Φόρμα αναζήτησης

Βοτανοθεραπεία-αρωματοθεραπεία για όλους!

Ο Θεόδωρος Σταύρου έχει σπουδάσει Νοσηλευτική στο ΤΕΠΑΚ με μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία. Σπούδασε Βοτανοθεραπεία-Αρωματοθεραπεία στο Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστημίο Αθηνών. Μου τον γνώρισε ένας πρώην συνάδελφος αθλητικογράφος, ο Μιχάλης Σωτηρίου, ο οποίος έχει δικό του κατάστημα και φιλοξενεί όλες τις κατασκευές του Θεόδωρου.

Ο νεαρός Θεόδωρος ξέρει πράγματι πάρα πολλά πράγματα για τη βοτανοθεραπεία κι όχι μόνο. Ό,τι μας είπε είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον να το διαβάσετε!

 

Διαθέτουν πράγματι θεραπευτικές ιδιότητες τα βότανα; Ποια μέρη των βοτάνων χρησιμοποιούνται;

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς ερευνητές, σχεδόν το κάθε βότανο μπορεί να είναι βοηθητικό σε τουλάχιστον είκοσι παθήσεις. Ο Ιπποκράτης για παράδειγμα θεωρούσε το φυτό της τσουκνίδας ως την «πανάκεια» της φύσης με θεραπευτικές ιδιότητες για πολλαπλάσιες των είκοσι παθήσεων. Οι θεραπευτικές ιδιότητες βρίσκονται κατά κύριο λόγο στα φύλλα, τα άνθη και τις ρίζες των φυτών και προέρχονται από τα τριακόσια τόσα κατά μέσο όρο φυτοχημικά συστατικά του κάθε φυτού.

 

Υπάρχουν επιστημονικές έρευνες που το αποδεικνύουν;

Υπάρχουν εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες, από πανεπιστήμια, που τεκμηριώνουν τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Στο εξωτερικό, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη, όπου είναι ευρέως διαδεδομένη η χρήση των βοτάνων, υπάρχουν κλινικές που χορηγούν στους ασθενείς αποκλειστικά και μόνο βοτανούχα παρασκευάσματα. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), χωρίς την έγκριση του οποίου κανένα φάρμακο δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην Ευρώπη, δημιούργησε εδώ και δεκαετίες ειδικό τμήμα όπου μελετώνται και καταγράφονται οι θεραπευτικές ιδιότητες 200 περίπου φυτών (μέχρι στιγμής). Ο κατάλογος και οι σχετικές αναλύσεις είναι προσβάσιμα για επιθεώρηση στον καθένα μας, στην ιστοσελίδα του οργανισμού. Για παράδειγμα ο ΕΜΑ αναφέρει ότι το θυμάρι σε μορφή βάμματος-αλκοολούχου εκχυλίσματος είναι θεραπευτικό για περιπτώσεις παραγωγικού βήχα και κρυολογημάτων, θεωρεί δε ότι έχει παρόμοια θετικά αποτελέσματα με τη χρήση χημικών φαρμάκων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Ειδικά για πρόληψη και θεραπεία κρυολογήματος αναφέρει επίσης την τεκμηριωμένη χρήση του φυτού εχινάκειας.

 

Σε ποιες μορφές βρίσκουμε στην αγορά τα βοτανούχα προϊόντα και ποιες μορφές είναι οι πιο ωφέλιμες για χρήση;

Τα πιο ωφέλιμα βοτανούχα προϊόντα τα βρίσκουμε στην αγορά κυρίως υπό μορφή βαμμάτων επειδή είναι καλύτερα αφομοιώσιμα από το ανθρώπινο σώμα. Το βάμμα παράγεται από την εμβάπτιση του φρέσκου ή ξηρού βοτάνου σε φυτική αλκοόλη (π.χ. ζιβανία) ή φυτική γλυκερίνη για ένα χρονικό διάστημα 2-3 μηνών, ούτως ώστε να γίνει πλήρης απορρόφηση-εκχύλιση των θεραπευτικών ιδιοτήτων του βοτάνου. Δηλαδή μπορούμε να πούμε ότι αντί το συνηθισμένο τσάι που φτιάχνει ο καθένας από εμάς στο σπίτι του, εμβαπτίζοντας το βότανο για 2-3 λεπτά, για το βάμμα ακολουθείται η διαδικασία εκχύλισης για 2-3 μήνες περίπου είτε σε ψυχρό περιβάλλον είτε σε περιβάλλον ηλιοθερμίας. Είναι κατανοητό στον καθένα ότι η διαφορά των 2-3 μηνών από τα 2-3 λεπτά εμβάπτισης είναι τεράστια, για αυτό και εξυπακούεται ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες του βάμματος είναι πολλαπλάσιες από αυτές του τσαγιού.

