POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βουλή: Ξεψαχνίζουν τον Πρ. Αναστασιάδη για το πρώτο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, το 2015 

 

Κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής τίθεται την Πέμπτη προς αυτεπάγγελτη εξέταση «το δεύτερο προσωπικό ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στις Σεϋχέλλες με το τζετ του Σαουδάραβα σεΐχη και όλα τα ζητήματα που ενδεχομένως αναφύονται και άπτονται δημοσίου συμφέροντος και σοβαρών πολιτικών ευθυνών». Το θέμα ενέγραψαν οι βουλευτές Νικόλας Παπαδόπουλος, Στέφανος Στεφάνου, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Σκεύη Κουκουμά και Γιώργος Περδίκης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποχρεώθηκε, μετά από έκθεση του γενικού ελεγκτή, να παραδεχθεί δημόσια ότι τον Αύγουστο του 2018 μετέβη οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες για διακοπές με το ιδιωτικό αεροπλάνο που του παραχώρησε ο φίλος του και σεΐχης της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salem bin Mahfouz, όπου και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε. Ουδέποτε, όμως, ο Πρόεδρος παραδέχθηκε, τουλάχιστον δημόσια, ένα δεύτερο ταξίδι στις Σεϋχέλλες, το οποίο φέρεται να πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», τον Αύγουστο του 2015. Η συνεδρία της ερχόμενης Πέμπτης στόχο έχει ακριβώς να επιβεβαιώσει το βάσιμο των πληροφοριών που φέρουν τον Πρόεδρο να χρησιμοποίησε και δεύτερη φορά αεροπλάνο από τον ιδιωτικό στόλο του Σαουδάραβα πρίγκιπα για να μεταβεί οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες για διακοπές χωρίς καμία χρέωση. Δέον να σημειωθεί ότι τόσο ο Σαουδάραβας πρίγκιπας όσο και άλλα 41 μέλη της οικογένειάς του έλαβαν κατ’ εξαίρεση την κυπριακή υπηκοότητα τον Ιανουάριο του 2015 με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη. Αν επιβεβαιωθεί ότι τον Αύγουστο του 2015 ο Πρόεδρος μετέβη οικογενειακώς στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό αεροπλάνο του σεΐχη, τότε ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να πείσει ότι αυτή η δωρεάν VIP υπηρεσία που έλαβε δεν αποτελεί αντάλλαγμα για τις κυπριακές υπηκοότητες που παραχώρησε στον σεΐχη και στην οικογένειά του επτά μήνες προηγουμένως. Σημειώνεται ότι και για τις 42 υπηκοότητες βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα μετά το πόρισμα της επιτροπής Καλογήρου.

Πρόθεση βουλευτών που ενέγραψαν το θέμα στην Επιτροπή Ελέγχου είναι να οδηγήσουν τη συζήτηση ακόμη παραπέρα και συγκεκριμένα στις πληροφορίες περί μεταφοράς χρημάτων μέσα σε βαλίτσες στις Σεϋχέλλες, οι οποίες διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και που μέχρι σήμερα δεν τεκμηριώθηκαν με στοιχεία. Εξάλλου, από μια απλή ανάγνωση του καταλόγου των προσκεκλημένων εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τις προθέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν να παραστούν ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου, ο προϊστάμενος Διοίκησης Προεδρίας Θεοδόσης Τσιόλας, ο αρχηγός της Αστυνομίας, οι γενικοί διευθυντές των Υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, ο έφορος Φορολογίας, η γενική λογίστρια και εκπρόσωποι του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης.

Οι λίστες επιβατών

Όπως δήλωσαν στον «Π» βουλευτές που ενέγραψαν το θέμα, η διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων Hermes Airports όπως και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα κληθούν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου να καταθέσουν όλες τις λίστες επιβατών αναφορικά με τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη στις Σεϋχέλλες με τη χρήση οποιουδήποτε ιδιόκτητου αεροπλάνου του Σαουδάραβα επενδυτή καθώς και το ιστορικό των πτήσεων των εν λόγω αεροπλάνων από το 2013 μέχρι σήμερα. Μέσα από τα στοιχεία αυτά θα διαφανεί κατά πόσον η προεδρική οικογένεια χρησιμοποίησε και σε άλλες περιπτώσεις τα αεροπλάνα του φίλου Σαουδάραβα.

Στις Σεϋχέλλες με φρουρά

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», στο οικογενειακό ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018 περιλαμβάνονταν και δύο αστυνομικοί της προεδρικής φρουράς, τα έξοδα των οποίων κάλυψε η Δημοκρατία όπως και τις υπερωρίες τους. Ο αρχηγός της Αστυνομίας θα κληθεί να επιβεβαιώσει την Πέμπτη κατά πόσον αστυνομικοί συνόδευσαν τον Πρόεδρο και σε άλλα ταξίδια αναψυχής στις Σεϋχέλλες.

