Φόρμα αναζήτησης

Βρέχει αυξήσεις στη Νομική Υπηρεσία

Αρχίζει η μεταρρύθμιση στη Νομική Υπηρεσία… κάνοντας αρχή από τους μισθούς των ήδη υψηλόμισθων εισαγγελέων και ανώτερων δικηγόρων της Δημοκρατίας. Οι αυξήσεις που εγκρίθηκαν κόβουν στην κυριολεξία την ανάσα, αφού ακόμα και οι υπουργοί θα έχουν χαμηλότερες απολαβές. Η κυβέρνηση, η οποία αρχικώς διατύπωνε ισχυρές ενστάσεις για αυξήσεις, τελικώς υπέκυψε και καλεί για άλλη μία φορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι μισθοί έχουν καθηλωθεί εδώ και χρόνια, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν περαιτέρω τους παχυλούς μισθούς των νομικών λειτουργών της Γενικής Εισαγγελίας. Το παράδοξο είναι ότι οι χαμηλόμισθοι της Νομικής Υπηρεσίας θα περιοριστούν στις απολαβές που ήδη λαμβάνουν για να επωφεληθούν οι τρεις καλύτερες αμειβόμενες βαθμίδες της πυραμίδας.

Μισθός 123.000 ευρώ

Οι εισαγγελείς της Δημοκρατίας από τις 80.000 ευρώ της κλίμακας Α16, κάνουν άλμα στις 123.600 ευρώ και εξομοιώνονται μισθολογικά με τους μισθούς των προέδρων των Επαρχιακών Δικαστηρίων. Στην αμοιβή τους περιλαμβάνονται και έξοδα παραστάσεως ύψους 18.000 ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπουργοί λαμβάνουν ετησίως 106.000 ευρώ, δηλαδή 17.000 λιγότερα από τους εισαγγελείς.

Το πάρτι όμως των αυξήσεων δεν σταματάει στους εισαγγελείς.

Οι ανώτεροι δικηγόροι της Δημοκρατίας γίνονται «υπουργοί» και θα λαμβάνουν 101.000 ευρώ ετησίως. Για να γίνει κατανοητό το μισθολογικό άλμα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι τώρα λάμβαναν 76.000 ευρώ ετησίως (Α15) και πλέον εξομοιώνονται μισθολογικά με τους ανώτερους επαρχιακούς δικαστές.

Οι δικηγόροι της Δημοκρατίας Α’ αναβαθμίζονται από την κλίμακα Α13 στην Α16, και από τις 58.000 ευρώ ετησίως ο μισθός τους εκτοξεύεται στις 70.000 ευρώ, και ενδεχομένως ακόμα ψηλότερα αναλόγως των προσαυξήσεων.

Και οι πληβείοι

Και αφού οι πατρίκιοι της Νομικής Υπηρεσίας εξασφάλισαν τις γενναίες αυξήσεις τους, οι πληβείοι, δικηγόροι της Δημοκρατίας και δημόσιοι κατήγοροι, παρέμειναν στους ίδιους μισθούς, παρά το ότι η μελέτη που είχε γίνει από τους Ιρλανδούς εμπειρογνώμονες περιλάμβανε εισηγήσεις για μισθολογική ενίσχυση των χαμηλόμισθων ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι για διαφθορά. Ως εκ τούτου, οι δικηγόροι της Δημοκρατίας παραμένουν στάσιμοι στην κλίμακα Α9 και οι δημόσιοι κατήγοροι στην Α8.

Οι αυξήσεις στις τρεις ανώτερες βαθμίδες νομικών λειτουργών της Γενικής Εισαγγελίας αναμένεται να προκαλέσουν αναταράξεις όχι μόνο μεταξύ των συναδέλφων τους που έμειναν καθηλωμένοι, αλλά και μεταξύ ανώτερων υπαλλήλων της δημόσιας υπηρεσίας (διευθυντές τμημάτων, έφοροι κ.λπ.) οι οποίοι αμείβονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Αντιδράσεις υπάρχουν ήδη και από βουλευτές, οι οποίοι επίσης έχουν χαμηλότερη αντιμισθία από τους εισαγγελείς.