 

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σχετικά με τα βοτανούχα παρασκευάσματα;

Το 90% του κόσμου που δοκιμάζει τα βάμματα δηλώνει ευχαριστημένο από τα θεραπευτικά οφέλη τους και επανέρχεται για χρήση νέων προϊόντων.

 

Ποια η διαφορά των βοτανούχων προϊόντων από τα φάρμακα;

Τα βοτανούχα προϊόντα περιέχουν με φυσικό τρόπο τα τριακόσια τόσα φυτοχημικά συστατικά του βοτάνου όπως τα βρίσκουμε στη φύση, ενώ τα φάρμακα είναι απομονωμένες χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν αριθμό ανεπιθύμητων παρενεργειών. Σε ένα ολοήμερο συνέδριο που έγινε πριν δύο χρόνια στο ΤΕΠΑΚ, όπου μίλησαν διακεκριμένοι Ελλαδίτες ακαδημαϊκοί, τόνισαν ότι οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων προέρχονται, όπως έδειξαν σύγχρονες έρευνες, από το γεγονός ότι παρόμοια μόρια συστατικών που συναποτελούν τον φυτικό κόσμο, συνθέτουν και το ανθρώπινο σώμα. Εδώ είναι ίσως η πεμπτουσία της αξίας και ωφελιμότητας των βοτάνων για τον άνθρωπο.

 

Στην Κύπρο υπάρχει μεγάλη ποικιλία βοτάνων;

Η Κύπρος διαθέτει ένα τεράστιο φυσικό πλούτο όσον αφορά τα βότανα. Έχει αναγνωρισθεί η υπεροχή στην ποιότητα των κυπριακών βοτάνων σε σχέση με άλλες χώρες. Αυτό οφείλεται στο ότι το κλίμα της Κύπρου είναι αρκετά θερμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και τα βότανα, ειδικά τα άγρια, ως άνυδρα στερούνται του νερού, με αποτέλεσμα να συσσωρεύουν μεγαλύτερα θεραπευτικά στοιχεία σε λιγότερη αναλογία νερού.

 

Πότε και πώς ξεκίνησε η BOTANALCHEMY;

Βασικά ο προπαππούς μας Χαράλαμπος Αιμιλιανίδης, είχε σπουδάσει φαρμακοποιός στην Αθήνα γύρω στο 1900 και μετά έκανε μεταπτυχιακό στην Αμερική. Όταν επέστρεψε από τις σπουδές του στην κατεχόμενη τώρα Κυθρέα, είχε ασχοληθεί με την παρασκευή ντόπιων βοτανούχων σκευασμάτων, έτσι ώστε να θεραπεύσει και να υποστηρίξει την καλή υγεία των συγχωριανών του καθώς και των κατοίκων των γύρω χωριών. Στην περιοχή ήταν γνωστός με το επωνύμιο Σπετσάρης, αφού στην Ελλάδα Σπετσέρης ονομαζόταν ο φαρμακοποιός. Κατά τη διάρκεια της ζωής του είχε πάρει πολλά βραβεία εντός και εκτός Κύπρου για την αποτελεσματικότητα των βοτανούχων σκευασμάτων καθώς και για την εξαιρετική δουλειά του. Φεύγοντας από τη ζωή είχε αφήσει πολλά χειρόγραφα συγγράμματα καθώς και συνταγές για βοτανούχα παρασκευάσματα. Από τον παππού στα εγγόνια και τα δισέγγονα εμφυτεύτηκε η αγάπη και ο σεβασμός προς τη φύση, ενώ ταυτόχρονα κληρονομήθηκε μια σωρεία γνώσεων και εμπειριών που αφορούν την παραδοσιακή ιαματική ικανότητα των βοτάνων του νησιού μας και όχι μόνο. Αυτό ρίζωσε βαθιά μέσα μας και άνθησε όταν μελετώντας τη βοτανολογία κυρίως από επιστημονικές έρευνες πανεπιστημίων του εξωτερικού, επιβεβαιώσαμε τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Εδώ και πολλά χρόνια ως οικογένεια παρασκευάζαμε βάμματα για χρήση δική μας ή για φίλους και συγγενείς. Στη συνέχεια αυτός ο κύκλος διευρύνθηκε και εμείς για να ικανοποιήσουμε αυτή την ανάγκη δημιουργήσαμε το σύγχρονο εργαστήριο βοτανούχων παρασκευασμάτων BOTANALCHEMY, το οποίο λειτουργεί κάτω από την έγκριση των Υγειονομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας.