Αναπάντητα ερωτήματα

Η αυτεπάγγελτη εξέταση της πολύκροτης υπόθεσης με τα προεδρικά ταξίδια αναψυχής επιβάλλεται να συνεχιστεί ενώπιον της Βουλής καθώς αιωρούνται ακόμη μείζονα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν από την έκθεση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη καθώς ερεύνησε μόνο το ταξίδι του Προέδρου στις Σεϋχέλλες που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να διαπιστωθούν τα ακόλουθα:

  • Κατά πόσον ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η οικογένειά του χρησιμοποίησαν τα ιδιωτικά αεροπλάνα του φίλου σεΐχη και σε άλλα ταξίδια αναψυχής προς άλλους προορισμούς.
  • Εκτός από το ιδιωτικό του αεροπλάνο που διέθεσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας για να μεταφέρει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες για διακοπές, μήπως τους φιλοξένησε ή κάλυψε και τα έξοδα της διαμονής της προεδρικής οικογένειας μιας και παραθέριζε, κατά τον επίμαχο χρόνο, και ο ίδιος με την οικογένειά του στις Σεϋχέλλες;
  • Θα πρέπει να διαπιστωθούν ποιες άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέπτυξε στην Κύπρο ο σεΐχης και μέλη της οικογένειάς του και κατά πόσον διευκολύνθηκε από τους κυβερνώντες. Εκτός από τα ιδιωτικά αεροπλάνα του που εδρεύουν στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, έγινε γνωστό πως ο Σαουδάραβας διεκδικούσε άδεια λειτουργίας τερματικού σταθμού επίγειας εξυπηρέτησης ιδιωτικών αεροσκαφών τύπου VIP στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου.

Σήμερα στην ερευνητική

Το γεγονός και μόνο ότι ο Σαουδάραβας κροίσος παραχωρεί τα ιδιωτικά του αεροπλάνα δωρεάν προς αποκλειστική χρήση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την οικογένειά του σαφώς εγείρει ερωτήματα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι προκύπτει μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που παραπέμπει σαφώς σε διαπλοκή και σε δωροληψία με πιθανά ανταλλάγματα. Θέτουν, παράλληλα, και θέμα σύγκρουσης συμφερόντων και προσωπικού οικονομικού οφέλους για τον Πρόεδρο και υπουργών του εξαιτίας του γεγονότος ότι το Υπουργικό Συμβούλιο του Νίκου Αναστασιάδη ενέκρινε εκατοντάδες αιτήσεις «χρυσών» διαβατηρίων που κατατέθηκαν τόσο από το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης, που ανήκει κατά 50% στις θυγατέρες του, όσο και από άλλα δικηγορικά γραφεία που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα με νυν και πρώην υπουργούς του.

Ο Πρόεδρος αναμένεται κατά τη σημερινή του κατάθεση στην Ερευνητική Επιτροπή να κληθεί να δώσει πειστικές εξηγήσεις για τα παραπάνω καθώς και για άλλα πολλά κακώς κείμενα, όπως για παράδειγμα, το πώς εξελίχθηκε το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα επί διακυβέρνησής του και γιατί αφέθηκε να λειτουργεί μόνο με κριτήρια τα οποία χαλάρωναν χρόνο με τον χρόνο για να «χωράνε» όλο και περισσότεροι επενδυτές, εγκληματίες και απατεώνες. Θα πρέπει, επίσης, να ερωτηθεί ο Πρόεδρος και για τον ρόλο που διαδραμάτιζε στο Υπουργείο Εσωτερικών, από το 2013 έως το 2019, η αδελφότεκνη της πρώτης κυρίας Μαρία Αδαμίδου στην έκδοση των «χρυσών» διαβατηρίων. Πρόσθετα, ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει να κληθεί να μας εξηγήσει πώς προέκυψε ο Δημήτρης Συλλούρης να εκπροσωπεί τη Δημοκρατία στο Ντουμπάι όπου διαφήμιζε τα «χρυσά» διαβατήρια. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ερωτηθεί εάν ο ίδιος προσέγγισε υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης και ζήτησε την έκδοση «χρυσού» διαβατηρίου για επενδυτή. Ο Πρόεδρος θα πρέπει να ερωτηθεί εάν ο ίδιος προσέγγισε υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης και ζήτησε την έκδοση «χρυσού» διαβατηρίου για επενδυτή.

 

Χρυσά διαβατήρια: Στο μικροσκόπιο της Βουλής τεράστιες αμοιβές και… μίζες

Ενώπιον Ερευνητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης – Εκτεθειμένος σε σύγκρουση συμφερόντων

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.