POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Βουλευτικές εκλογές: Ρεκόρ συμμετοχής στα ψηφοδέλτια και ανατροπές – Σήμερα η υποβολή υποψηφιοτήτων 

Με ανατροπές της τελευταίας στιγμής αλλά και με ρεκόρ συμμετοχής υποψηφίων ολοκληρώνεται σήμερα μέχρι το μεσημέρι η διαδικασία επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων ενόψει βουλευτικών εκλογών σε όλες τις πόλεις. Τα εκλογικά επιτελεία μετά και τη διαδικασία αυτή αναμένεται να εισέλθουν στην τελική ευθεία, η οποία τερματίζεται στις 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν οι εκλογές. Οι υποψηφιότητες παγκύπρια αναμένεται να ξεπεράσουν τα 650 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και ανεξάρτητοι μεμονωμένοι υποψήφιοι που θέλουν να αφήσουν το δικό τους στίγμα σε αυτή την εκλογική διαδικασία. Αξίζει να αναφέρουμε πως το προηγούμενο ρεκόρ σε αριθμό υποψηφίων καταγράφηκε το 2016 με 496 υποψήφιους. Οι υποψηφιότητες θα υποβάλλονται ανά επαρχία μεταξύ 09:00 το πρωί και 12:30 περίπου το μεσημέρι. Με 56 βουλευτές στα ψηφοδέλτια αναμένεται να κατέλθουν μεταξύ άλλων οι: ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη, Οικολόγοι, Συνεργασία Πολιτών, ΔΗΠΑ. Με 43 υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο η Αλλαγή Γενιάς της Άννας Θεολόγου, με 36 οι Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, με 19 η «Αμμόχωστος για την Κύπρο», ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός υποψηφίων για τους υπόλοιπους σχηματισμούς. Άγνωστος επίσης παραμένει μέχρι στιγμής ο αριθμός των ανεξάρτητων υποψηφίων καθώς έχουμε μέχρι τώρα 3 στη Λευκωσία, 2 στη Λεμεσό και 1 στην Αμμόχωστο, ωστόσο κανείς δεν ξέρει αν θα προκύψει κι άλλος στην πορεία.

Οι ανατροπές

Η πρώτη ανατροπή έχει να κάνει με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Χθες οριστικοποιήθηκε πως αυτός που θα αντικαταστήσει τον Ανδρέα Ταουξιή, ο οποίος παραιτήθηκε γιατί εκκρεμεί η εκδίκαση υπόθεσης εναντίον του ενώπιον δικαστηρίου, είναι ο Μάριος Φιλίππου. Πρόκειται για κοινοτικό σύμβουλο στην Ορόκλινη και μέλος της επαρχιακής Γραμματείας του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα. Ανατροπή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην ημέρα υποβολής υποψηφιοτήτων και ακόμα αναμένουμε σήμερα το πρωί να εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου για την ονομασία που θα χρησιμοποιήσει ο σχηματισμός του ΑΚΕΛ. Από εκεί και πέρα, ανατροπή είχαμε και σε σχέση με τους κομματικούς σχηματισμούς που θα συμμετέχουν τελικά στην εκλογική αναμέτρηση. Πρόσφατα διαγράφηκε από το μητρώο κομμάτων το κόμμα Ανεξάρτητοι-Συμμαχία Ανατροπής, καθώς ενώ τους ζητήθηκε να αλλάξουν ονομασία εντός χρονικού περιθωρίου απέτυχαν να το πράξουν. Ωστόσο, η υπόθεση πήγε δικαστικά και φαίνεται να εξασφάλισαν διάταγμα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δούμε κάποιους υποψήφιους να επιχειρούν σήμερα να δηλώσουν την υποψηφιότητά τους. Πάντως αρκετοί υποψήφιοι που θα κατέρχονταν με το εν λόγω κόμμα τελικά θα κατέλθουν με την Αφύπνιση 2020, όπως θα πράξει άλλωστε και η ΟΑΔ του Μιχάλη Μηνά. Ενιαίο Ρεπουπλικανικό Κόμμα και Κίνημα Δικαιοσύνης – Στήριξης – Επιστροφής δεν διεκδικούν εκλογή τελικά στις εκλογές. Η Κίνηση ΕνΕργώ, η οποία δραστηριοποιείται στη Λεμεσό, τελικά θα συμμετάσχει με τρεις υποψήφιους στο ψηφοδέλτιο των Ενεργών Πολιτών-ΚΕΚΚ.

Ανά επαρχία…

Οι υποψηφιότητες στη Λευκωσία θα υποβληθούν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λεμεσό στον χώρο στάθμευσης της Επαρχιακής Διοίκησης Λεμεσού, στη Λάρνακα στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην Πάφο στο Γραφείο του Επάρχου, στην Αμμόχωστο στο Δημαρχείο Σωτήρας, ενώ στην Κερύνεια στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στη Λευκωσία αναμένεται εκτός απροόπτου να υποβάλουν υποψηφιότητα υποψήφιοι από τους: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα. Υποψηφιότητα αναμένεται να υποβάλουν επίσης οι ανεξάρτητοι Ανδρέας Χρίστου, Σπύρος Χρυσάνθου και Χρύσανθος Μαρδαπίττας. Στη Λεμεσό: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα. Υποψηφιότητα αναμένεται να υποβάλουν επίσης οι ανεξάρτητοι Ευάγγελος Πουργουρίδης και Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Στη Λάρνακα: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα. Στην Πάφο: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα. Στην Αμμόχωστο: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα. Στην Κερύνεια: Δημοκρατικό Συναγερμό, ΑΚΕΛ, Δημοκρατικό Κόμμα, ΕΔΕΚ, Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ, Δημοκρατική Παράταξη, Αλλαγή Γενιάς, «Αμμόχωστος για την Κύπρο», Πατριωτικό Συνασπισμό, Πνοή Λαού, Ενεργοί Πολίτες-ΚΕΚΚ, Αφύπνιση 2020, Κόμμα για τα Ζώα.

 

Βουλευτικές/Δημοσκόπηση ALPHA TV: Μάχη για τις έδρες – Συσπειρώσεις και πονοκέφαλος

Aύριο η απόφαση για το όνομα που χρησιμοποιεί το ΑΚΕΛ στις εκλογές

Πράσινο φως στην υποψηφιότητα του Μάριου Φιλίππου για τη Λάρνακα έδωσε το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.