι κοινές τροπολογίες των ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων για:

  • Οριζόντια αποκοπή κατά 5% των δαπανών που αφορούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες και εν συνεχεία σταύρωμα των εναπομεινασών δαπανών (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις) έτσι ώστε να πρέπει να δίνεται έγκριση από την Επιτροπή Οικονομικών.
  • Δέσμευση (σταύρωμα), όπως και για το 2019, του κονδυλίου για το σχέδιο Εστία ύψους 33 εκατ. ευρώ, αφού δαπανηθεί το 50% του ποσού.
  • Γραπτή ενημέρωση ανά εξάμηνο για τις γενόμενες δαπάνες που αφορούν «άλλα έργα», «άλλες επιχορηγήσεις», «παροχές κοινωνικής πρόνοιας» (πρόκειται για τα γνωστά τσιεκκούθκια υπουργών), τα οποία τα τελευταία χρόνια σταυρώνονταν.
  • Σταύρωμα του κονδυλίου ύψους 4 εκατ. ευρώ που αφορά την αγορά νέων οχημάτων για αξιωματούχους του κράτους καθώς και αγορά οχημάτων για κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υπηρεσίας.

ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Συμμαχία και Οικολόγοι εισηγούνται την αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με την αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών καθώς και την αποξένωση κρατικών περιουσιακών στοιχείων (με συγκεκριμένες εξαιρέσεις). Τα ίδια κόμματα εισηγούνται και τη μείωση κατά 5% όλων των λειτουργικών δαπανών του κράτους με κάποιες εξαιρέσεις (αγορά ύδατος, φαρμάκων κ.λπ).
Καταληκτικά, αναφέρεται πως ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Οικολόγοι, που συγκεντρώνουν 28 ψήφους (αν παραστούν όλοι οι βουλευτές τους) και δεν αποκλείεται να έχουν τη στήριξη και της Αλληλεγγύης, αναμένεται να πετύχουν σταύρωμα όλων των κονδυλίων που αφορούν τη μισθοδοσία αξιωματούχων έτσι ώστε πριν διενεργηθεί οποιαδήποτε δαπάνη που αφορά την αμοιβή ειδικών συμβούλων του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών και του κυβερνητικού εκπροσώπου να εξασφαλίζεται η γραπτή συγκατάθεση της Επ. Οικονομικών. Τα ίδια κόμματα θα δεσμεύσουν και το κονδύλι των 3,36 εκατ. που αφορά τις υποτροφίες που παραχωρούνται για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.