Φόρμα αναζήτησης

«Βουτιά» στις τιμές κρατικών ακινήτων

Το εξής παράδοξο καταγράφεται από την ανάλυση των δεδομένων της τελευταίας επανεκτίμησης των τιμών των ακινήτων με ημερομηνία αναφοράς την 1η Ιανουαρίου του 2018: Τη στιγμή που με βάση τη νέα γενική εκτίμηση που ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο τέλη Ιουνίου καταγράφεται σε παγκύπριο επίπεδο μία συνολική μείωση της τάξης του 13% των αξιών (15% σε επτά δήμους και τρεις κοινότητες της Λευκωσίας), οι τιμές των κρατικών ακινήτων, τουλάχιστον στη Λευκωσία με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε εξασφαλίσει, πήραν το κατήφορο και μειώθηκαν έως και 94%! Η μείωση αυτή είναι δυσανάλογη αυτής που παρουσιάζουν οι αξίες των ιδιωτικών ακινήτων στις συγκεκριμένες περιοχές. Συγκεκριμένα ενώ κατά μέσο οι αξίες των ιδιωτικών ακινήτων μειώθηκαν στις εν λόγω περιοχές της Λευκωσίας περίπου στο 12%, οι αξίες των κρατικών ακινήτων κατά μέσο όρο μειώθηκαν 60-70%.

Παραδείγματα

Ενδεικτικά, η αξία του κρατικού φιλέτου απέναντι από το πρώην Χίλτον μειώθηκε στα μητρώα του Κτηματολογίου από 87,5 εκατ. ευρώ σε 5 εκατ. ευρώ, μία μείωση που αγγίζει το 94%. Πρόκειται για το τεμάχιο στο οποίο θα γινόταν η περιβόητη ανάπτυξη του Κατάρ με ένα κόστος αγοράς γης τα 50 εκατ. Κι ενώ η αξία για το συγκεκριμένο τεμάχιο έκανε βουτιά, η αξία του ξενοδοχείου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι αυξήθηκε από 51 εκατ. ευρώ το 2013 σε 54 εκατ. ευρώ το 2018.

Η τιμή δε του ακινήτου του Αρχηγείου Αστυνομίας κατακρημνίστηκε από τα 179 εκατ. το 2013 στα 26 εκατ. ευρώ, μια πτώση της τάξης του 85%, την ώρα που οι αξίες της γύρω περιοχής μειώθηκαν κατά 9%. Η αξία των ακινήτων του ΡΙΚ έπεσε από 60 εκατ. ευρώ σε 16 εκατ. ευρώ ήτοι 73%, της Παιδαγωγικής Ακαδημίας επίσης κατά 73% και συγκεκριμένα από 129 εκατ. σε 17 εκατ. και της Τεχνικής Σχολής Λευκωσίας από 24,7 εκατ. σε 5,9 εκατ. ευρώ, πτώση 76%. Η δε αξία του Πανεπιστημίου Κύπρου μειώθηκε κατά 71% – από 266,5 εκατ. σε 78,4 εκατ. ευρώ- ενώ συνολικά οι αξίες στην Αγλαντζιά μειώθηκαν κατά 30% κατά μέσο όρο και ήταν από τις μεγαλύτερες μεταξύ των Δήμων της Λευκωσίας. Η αξία του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας μειώθηκε 25%, από 97 εκατ. σε 72 εκατ.

Θέλει μελέτη

Ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου Ανδρέας Σωκράτους, στον οποίο θέσαμε το ερώτημα ποια είναι η λογική της τεράστιας διαφοράς στη μείωση της αξίας μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών ακινήτων, ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση εάν δεν μελετήσει δύο σημαντικές παραμέτρους: πρώτον με βάση ποια δεδομένα έγινε η εκτίμηση το 2013 για τα συγκεκριμένα ακίνητα, τι θεώρησε πολεοδομικά επιτρεπτό τότε και τι σήμερα. Από τα λεγόμενά του, τα οποία διασταυρώνονται και από άλλες πηγές, στην περίπτωση του οικοπέδου που θα ανέπτυσσαν οι Καταρινοί, είναι λογικό σήμερα, δεδομένου ότι δεν πέρασε το κυβερνητικό νομοσχέδιο που να επιτρέπει την πώληση κρατικής γης, η αξία του να έχει μειωθεί. Το θέμα είναι πόσο; Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει απάντηση, ούτε κι από τον κ. Σωκράτους -τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς ο διευθυντής του Κτηματολογίου δεσμεύτηκε να εξετάσει τα συγκεκριμένα παραδείγματα και να δώσει μία τεκμηριωμένη απάντηση – για όλα τα υπόλοιπα κρατικά ακίνητα τα οποία αναφέρουμε. Σύμφωνα με τον κ. Σωκράτους όταν υπάρχουν τόσες μεγάλες διαφορές στις αξίες, τρία ενδεχόμενα μπορεί να υπάρχουν: Πρώτον, η πρώτη γενική εκτίμηση να μην ήταν απόλυτα σωστή (σ.σ. δεν αποκλείεται να ήταν απόρροια «φουσκωμένων» τιμών ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές), δεύτερον, η δεύτερη γενική εκτίμηση μπορεί να μην ήταν απόλυτα σωστή ή μπορεί να υπάρχει μια οποιαδήποτε άλλη εξήγηση.

Εξηγώντας τους ορισμούς για το τι εστί γενική επανεκτίμηση αξιών και τι αγοραία αξία, ανέφερε πως η δεύτερη αφορά την αξία που μπορεί να επιφέρει ένα ακίνητο στην ελεύθερη αγορά, όταν υπάρχει ενδιαφέρον για αγοραπωλησία. Η αξία γενικής εκτίμησης είναι, είπε, μία προσεγγιστική και υπολογιστική εκτίμηση η οποία γίνεται με βάση διεθνή πρότυπα για σκοπούς, κυρίως, φορολογικούς και παίρνει περίπου όμοια ακίνητα σε μία ευρύτερη περιοχή.

Κατηγορηματικά ο κ. Σωκράτους ανέφερε πως η μείωση των αξιών κρατικών ακινήτων δεν έγινε εσκεμμένα για να πληρώνει το κράτος λιγότερους φόρους.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.