 

Με τι ασχολείται η BOTANALCHEMY;

Η BOTANALCHEMY ασχολείται με ένα πλήθος φυτικών παρασκευασμάτων όπως είναι: τα Βάμματα/εκχυλίσματα, φυτικά σιρόπια, ανθόνερα, ανθοιάματα, λονσιόν, κηραλοιφές και το φημισμένο κρασί των αρχαίων Ελλήνων βασιλιάδων, που παρασκευάζεται αποκλειστικά από γνήσιο μέλι της μέλισσας. Το κρασί αυτό έχει θεραπευτικές ιδιότητες, λόγω των πολλών δισεκατομμυρίων προβιοτικών μονάδων που διαθέτει και θεωρείται ένας φυσικός δυναμίτης υγείας για τον ανθρώπινο οργανισμό, ίσως ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιβιοτικά.

 

Υπάρχει επιστημονική κατάρτιση στον τομέα της βοτανολογίας;

Βασικά έχω σπουδάσει Νοσηλευτική στο ΤΕΠΑΚ με μεταπτυχιακό στην Ψυχική Υγεία. Επίσης έχω ολοκληρώσει την εκπαίδευσή μου στη Βοτανοθεραπεία-Αρωματοθεραπεία του Εθνικού και Καποδιαστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

 

Μηδαμινές oι παρενέργειες

Υπάρχουν βότανα που έχουν παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό;

Στα δεκάδες χιλιάδες βότανα που μας περιτριγυρίζουν ένας ελάχιστος αριθμός από αυτά είναι απαγορευτικός για χρήση από τον άνθρωπο. Όλα τα βότανα που χρησιμοποιούμε, τα έχει ήδη χρησιμοποιήσει το ανθρώπινο γένος για εκατοντάδες ή χιλιάδες χρόνια με ελάχιστες ή μηδαμινές παρενέργειες.

 

Πώς μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα σας;

Μπορεί κάποιος να μας βρει μέσω της ιστοσελίδας μας στο www.botanalchemy.com και στο τηλέφωνο 70004484. Στην πιο πάνω Ιστοσελίδα δίδονται πολλές πληροφορίες και αναφέρονται και τα καταστήματα με το οποία συνεργαζόμαστε και μπορεί κάποιος να βρει τα προϊόντα μας.

 

Μπορεί οποιοσδήποτε να καταναλώσει τα βάμματα ανεξαρτήτως ηλικίας;

Όλα σχεδόν τα βάμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ηλικία των 12 ετών και πάνω και η πλειοψηφία από αυτά, σε μικρότερες δόσεις, από την ηλικία των 4 ετών και άνω. Συστήνεται οι έγκυες να συμβουλεύονται πρώτα τον προσωπικό τους γιατρό καθώς και όσοι θα ήθελαν να υποκαταστήσουν οποιαδήποτε ενδεδειγμένη ιατρική θεραπεία.

 

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποια περιστατικά που είδαν βοήθεια από τα βοτανούχα παρασκευάσματά σας;

Για αυτό το θέμα μπορούμε να μιλούμε επί ώρες! Τι να πρωτοθυμηθώ; Έναν από τους βασικούς συνεργάτες μας μεταπωλητές που τα δοκίμασε πρώτα ο ίδιος και σε λίγες εβδομάδες σταμάτησε να πονάει τα γόνατά του; Τον παππού που μετά από έξι μήνες φλεγμονής στα μάτια και αφού ήπιε του κόσμου τα φάρμακα βρήκε ανακούφιση στα βότανα. Τη φοιτήτρια που χάρη στο βάμμα τσουκνίδας επανήλθε στα φυσιολογικά όρια το σίδηρό της και ξαναβρήκε τον καλό εαυτό της;

 

Στην ψυχική υγεία έχουν ευεργετικές ιδιότητες τα βότανα;

Στα σύγχρονα βιβλία ψυχιατρικής καταγράφονται βότανα όπως ο υπέρικος (st. John’s Wort), που χρησιμοποιείται ευρέως στη Γερμανία από τους εκεί ειδικούς και ο κρόκος Κοζάνης (Saffron) με εξαιρετικές ιδιότητες. Επίσης τον τελευταίο καιρό έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς (Turmeric) πέραν των ισχυρών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του αυξάνει και τις ορμόνες της ευχαρίστησης, τονώνει και ενισχύει τη διάθεση, πράγμα το οποίο διαπιστώνουμε και εμείς καθημερινά.

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.