Τους χρυσώνει το χάπι

Ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης με επιστολή του ημερομηνίας 16 Δεκεμβρίου 2019 ενημερώνει τους νομικούς λειτουργούς για την επιτυχία του, σημειώνοντας πως στον προϋπολογισμό του 2020 που ψηφίστηκε στις 11 Δεκεμβρίου από τη Βουλή περιλαμβάνεται «η πολύ σημαντική πρόνοια για την αναβάθμιση των μισθολογικών κλιμάκων, των νομικών λειτουργών, κατ’ εξομοίωση αντίστοιχων θέσεων στη Δικαστική Υπηρεσία». Ταυτόχρονα, εκφράζει τη λύπη του γιατί για τους δικηγόρους της Δημοκρατίας «η στάση του Υπουργείου Οικονομικών ήταν ανυποχώρητη, επιμένοντας στη διατήρηση της κλίμακας ως έχει». Για να τους χρυσώσει το χάπι, τους ενημέρωσε ότι θα παραχωρηθούν επιπρόσθετες θέσεις δικηγόρων της Δημοκρατίας Α΄ και ανώτερων δικηγόρων, έτσι ώστε πολλοί να προαχθούν και συνεπώς να γίνουν και αυτοί «πατρίκιοι». Γι’ αυτούς που θα παραμείνουν απλοί δικηγόροι της Δημοκρατίας και δημόσιοι κατήγοροι «η προσπάθεια θα συνεχιστεί».

Νυν υπέρ πάντων ο μισθός

Ο γενικός εισαγγελέας ενημέρωσε τους νομικούς λειτουργούς ότι για να εξασφαλιστεί η κατοχύρωση των αυξήσεων που πήρανε έχει περιλάβει σε προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορά την ανεξαρτητοποίηση της Νομικής Υπηρεσίας «ειδικές πρόνοιες, οι οποίες αναφέρονται στην εξομοίωση των μισθολογικών κλιμάκων, έτσι ώστε αυτές να τύχουν ειδικής νομοθετικής κάλυψης, αντί να εξαρτώνται από τη συμπερίληψή τους στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους». Το νομοσχέδιο, όπως σημειώνει ο γενικός εισαγγελέας, είναι σχεδόν έτοιμο και σύντομα θα προωθηθεί στον υπουργό Δικαιοσύνης για να το καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση. Δεν παραλείπει τέλος να σημειώσει πως έκανε επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία «κατέδειξαν ιδιαίτερα θετικό αντίκρισμα ως προς το θέμα τούτο».

Λεφτά υπάρχουν

Στον προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν ενδιαφέροντα στοιχεία που αφορούν τη Νομική Υπηρεσία. Περιλαμβάνονται συνολικά πρόσθετες πιστώσεις ύψους 2.090.000 ευρώ για δαπάνες που αφορούν τον εκσυγχρονισμό και τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας, στη βάση της μελέτης που έκανε το Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης της Ιρλανδίας. Στο ποσό αυτό εμπίπτουν και οι αυξήσεις που θα δοθούν σε εισαγγελείς κ.λπ. Το σχέδιο δράσης που ετοίμασε η Νομική Υπηρεσία προβλέπει την πρόσληψη ενός υπεύθυνου μεταρρύθμισης (Project manager), ο οποίος θα αμείβεται με 100.000 ευρώ τον χρόνο.

Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία 12 νέων πρόσθετων θέσεων. Οι τέσσερις εξ αυτών θα είναι θέσεις ανώτερου δημόσιου κατήγορου (Α13) και οι άλλες οκτώ δημόσιου κατήγορου Α’ (Α11). Παράλληλα, καταργούνται 9 θέσεις και «διπλοσταυρώνονται» ακόμα 3 θέσεις δημόσιου κατήγορου (Α8, Α10 και Α11)

Επίσης, για κάλυψη των κενών θέσεων δικηγόρων της Δημοκρατίας προϋπολογίστηκε κονδύλι ύψους 800.000 ευρώ.

Τα επιχειρήματα για αυξήσεις

Πληροφορίες του «Π» αναφέρουν πως τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο γενικός εισαγγελέας για να επιτύχει την έγκριση των μισθολογικών αυξήσεων των νομικών λειτουργών αφορούσαν κυρίως τη φυγή ικανών στελεχών και τη μεταπήδησή τους στη δικαστική υπηρεσία. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος αριθμός των νομικών που εγκαταλείπουν τη Νομική Υπηρεσία αφορά χαμηλόμισθους, στους οποίους δεν δόθηκαν αυξήσεις. Αντιθέτως, δόθηκαν γενναίες αυξήσεις στους υψηλόμισθους, στους οποίους δεν παρατηρούνται φαινόμενα διεκδίκησης θέσεων δικαστή.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.