Φόρμα αναζήτησης

Τυπικές σχέσεις βουλευτών-ΜΜΕ επιβάλλει ο Κώδικας Δεοντολογίας

Το προσχέδιο του Κώδικα Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τους βουλευτές, που είναι από την περασμένη Δευτέρα αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βουλής, είναι ιδιαίτερα αυστηρό, αν πράγματι θα υπάρχει έλεγχος –όμοιος με τις υπόλοιπες πρόνοιές του για λόμπι, δώρα, ασυμβίβαστο και σύγκρουση συμφερόντων– και όσον αφορά τις σχέσεις των βουλευτών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε σημείο που εκλαμβάνεται και ως εγχείρημα συσκότισης για θέματα μείζονος σημασίας, όπως για παράδειγμα τη συζήτηση για την περιβόητη λίστα Γιωρκάτζη. Ο Κώδικας καθορίζει από τη σχέση ενός βουλευτή με έναν δημοσιογράφο μέχρι και την αρθρογραφία βουλευτών: θέματα κοινού ενδιαφέροντος «και όχι αυστηρά κοινοβουλευτικά θέματα ή θέματα τα οποία συζητούνται στη Βουλή»… Το κεφάλαιο σχέσεις βουλευτή με τα ΜΜΕ πάντως αναμένεται να τεθεί κατά την εξέταση του Κώδικα στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών με αρκετούς βουλευτές να αντιδρούν ήδη από τους τόσους περιορισμούς που επιχειρούνται αλλά και τον κίνδυνο να αποτελέσουν στόχο σε περίπτωση διαρροής εγγράφων που μπορεί μεν να έχουν αποστολέα τους ίδιους αλλά λήπτες να είναι πολύ περισσότεροι!

Εκτός τάξης η προβολή

Ο Κώδικας, αν υιοθετηθεί από την ολομέλεια ως έχει, θα επιβάλλει στους βουλευτές μεταξύ άλλων να μην τροφοδοτούν δημοσιογράφους με διαβαθμισμένα έγγραφα (το ίδιο ισχύει και για συνεργάτες τους) και να μην διενεργούν επαφές επιλεκτικά, προνομιακά, κατά προτεραιότητα ή αποκλειστικά με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ΜΜΕ. «Νοείται ότι ο βουλευτής επ’ ουδενί συμπράττει με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ΜΜΕ ή εκπροσώπους αυτών ή/και μεμονωμένους δημοσιογράφους για την παροχή οποιασδήποτε μορφής πληροφόρησης, με αντάλλαγμα την ιδιαίτερη, αποκλειστική και/ή εξατομικευμένη προβολή αυτού και πάσα τέτοια πράξη θεωρείται αντιδεοντολογική και εκτός τάξης. Περαιτέρω προβλέπεται πως:

  • Ο βουλευτής δεν θα συμπεριφέρεται κατά τρόπο που να προάγει ή να προκαλεί εξατομικευμένα την προσοχή των ΜΜΕ, με απώτερο στόχο την επίτευξη της προσωπικής του προβολής, επ’ ουδενί δε αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει ο ίδιος ή μέσω συνεργάτη του με οποιοδήποτε ΜΜΕ για να εξασφαλίσει ή/και να προκαλέσει την προβολή του, με ή άνευ ανταλλάγματος λ.χ. με την υπόσχεση παροχής συγκεκριμένων πληροφοριών εξασφαλισθεισών κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αυτό θα συνιστά πράξη αντιδεοντολογική και εκτός τάξης, επισύρουσα τις προβλεπόμενες από τον Κώδικα κυρώσεις.
  • Ο βουλευτής επ’ ουδενί συμπράττει καθ’ οιονδήποτε τρόπο με οποιονδήποτε σταθμό ή άλλο μέσο έντυπου Τύπου και/ή με τις ενέργειές του προκαλεί ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο συναινεί, ώστε να καθιερώνεται οποιουδήποτε είδους πρακτική ή να εμπεδώνεται η αντίληψη στο ευρύ κοινό ότι μόνο αυτός έναντι άλλων βουλευτών, είτε της κοινοβουλευτικής του ομάδας είτε άλλων μελών της επιτροπής της οποίας αποτελεί μέλος ή/και γενικότερα έναντι των υπόλοιπων βουλευτών, έχει εξειδικευμένη γνώση, αντίληψη ή/και ικανότητα να παρουσιάζει συγκεκριμένα ή γενικότερα θέματα. Από αυτήν την υποχρέωση θα εξαιρούνται οι πρόεδροι και αναπληρωτές πρόεδροι επιτροπών και οι αρχηγοί ή κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κομμάτων…
  • Τέλος ο Κώδικας έρχεται να ενισχύσει τυχόν λίστες κομμάτων για το ποιοι από τους βουλευτές τους μπορούν να μιλούν καθώς «νοείται περαιτέρω ότι βουλευτής ο οποίος καλείται να λάβει μέρος σε εκπομπές συμμορφώνεται πλήρως προς τυχόν υφιστάμενους κανονισμούς ως προς την απαίτηση εξασφάλισης προηγουμένως σχετικής άδειας από την κοινοβουλευτική του ομάδα ή το εν τη Βουλή κόμμα ή τον σχηματισμό βάσει του οποίου ούτος έχει εκλεγεί»!

Πρώτα η Βουλή

Στη βάση των πιο πάνω η πρόνοια που απαγορεύει σε βουλευτές να εγκαταλείπουν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα για να βρεθούν στα κανάλια και να συζητούν μεταξύ άλλων θέματα που ακόμη είναι σε εξέλιξη αποκαθιστά την τάξη σε συνεδρίες όπου βουλευτές υποβάλλουν ερωτήματα και σηκώνονται και φεύγουν επιδεικνύοντας ασέβεια προς τους καλεσμένους τους που προς το τέλος μένουν να μιλάνε μόνοι με έναν ή δύο βουλευτές στα απέναντι έδρανα… Όμοια και οι συνεδριάσεις της ολομέλειας που ξεκινούν με μ.ό. 50 βουλευτές για να καταλήγουν προς το τέλος της να ψηφίζουν 20-25. Στον Κώδικα τονίζεται περαιτέρω αυτό που θα έπρεπε να εξυπακούεται: ο βουλευτής απαγορεύεται να αποδέχεται με οποιοδήποτε αντάλλαγμα να διοχετεύει τακτικά ή σε περιοδική βάση σε συγκεκριμένο ΜΜΕ προνομιακή, εμπιστευτική, αποκλειστική και/ή κατά προτεραιότητα πληροφόρηση.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.